torstai 14. huhtikuuta 2022

Sari Vuoristo: Etäisyys linnuntietä

 

 

Welcome to Ben Gurion Airport, lukee kyltissä, mutta muistakaa, että kun toisille olemme tervetulleita, toisille emme todellakaan ole, meille sanottiin.

Sari Vuoriston neljännen teoksen Etäisyys linnuntietä tapahtumat sijoittuvat pääosin 1980-luvun Libanoniin. Suomalainen Jari lähti YK:n rauhanturvaajaksi sodan runtelemaan maahan. Israelilaisten poistuminen maasta kävi hitaasti ja yhteenottoja sattui koko ajan. Myös Jari joutui osalliseksi erääseen ikävään konfliktiin.

On syitä. On seurauksia. On asioita, joita ei niiden tapahduttua voi korjata.

Rima oli joutunut siskonsa pienen pojan huoltajaksi siskonsa kuoleman jälkeen. Farid oli vammautunut samassa tapahtumassa, missä hänen äitinsä kuoli. Farid eli tätinsä kanssa vähään tyytyväisenä, hymyili kaikille ja hoiti lintuja. Ihmisten oli vaikea kohdata erityinen lapsi ja vielä pahempaa ihmisten käytös oli, varsinkin miesten käytös, kun hän kasvoi nuorukaiseksi.

Kaksikymmentäkuusi suomalaista YK-sotilasta on otettu panttivangiksi Etelä-Libanonissa. 

Jarin kymmenvuotias tyttö Milla oli joutunut sopeutumaan isän lähtöön pitkäksi aikaa. Isän tytölle oli kauheaa menettää päivittäinen tuki ja turva, jonka isän läheisyys oli antanut. Sota, tappaminen, pommit ja kaikenlainen uhka oli hänen mielessään koko ajan. Isän jouduttua panttivangiksi, ajatukset vain pahenivat.

Ehkä vanhenen, ja istun vielä ryppyisenä, mustiin puettuna eukkona yhä rannalla ja odotan, katson kaikkea seiniin hakattua historiaa, eikä se kosketa minua enää millään tavalla.

Kirjan tapahtumat kerrottiin näiden neljän kertojan äänellä; Jari, Milla, Rima ja Farid. Tämä aika, kun Ukraina on ollut Venäjän hyökkäyssodan kohteena, ei ole ollut paras aika lukea tätä kirjaa. Sota on liian lähellä meitä. Luin vähän aikaa sitten Susan Abulhawan Jeninin aamut, jossa kerrottiin Lähi-idän menneisyydestä. Tämä kirja jatkaa omalta osaltaan Lähi-idän menneisyydestä kertomista. Etäisyys linnuntietä ei ollut varsinainen sotakirja. Se oli kirja rauhasta ja rauhattomuudesta maassa, jossa sota Israelin kanssa oli ollut ihmisten mielessä koko ajan. Liian paljon oli menetetty puolin ja toisin.

Sari Vuoriston Etäisyys linnuntietä vei sodan raunioittamaan Libanoniin. Kirja täydensi Susan Abulhawan teosta Jeninin aamut Lähi-Idän menneisyydestä. Lähi-Itään on sijoittunut myös pääsiäisen ajan tapahtumat noin 2000 vuotta sitten Raamatun kertomusten mukaan, joten oli hyvä lukea myöhemmistäkin tapahtumista tehtyjä kirjoja, koska saamme viettää pääsiäistä tänäkin vuonna rauhassa. Tosin Ukrainassa ja monessa muussa maassa maapallolla on sota käynnissä.

 

Sari Vuoristo, Etäisyys linnuntietä

Aviador 2022

s. 257

Lähi-itä

1970-80-luku 

 

         Toivon kaikille ihmisille rauhallista 

                   pääsiäisen aikaa 💛

10 kommenttia:

  1. Minullakin oli nyt väärä hetki tämän kirjan lukemiseen, kun olin juuri päättänyt yrittää keventää lukemisiani. Olin kuitenkin odottanut tätä niin innolla, että halusin lukea sen heti. Kävi kyllä niinkin, etten osannut blogissa sanoa kovin paljon tästä kirjasta. Vuoristo on joka tapauksessa taitava kirjoittaja, hänen kielensä on upeaa. Kiinnostava teos erilaisesta aiheesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin kirjan rakenne ja tarina itsessään oli todella kiinnostavasti koottu. Todella erilainen aihepiiri.

      Poista
  2. Niin ja rauhallista pääsiäisen aikaa sinulle Mai!

    VastaaPoista
  3. En ole huomannutkaan tätä. Varmasti kiinnostava, mutta ei ehkä minulle juuri nyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sotaan liittyviä kirjoja on kurja lukea tällä hetkellä, mutta tässä kirjassa ollaan rauhanturvaajatehtävissä, sekä kuvataan libanonilaisnaisten elämää 70-80-luvuilla.

      Poista
  4. Tämän kirjan voisi kyllä joskus lukea, joskaan ei juuri nyt.
    Oikein hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistutan sinullekin, että kirja ei ole sotakirja, vaan rauhantehtäväkirja.
      Suosittelen.

      Poista
  5. Jälleen kirja, joka kuvauksesi ja tekstikatkelmien perusteella vaikuttaa todella mielenkiintoiselta.
    Rauhallista pääsiäisen aikaa! 🌿

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara kommentistasi :)
      Tämä on mielenkiintoinen teos, jossa verrataan kahta erilaista lasten maailmaa, suomalaisen ja libanonilaisen lapsen, sekä rauhanturvaajien ja libanonilaisten elämää sodan jälkeen. Lisäksi on ikävää vanhoillisten miesten suorittamaa naisten kohtelua.

      Poista