torstai 28. huhtikuuta 2022

Elly Griffiths: Kivikehä

 

 

Komisario Nelson,

tässä sitä taas ollaan. Loppu on meille aina toden totta uusi alku. Mitä kuuluu ruumiille, jonka hautasit puutarhaasi? Joko se versoo? Joko se kukkii tänä vuonna?

Englantilaisen Elly Griffithsin yhdestoista Ruth Galloway-dekkari on nimeltään Kivikehä. Aika tylsä nimi dekkarille, mutta se kertoi kivikehästä löytyvästä ruumiista. Kivikehät liittyvät historiaan, ja kirjan kannessakin on ns. kivikehä, eli muinaiseen uskontoon liittyvä  paikka, missä ihmiset juhlistivat eri aikoja ja jumalia ja uhrasivat heille. Ruth Galloway on arkeologi ja sarjassa pyöritään eri kaivauksilla, joita riittää Englannissa.

Ylläoleva lainaus oli kirjeestä, jonka komisario Nelson sai. Kirjeessä oli salaisia tietoja, jotka eivät olleet ihan kaikkien tiedossa. Komisario oli saanut niitä aiemminkin eräältä henkilöltä, joka oli tosin jo kuollut. Kyseessä oli matkija. Nelson oli Ruth Gallowayn lapsen isä ja nyt oli tullut aika paljastaa myös hänen jo aikuisille tyttärille, että Katie oli heidän siskonsa. Temperamenttinen Laura sydämistyi tosissaan isänsä puuhista toisen naisen kanssa. 

Ruth osoittaa taskulampullaan kohtaan, missä osa kalloa on näkyvissä. Metalli välkehtii valossa.

"Hammaspaikka", Nelson sanoo.

"Niin", Ruth sanoo. "Se auttaa ajoittamisessa. Ja tietysti myös hammaslääkärin tiedot."

Jälleen löytyi kivikehästä ruumis, joka oli haudattu tarkoituksella suolamarsille, koska siellä oli käynnissä kaivauksia. Ruth ja Nelson  työskentelivät pitkästä aikaa yhdessä. Dekkarisarja on kehittynyt heidän rakkaustarinansa ympärille. Ruth on kaivannut rinnalleen kumppania, mutta aina on Nelson onnistunut vesittämään aikeet ja muut miehet. Nelson itse on tiiviisti naimisissa vaimonsa kanssa ja heille syntyi kirjassa iltatähti. Sarjassa on riittänyt rakkausdraamaa ja suhdesoppia kerrakseen.

Elly Griffithsin Kivikehä sisälsi menneisyyden ja nykyisyyden rikoksia kietoutuneena kiehtovaan arkeologiaan.

 

Elly Griffiths, Kivikehä

suom. Anna Kangasmaa

Tammi 2022

s. 345

The Stone Circle 2019

Dekkari

Ruth Galloway-sarja 11. osa 

4 kommenttia:

 1. Jo yhdestoista osa! :O Olen lukenut kaksi... Pitäisi vissiin jatkaa sarjan parissa. Jotenkin ajattelin, että näitä olisi 5 tai jotain semmoista. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä on julkaistu kaksi dekkaria joka vuosi, joten äkkiä niitä tulee se 11 täyteen. T. Mai

   Poista
 2. Minulla on jumittanut se Mullan alla -osa. Ei siinä ole mitään vikaa, mutta hetki on aina ollut sille väärä. Olen tosi fiilislukija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se Mullan alla dekkari oli minustakin tosi outo, mutta Ruth on tottunut mönkimään oudoissa paikoissa. T. Mai

   Poista