maanantai 28. lokakuuta 2019

Sofie Sarenbrandt: Avoimet ovetTarkastelen häntä etäältä hetkisen ennen kuin poistun yläkerrasta. Portaat narahtavat, kun olen päässyt puoliväliin. Jähmetyn kesken askelen varmistuakseni, että kukaan ei herännyt.

Ruotsalainen Sofie Sarenbrant aloittaa jännittävän uuden dekkarisarjan Avoimet ovet dekkarilla. Kirjan päähenkilönä toimii brommalainen rikospoliisi Emma Sköld. Emma on älykäs nuori nainen, jonka ainoat ongelmat aikuiselämässä ovat epäonniset miessuhteet. Avoimissa ovissa tutustutaan heistä kahteen, ja jos voisin neuvoa Emmaa, niin sanoisin, että lopettaa molempien väliset suhteet välittömästi. Minähän en pääse neuvomaan kirjan henkilöitä, joten minun oli pakko kärsiä Emman kanssa seuraukset. Voi Emma, Emma mihin soppaan olet lusikkasi sekoittanut.

Emman sisko Josefin kipuili myös oman perheensä parissa. Koska kirjan tapahtumat pyörivät pienen piirin keskellä, myös Josefin joutui keskelle rikosaaltoa. Josefinin naapuri nimittäin löytyi surmattuna, ja koska Josefin oli naapurin rouvan kanssa parhaimmat ystävykset, Josefin oli tapahtumien käänteissä perheen tukena ja turvana, vaikka omakin perhe olisi tarvinnut äidin läsnäoloa ja keskittymistä. Naapurissa oli siis paljon jännittävämpää.

Dekkarin nimi on sujuvasti Avoimet ovet, ja kirjassa liikutaan kiinteistökauppojen maailmassa. Osa kirjan henkilöistä toimii siis asuntojen välittäjinä ja myyjinä. Josefinin naapureiden talo oli myynnissä ja sitä kautta dekkarille oli saatu mielenkiintoisia kuvioita. Lisäksi perheongelmat nousivat kirjan yhdeksi teemaksi. Yksi sivuteemoista oli perheväkivalta, joka ansaitsee tulla esille, varsinkin jos sitä piilotellaan ja hävetään. Olen sitä mieltä, että yksikin lyönti on liikaa parisuhteessa.

Avoimien ovien parhainta antia ovat ihmissuhdekuvaukset, ja arkikuvaukset. Sarenbrant on kuvannut kirjassa pienen piirin ihmisiä ja heistä joku on murhaaja. Kirjassa pidätettiin eräs henkilö ja tapahtumien kiihtyessä myös toinen henkilö pidätettiin, mutta tilanne taitaa jatkua seuraavassa kirjassa, joka on nimeltään Osasto 73. Avoimissa ovissa luultavasti vierailtiin kyseisellä osastolla, mutta käyn siellä vieraisilla seuraavassa dekkarissa ihan uteliaisuuttani uudestaan. Kolmas dekkarikin julkaistaan suomeksi tänä vuonna ja se on saanut nimekseen Kerjäläinen.

Kuuma dekkariuutuussarja kihisee jännityselementtejä, varsinkin alussa ja lopussa. Huikea juoni johdattelee lukijat seuraavan kirjan pariin kirjailijan varman koukuttavalla otteella.

Täytyy vain palata huomenna.

Sofie Sarenbrant, Avoimet ovet
Suom. Veijo Kiuru
Wsoy 2019
s. 434
Visning pågår 2014
Dekkari

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti