keskiviikko 8. heinäkuuta 2020

Adrian McKinty: KetjuKylie nousee hapuillen autoon, ja ovi suljetaan hänen perässään. Hänen mielensä käy ylikierroksilla. Hän tietää, ettei hänen olisi pitänyt nousta kyytiin. Näin tyttöjä katoaa. Näin tyttöjä katoaa päivittäin. Jos nousen kyytiin, peli on menetetty. Jos nousee kyytiin, katoaa ikuisiksi ajoiksi. Ei pidä nousta kyytiin vaan juosta, juosta lujaa.
Liian myöhäistä.

Irlantilaissyntyisen Adrian McKintyn Ketju on painajaismaisesti etenevä psykologinen trilleri. Kirjan päähenkilö Rachel sai puhelun, joka vei häneltä jalat alta. Hänen tyttärensä oli siepattu ja hänestä vaadittiin lunnaat. Lunnaat eivät olleet ainoa vaatimus, vaatimus oli, että ketju ei katkea, joten Rachelin tuli kaapata uusi lapsi. Ja tämän vanhempien tuli kaapata jälleen lapsi. Loppumaton kierre, mutta Rachel halusi pitää lapsensa turvassa, joten rikollisten oli syytä olla valppaana. Rachel ei halunnut olla loppuikäänsä Ketjun komenneltavana, kun sitä loppuikää ei ollut kovin paljon luvassa.

He aikovat tappaa minut, he aikovat tappaa minut, he…
Ei. Eivätkä aio. Eivät he ole psykopaatteja. He eivät vahingoita minua, jos äiti tekee, mitä he vaativat. Se, mitä sille poliisille tapahtui, oli vahinko.

Rikolliset olivat keksineet pirullisen tavan hankkia rahaa itselleen. Vastaavanlaista ketjumaista kierrettä oli käytetty joskus ennenkin rikollispiireissä. Vanhemmat pitivät huolen siitä, että ketju ei katkea. Jos joku yritti ottaa yhteyttä poliisiin, niin vanhemmilla oli keinonsa pysäyttää tekijä joko hyvällä tai pahalla. Pääasia, että oma lapsi oli turvassa, eikä lasta uhannut kukaan eikä mikään. Rakkaus lapseen tekee jopa rikolliseksi, se nousi tästä jännityskertomuksesta hyvin esille.

Olemme lisänneet uuden ehdon lapsesi turvalliselle paluulle. Nainen nimeltä Rachel Klein O´Neill, joka asuu Massachusettsin Plum Islandilla – tapa hänet tämän viikon loppuun mennessä. Ruumis ei saa koskaan löytyä.

Ketjun kurinpito oli tiukkaa, ja johti toisinaan kuolemaan, varoituksena muille ketjun vanhemmille. Rachel oli kuitenkin päättänyt kukistaa rikolliset amerikkalaisille tyypillisellä tavalla, joten loppurysäys oli elokuvamaisen näyttävä. Ketjusta on tulossa elokuva, jota odotan mielenkiinnolla. Ketju vangitsi heti ensimmäiseltä sivulta mukaansa ja sitä kesti viimeiselle riville asti.

Elämä on haurasta, katoavaista ja kallisarvoista.
Ja jo se, että saa elää, on ihme.

Adrian McKinty, Ketju *****
suom. Antti Saarilahti
Otava 2020
s. 395
The Chain 2019 
Trilleri

6 kommenttia:

 1. Minäkin luin tämän kirjan vastikään ja pidin tästä kovasti.
  Erilainen juoni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, juoni oli erilainen. Siinä oli perhe vastaan rikolliset. Rikollisetkin poikkesivat normirikollisista. Päähenkilökin poikkesi omalla tavallaan trillereille tyypillisestä päähenkilöstä.
   Minäkin tykkäsin.

   Poista
 2. Kiitos kirjan esittelystä, vaikuttaa kiinnostavalta. En ole huomannutkaan tällaisen kirjan ilmestymistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli :)
   Täytyy sanoa, että kirjan nimi kiinnitti minun huomioni ja kun luin kirjan esittelyn, laitoin kirjan heti varaukseen. Kirjan kansikuva kertoo, että kirjassa on lapsia.
   Suosittelen :)

   Poista
 3. Tää kiinnostaa kovasti. Vähä erilainen jännityskirja!

  VastaaPoista