sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Sofie Sarenbrant: SyntipukkiHän havahtuu yhtäkkiä sydän takoen eikä tiedä, onko nukkunut muutaman minuutin vai monta tuntia. Hän on sängyssä yksin. Hänestä tuntuu silti, että huoneessa oli äskettäin joku.
Iho nousee kananlihalle.

Ruotsalaisen Sofia Sarenbrantin dekkarisarjasta, joka kertoo rikospoliisi Emma Sköldistä, on tullut yksi suosikeistani. Syntipukki on sarjan neljäs suomennettu dekkari ja sekin sijoittuu rauhalliseen ja varakkaaseen Brommaan, joka sijaitsee Tukholman kupeessa. Kirjassa tapahtui runsaasti asuntomurtoja ja yhden sellaisen jälkeen löytyi ruumis. Nuori poika. Sen johdosta Emma ja Nyllet suuntasivat resurssinsa asuntomurtojen tekijöihin. Ruumiita alkoi tulla nopsaan tahtiin lisää.

Emma ei tiedä, mitä avoimesta parvekkeen ovesta pitäisi ajatella, ehkä hän paisuttelee asiaa. Kaikelle täytyy olla jokin aivan luonnollinen selitys. Hän on unohtanut panna oven kiinni, ei sen kummempaa.

Emma Sköld on nuori yksinhuoltajaäiti. Edellisen kirjan jälkeen hän asui erään miehen kanssa yhdessä, mutta nyt hän oli jäänyt yksin, omasta tahdostaan. Hän asui lapsensa kanssa kahdestaan siskonsa Josefinin suuressa omakotitalossa varakkaalla seudulla. Lähistöllä sattuneen surmatyön jälkeen hän muutti vanhempiensa luokse, sillä häntä tarvittiin rikostutkimuksessa. Josefinin ja Emman välit olivat kiristyneet, myös ex-miesystävä käyttäytyi ikävästi. Ainoa kenen kanssa hän pystyi juttelemaan riitelemättä, oli hänen isänsä. Tee siinä sitten ansiokasta rikostutkintaa, kun läheiset kiukuttelevat.

Huhutaan, että naisella ei ollut silmiä.
Voitko lopettaa tuon paskanpuhumisen?
Idiootti.

Brommasta on tullut oikea rikosaaltojen keidas Sofie Sarenbrantin dekkarisarjan myötä. Syntipukin rikoslistalta löytyy ainakin perheväkivaltaa, sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa kiusaamista, asuntomurtoja ja murhia. Teemoissakin on aika paljon valinnan varaa, sillä Syntipukissa käsitellään vierasperäisistä työntekijöistä lähtien mielenterveysongelmia, homoseksuaalisuutta ja politikointia. Sofie Sarenbrant kirjoittaa viihdyttäviä dekkareita. Koska kirjan tapahtumat sattuvat elokuussa, kirja sopii hyvin kesäiseen dekkarinälkään.

Sofie Sarenbrant, Syntipukki
suom. Helene Bützow
Wsoy 2020
s. 416
Syndabocken 2018

Sofie Sarenbrant: Avoimet ovet
Sofie Sarenbrant: Osasto 73
Sofie Sarenbrant: Kerjäläinen 

6 kommenttia:

 1. Tämäkin on lukulistalla. Kiitos muistutuksesta.

  VastaaPoista
 2. Minäkin pidän kovasti tästä sarjasta.
  Toivottavasti lisää suomennetaan pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein kiva dekkarisarja. Lisäksi sopiva kesädekkari, kun kirjassakin on kesä, siinä uidaan jne.

   Poista
 3. Vähän ristiriitaisin tuntemuksin olen edelliset suomennokset kuunnellut, välillä ovat jotkin ratkaisut ärsyttäneet aika lailla. Silti jokin tässä sarjassa kiinnostaa, joten enköhän ota Syntipukinkin jossain vaiheessa lukemistooni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle nämä sopivat hyvin, sillä tykkään siitä, että ei pysytellä normiratkaisuissa, vaan mennään hersyen ylitse.

   Poista