keskiviikko 29. heinäkuuta 2020

Horst Jørn Lier: KoodiSitten oli vielä koodi. Salaperäinen lappu, joka oli löytynyt keittiönpöydältä. Siitä oli krp:ssä kopio ja hän oli tutkinut sitä tuntikausia. Jonkinlainen kuvio, jossa oli erilaisia numeroyhdistelmiä ja plusmerkki. Plusmerkin pystyviiva oli pitempi kuin vaakaviiva, niin että merkki näytti ristiltä. Sen paikka paperilla oli joka tapauksessa harkittu. Merkki, tai risti, tarkoitti jotain.

Norjalaisen Jørn Lier Horstin Wisting-sarja jatkuu dekkarilla Koodi. Rikostutkija Wisting on tullut tutuksi myös samannimisestä tv-sarjasta. Keski-ikäinen rikostutkija Wisting on hyvin sympaattinen poliisi. Hän on jäänyt leskeksi ja hänen lapsensa ovat jo aikuisia. Sarjassa seurataan myös Wistingin toimittajatytön Linen elämää ja tutkimuksia, sillä yleensä isän ja tyttären tutkimukset yhdistyvät jossakin kohdin samaan rikokseen. Line on joutunut toisinaan ikävyyksiin, mutta onneksi isä on ehtinyt apuun. Line on yksinhuoltajaäiti ja Wisting toimii usein lapsen hoitajana. Koodissa apuun rientää myös Linen kaksosveli Thomas.

Vähitellen hän sai langanpäästä kiinni ja alkoi ymmärtää. Oivallus ei tullut äkillisenä vaan alkoi hitaasti häämöttää. Hän käsitti nyt, mitä Katharina Haugenin mielessä oli liikkunut viimeisinä päivinä ennen katoamista.

Wisting ei saanut mielestä omituista katoamista, joka tapahtui 24 vuotta aiemmin. Tapaukseen tuli lisävalaistusta, kun eräs toinen vanha katoaminen toi uutta tietoa tutkintaan. Wisting sai tässä tarinassa uuden rikostutkijan näkökulman Katharina Haugenin katoamiseen. Tutkijoilla oli yhteinen epäilty. Mitä ja miksi katoamiset olivat tapahtuneet? Mitä rikoksia oli tapahtunut? Koodissa tehtiin tutkimustyötä, johon myös Line osallistui ja oli mukana tapauksen ratkaisussa.

Larvikin rannikkokaupunki oli jälleen tapahtumien keskipisteessä. Kirjan rikollinen oli kuin kuka tahansa, asui omakotitalossaan, kävi töissä ja rentoutui mökillä kalastelemassa. Miksi hän ryhtyi rikoksentekijäksi, siinäpä Wistingille pohdittavaa. Sitä paitsi kadonneet henkilöt piti löytää joko elossa tai sitten kuolleina. Todisteita ei ollut paljon, mutta ne kertoivat sitäkin enemmän. Ehkäpä epäilty voisi avata sanaisen arkkunsa ja kertoa jotain. Wisting laittoi peliin koko ammattitaitonsa, jotta syyllinen jäisi vihdoin kiinni, ja kadonneiden omaiset saisivat tiedon siitä, mitä oikein tapahtui heidän rakkailleen. Jørn Lier Horstin Koodi on tiukkaa poliisitutkimusta alusta loppuun asti. Wisting on ehdottomasti yksi suosikkikirjahahmoistani.

Jørn Lier Horst, Koodi
suom. Päivi Kivelä
Otava 2020
s. 396
Katharina-koden 2017
Dekkari
Wisting-sarja

Jørn Lier Horst: Hylkiöt
Jørn Lier Horst: Tulikoe
Jørn Lier Horst: Luolamies 

10 kommenttia:

 1. Horst ja Wisting ovat kelpo seuraa! Sarja kantaa edelleen mainiosti.
  Selkeää kerrontaa ilman turhia tehosteita hyvällä psykologisella silmässä; ilo lukea:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nautinto lukea Horstin tarinoivaa tekstiä. Päähenkilö on ihan uskottava, vaikka ei olisi minkäänlaisia päihdeongelmia. Ilo lukea minustakin :)

   Poista
 2. Minäkin kyllä kovasti tykkään tästä sarjasta!
  Mukavia ihmisiä!

  VastaaPoista
 3. Kihelmöivän jännää kun koodit ja arvoitukset alkavat selvitä. Hyvältä kuulostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja ne koodit olivat keittiönpöydällä. Oletko sinä tehnyt koskaan omia koodeja ihan vain itselle?

   Poista
 4. Tämä kirjailija ja sarja ovat minulle tuntemattomia. Edes tv:tä ei tule paljon katsottua, kun on aina nenä kirjassa. Katoaminen on aina kiehtova aihe, siitä saa kehiteltyä hyviä mysteerejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Horstin kirjasarjasta on tehty myös TV-sarja, josta pidin kovasti, vaikka Wisting ei ollut sellainen kuin olin itse ajatellut.
   Katoaminen on suuri mysteeri. Pienen Madeleinen katoaminen on järkyttävä juttu. Miten vanhemmat selviävät sellaisesta. Tässä kadoksiin joutui nuori tyttö.
   Lukeminen on kiva harrastus.

   Poista
 5. Hei, jätän kommentin tähän postaukseen, koska tämän kirjan lukisin todella mielelläni. :)
  Kaksi uudempaa postaustasi kertovat kirjoista, jotka ovat varmaan merkittäviä, mutta minä en jaksa tuollaista kiroilun, kurjuuden, väkivallan määrää.
  Sinä olet kyllä huippu(nopea)lukija. :)
  Ihanaa elokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :)

   Tässä dekkarisarjassa ei kiroilla.

   Lukeminen on tosi kiva harrastus ja kirjoja löytyy jokaiselle lukijalle. Ihanaa elokuuta :)

   Poista