tiistai 26. huhtikuuta 2022

Elina Airio: Metsässä juoksee nainen

 

Pysy täällä

hän sanoi

Pidä vauvaa ja pysytte täällä

hän sanoi

Pidä vauvaa äläkä tule pois ennen kuin haen teidät

 

Elina Airion riipaiseva esikoisteos Metsässä juoksee nainen kertoi jo heti ensimmäisissä lauseissa kirjan teeman. Mimi oli muutama viikko sitten synnyttänyt vauvan ja hänelle soviteltiin perhevalmennusta siihen, miten toimia omien lastensa kanssa. 

Kun Mimi ei ollut jaksanut olla vauvan ja isomman lapsen kanssa, hän oli lukinnut heidät lastenhuoneeseen. Kuten aina tällaisissa tapauksissa, päivähoito kiinnitti huomiota isomman lapsen hätään ja teki lastensuojeluilmoituksen.

Hän siivosi kuolleita lehtiä seinistä, ja kätensä tärisivät. Hän lakaisi risukkoa ja neulasia lattialta, ja hänen niskansa kihelmöi. Vauva itki huoneessa ja tytön lohdutus lauloi itkun alla.

Perhevalmennus on ihan hyvä asia, mutta tässä tapauksessa valmentajakin huomasi heti, että perheen äiti tarvitsee apua vielä vakavampaan asiaan, synnytysmasennukseen. Perhevalmentajan puhuttua esimiehelle asiasta, perhevalmennusta vain lisättiin ja vauva sai ulkopuolisen ulkoiluttajan, mutta äidin mielenterveysongelmiin ei puututtu mitenkään, eikä häntä ohjattu terapiaan.

Voi saatana, hän ajatteli ja ruokkosi inhottavaa vahaa hiuksistaan. Se tarttui sormiin ja sotki ovien kahvat, jäi tyttöjen ohuille ihoille ja likasi hänen tavalliset valvoneen kasvonsa. 

Elena Airion psykologinen esikoisteos Metsässä juoksee nainen riipaisee syvälle tunteisiin.


Elina Airio, Metsässä juoksee nainen

Gummerus 2022

s. 204

Esikoisteos


 

 

4 kommenttia:

 1. Tämä oli hieno ja kieputtava sen hurjan viidakon keskellä. Airio tavoitti hyvin Mimin sekavan mielen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä oli molemmilla sekavuutta, sekä perhevalmentajalla että äidillä, äidillä tietysti enemmän. Sekavuus tuli suorastaan loistavasti esille viidakkomaisine kasveineen, joita perhevalmentaja ihaili ja äiti pelkäsi. Hieno teksti.

   Poista
  2. Mai, minä olen tuo anonyymi 😃 Bloggeri on muuttanut kommentointia.

   Poista
  3. Bloggeri muutti tosi yllättäen vastauskäytäntöä. Luin tämän kirjan kiinnostavan postauksesi innoittamana. Olen kiinnostunut kirjoista, joissa on tämän kirjan kaltaisia mielenterveyteen liittyviä teemoja. Kiitos hyvästä lukuvinkistä Riitta :)

   Poista