tiistai 12. huhtikuuta 2022

Jørn Lier Horst: Avaintodistaja

 

 

Wisting käänsi katseensa pois ja aikoi lähteä, mutta jokin sai hänet kääntämään päätään uudestaan. Hän ei ollut huomannut sitä heti, mutta alitajunta oli havainnut että vainajan käsissä oli jotain outoa. Ne näyttivät olevan nyrkissä, mutta kumartuessaan katsomaan tarkemmin Wisting ymmärsi, mikä oli vialla. Sormenpäät puuttuivat. Kaikki sormet oli katkaistu uloimman nivelen kohdalta.

Norjalaisen Jørn Lier Horstin Avaintodistaja on hänen Wisting-dekkarisarjansa aloitusosa, joka on julkaistu Norjassa jo vuonna 2004. Sarjaa on suomennettu hassussa järjestyksessä sieltä täältä, mutta olen viihtynyt todella hyvin tämän sympaattisen poliisin seurassa joka kirjassa. Kirjailija on itsekin entinen poliisi ja sarja on tehnyt hänestä kansainvälisen kirjailijatähden.

Avaintodistajassa löytyi juhannuksen jälkeen 70-kymppinen mies murhattuna. Wisting oli jäämässä kesälomalle vaimonsa Ingridin kanssa, joka oli suunnitellut omakotitalon maalausta ym. puuhastelua loman ajaksi. Wisting jäi mieluummin töihin. Kaksoset olivat jo parikymppisiä, joten heitäkään ei juuri näkynyt kotosalla. Murhatun eläkeläisen tutkimus vaikutti parhaimmalta kesäpuuhalta, mitä Wisting tiesi.

Horst pureutuu joka kirjassa johonkin yhteiskunnalliseen kipukohtaan. Tässä kirjassa kipukohta oli vanhuksen yksinäisyys. Oma poika ei pitänyt yhteyttä, eikä sukulaiset. Naapurit pysyttelivät miehestä kaukana, paitsi eräs kuumakalle. 

Mutta oli muutakin, jotain mikä kiusasi. Jossain kaikkien yksityiskohtien joukossa oli jotain, mikä ei täsmännyt. Ristiriita. Asia vaivasi häntä, mutta hän ei saanut siitä otetta.

Wisting on äärimmäisen pikkutarkka rikostutkija, eikä hän jättänyt kääntämättä yhtäkään kiinnostavaa vihjettä. Jutun kiinnostavimpia tutkittavia olivat naapurit. Heiltä saatiin alkuun hyviä vihjeitä. Samalla kun tutkimuksessa edettiin, löytyi myös naapureista kaikenlaista salassa pidettyä tietoa. Kirjan nimi viittasi avaimiin, mitkä löytyivät tutkimuksen alkuvaiheissa. Murhaaja/-t etsivät tosin jotain muuta, josta voit lukea tarkemmin kirjasta.

Jørn Lier Horstin Avaintodistaja vei mukaansa rikostapahtumaan, jolla oli oikea esikuva Norjan rikoshistoriassa. 

 

Jørn Lier Horst, Avaintodistaja

suom. Päivi Kivelä

Otava 2022

s. 254

Nøkkelvitnet 2004

Dekkari

Wisting-sarja 1 

 

Jørn Lier Horst: Luolamies

Jørn Lier Horst: Tulikoe

Jørn Lier Horst: Koodi 

Jørn Lier Horst: Hylkiöt 

6 kommenttia:

 1. Wistingin, tuon vähän mörököllimäisen, myhäilevän ja fundeerailevan tutkijan seurassa on lukijan vaivatonta viihtyä tutkinnan kiemurtelevaa kulkua seuraten.
  Horst on alan ammattilainen, ja se paistaa positiivisella tavalla läpi kirjan kerronnan sekä henkilöhahmojen oivaltavin, persoonallisin piirroin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä olen tästä dekkarista kuin sinäkin. Viihdyn tosi hyvin Wistingin seurassa. Seuraava Wisting-dekkari on varauksessa.

   Poista
 2. Hei! Kuvauksestasi päätellen kirja (ja sarja) on tosiaan mielenkiintoista luettavaa. Ja viihdyttävääkin, jos ei tuota sormijuttua oteta lukuun.
  Kiitos kommentistasi tänään. Kyllä kai se niin on, että naapurivaltion johtaja pelkää niin asemansa ja vallan menetystä, että ei kaihda mitään keinoja sen estämiseksi.
  Hyvää pääsiäisviikkoa kuitenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne sormet oli poistettu kuoleman jälkeen. Tämä sarja on kuitenkin fiktiota, vaikka pohjautuu tositapahtumaan. Kirjoittaja on itsekin ollut pitkään poliisi.

   Hyvää pääsiäisviikkoa sinulle :)

   Poista
 3. Tuntuu hyvältä sarjalta. Jos lan lukea, varmaan tästä kannattaa aloittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on todella hyvä dekkarisarja. Tästä kannattaa aloittaa, kun on sarjan ensimmäinen kirja. Olen lukenut sarjaa sieltä täältä, kun sitä on julkaistu aika oudossa järjestyksessä.
   Sarjasta on tehty myös tv-sarja.

   Poista