sunnuntai 10. huhtikuuta 2022

Sandra Dieckmann: Metsän kätköissä #lukuviikko

 

 

Aurinko jo kurkistelee puiden takaa. Täpläkauris ja pieni vasa heräävät uuteen päivään. Ne lähtevät syömään aamukasteista ruohoa ja mehukkaita hedelmiä.

Saksalaisen Sandra Dieckmannin hurmaava lastenkirja Metsän kätköissä lumosi minut heti, kun näin lumoavan kauniin metsämaiseman kirjan kansikuvassa, josta löysin esim. kuusi erilaista perhosta. Olin hankkimassa kirjalahjaa kuusi vuotta täyttävälle lapselle ja kun näin kirjan, se oli ainoa vaihtoehto. Tämän kirjan parissa voi lapsen kanssa jutella kaikista metsäluontoon liittyvistä asioista. Lapsen aika ei tule koskaan pitkäksi tämän kirjan, sillä joka sivulla on yhtä kauniita kuvia kuin kansikuvakin on.

 


Karhut kömpivät luolastaan pyydystämään aamupalaa villinä virtaavasta joesta. 

Kirjassa on erilaisia luontomaisemia, mitä metsästä voi löytää. Lapset tutustuvat kirjan sivuilla erilaisiin eläimiin, lintuihin, kaloihin ja pienempiin toukkiin, kuoriaisiin, perhosiin jne. Metsäluonto on monimuotoinen ja sekä eläimet että kasvit ovat yhtä tärkeitä ja tasapainottavat toisiaan. Kirjassa tutustutaan yhden vuorokauden ajan metsän eläimiin, joilla kaikilla on poikasia.

 

 

Kirjan lopussa on tietokirjaosuus, jossa kerrotaan tarkemmin kirjassa esiintyvistä eläimistä. Lapset ovat innokkaita kyselemään, joten tiedoista voi oppia kaikenlaista uutta myös aikuiset, esim. Suomessa elää 13 eri lajia lepakoita ja ne voivat elää jopa 30 vuotta.

Sandra Dieckmannin Metsän kätköissä on lastenkirja, joka ihastuttaa upealla kuvituksella, joka houkuttelee metsäretkien lumoihin.

 

 

Kirjan takakansi on myös hurmaavan kaunis, jossa lentelee seitsemän erilaista perhosta.
 

Sandra Dieckmann, Metsän kätköissä - Retki eläinten maailmaan *****

Kuvitus Sandra Dieckmann

suom. Sinikka Sajama

Mäkelä 2022

s. 28

The Secret Forest - A spotting book 2021 

Lastenkirja

9 kommenttia:

  1. Näyttää ja kuulostaa aivan ihastuttavalta kirjalta. Minä voisin hankkia tämän kirjan itselleni. :)
    Takakannen teksti sai minut kyllä miettimään, että eiköhän metsässä ole paljon elämää myös yöllä. Ja siitä tulikin mieleen ajatus, jonka opin aikoinaan Eeva Kilven kirjasta:
    "Ihmisten ei pitäisi ajaa öisin. Yö pitäisi jättää eläimille. Ettekö näe, että ne vuorottelevat ihmisten kanssa, jättävät ihmiselle päivän ja pyytävät saada yön, ne tarvitsevat sen..."
    Kaunista sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa, eläimet liikkuvat, etsivät ruokaa jne. myös öisin. Osa nukkuu yöllä, mutta osa nukkuu päivällä, kuten lepakot. Yöaikaan moni eläin jää auton alle, kun ei osaa varoa liikennettä. Eeva Kilvellä on ollut painavaa sanottavaa yöajamisesta. Mutta kuten eläimissä, niin ihmisissäkin löytyy sellaisia, jotka eivät pysty nukkumaan öisin.

      Mukavaa palmusunnuntaita :)

      Poista
    2. Kirjassa oli kyllä aukeama yöstäkin metsässä.

      Poista
  2. Hieno kirjavinkki! Ostan piakkoin kirjalahjan viisivuotiaalle, joka pitää metsäretkistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on oikein kiva lahja viisivuotiaalle, joka pitää metsäretkistä. Luulenpa, että melkein kaikki lapset pitävät metsäretkistä.

      Poista
  3. Onpa todella valtavan kaunis ja hurmaavan näköinen kirja! Eläimistä on aina kiinnostavaa lukea. Varmasti ihastuttavaa luettavaa lapsille - ja aikuisillekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjan kuvat kyllä korvaavat vähäisen tekstimäärän kuvissa. Luulenpa, että kirjan tekijällä on ollut mielessä näiden valtavan kauniiden kuvien avulla tuoda metsän olemus esille lukijoille.
      Rakastuun aina kirjoihin, jotka on kuvitettu kauniisti, kuten tämä kirja. Kirjaa voi katsella monet kerrat vain katsomisen ilosta ja uusien havaintojen löytämisen ilosta.

      Poista
  4. On kyllä todellakin ihana kuvitus! Heti kiinnittää huomion.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kuvitus on aina plussaa lastenkirjoille. Näissä kuvissa on havaitsemisen ja löytämisen riemua, kun kuvaa katsoessa huomaakin aina uusia ja uusia pieniä ja suuria eläimiä.

      Poista