lauantai 26. lokakuuta 2019

Michelle McNamara: Katoan yön pimeyteenUhrit nukkuivat viattoman unta, kunnes taskulampun räikeä valo pakotti heidän silmänsä auki. Sokaiseva valo hämmensi. Unenpöpperöiset aivot kävivät ensin hitaalla mutta lähtivät sitten kiitoon. Taskulamppua piteli hahmo, jota he eivät nähneet. Kuka ja miksi? Pelko sai muodon heidän kuullessaan äänen, jota kuvailtiin yhteen puristettujen hampaiden läpi puristetuksi käheäksi kuiskaukseksi, tylyksi ja uhkaavaksi, vaikka osa pani merkille, että ääni kimeytyi välillä ja toisinaan värisi, joskus ilmeni pientä änkytystäkin, ikään kuin pimeän kätköissä seisova naamioitunut tuntematon yrittäisi piilotella kasvojensa lisäksi henkistä epävakauttaan ja onnistuisi siinä vain ajoittain.

Yhdysvaltalaisen toimittajan Michelle McNamaran tositarina Katoan yön pimeyteen kertoo, miten hän kiinnostui eräästä rikollisesta, joka tehtaili rikoksia vuosikausia 70-80-lukujen Kaliforniassa, eikä jäänyt tuolloin kiinni. Tutkittavaa materiaalia oli kertynyt valtavat määrät, sillä aluksi kyseinen henkilö, joka kulki öisin naamioituneena, teki murtoja ja tuhosi asuntojen sisustuksia. Tuolloin häntä kutsuttiin Tuholaiseksi. Sen jälkeen hän aloitti naisten raiskaukset ja häntä kutsuttiin Itäiseksi raiskaajaksi. Tuohon aikaan ei vielä ollut dna-testejä, joten Tuholaisen ja Itäisen raiskaajan välistä yhteyttä ei tiedetty. Rikollisesta tuli yhä uhkarohkeampi vuosien saatossa, sillä hän ei jäänyt kiinni poliisilaitosten suuresta tutkimuspanoksesta huolimatta. Lopulta hän otti kohteekseen pariskunnat, jotka tappoi lopuksi. Tuolloin häntä kutsuttiin Alkuperäiseksi yösaalistajaksi.

Toimittaja ja käsikirjoittaja Michelle McNamara kiinnostui jo teini-ikäisenä rikoksista, sillä hänen naapurustostaan oli löytynyt nuori nainen tapettuna. Tietysti McNamara oli yrittänyt selvittää myös nuoruutensa tapausta monen muun rikoksen ohella. Hän piti suosittua verkkoblogia nimeltään True Crime Diary. McNamaran aloittaessa tutkimaan kyseistä rikollista, jonka henkilöllisyys ei ollut tiedossa, hän nimesi rikollisen Golden State Killeriksi. Kyseinen henkilö saatiin lopulta kiinni dnan avulla.

Kun dna-testit tulivat käyttöön, Kaliforniassa päätettiin laista, joka salli ottaa jokaisesta epäillystä rikollisesta dna-testin. Kyseisen rikollisen dna oli ollut tiedossa vuosikausia ja hän olisi jäänyt kiinni, jos edes sukulainen olisi tehnyt rikoksen. Kirjan tarina ei valitettavasti kerro, jäikö hän kiinni juuri kyseisellä tavalla, vai tekikö hän itse jonkin rikoksen, jonka vuoksi otettiin dna-testi. Kyseinen rikollinen oli äärimmäisen varovainen ja pikkutarkka, joka suunnitteli tekonsa yksityiskohtaisesti ennen kuin iski. Dna-testien tullessa teknisiin tutkimuksiin mukaan, hän oli jo ajat sitten lopettanut rikosten teot. Mikä sai hänet lopettamaan, sitäkään kirja ei kerro. Kysymyksiä jää paljon auki, ja se johtuu siitä, että kirjan kirjoittaja kuoli, ennen kuin kirja julkaistiin.

Katoan yön pimeyteen on ollut kansainvälinen myyntimenestys ja siitä on tekeillä HBO:n dokumenttisarja. Kirjassa kerrotaan yksityiskohtaisesti rikoksista, joiden tiedot on saatu tutkimusmateriaaleista ja naapureiden, perheenjäsenten ja silminnäkijöiden haastatteluista. Kyseinen rikollinen nähtiin usein liikkumassa tutkimassa talojen lähistöillä tulevia rikospaikkoja ja uhreja, ja hänestä oli piirroskuvia, joiden tullessa julki siirtyi tekemään rikoksia muualle. Se, että miksi ihmiset eivät ilmoittaneet tiedoistaan poliisille, jarrutti pitkään tutkimuksia. Rikollinen kulki aseistettuna ja ampui herkästi, jolloin hänen kiinni saamisensa oli vaikeaa. Hän katosi yön pimeyteen ja kulki pimeyden turvissa paikoissa, jotka hän tunsi läpikotaisin. Golden State Killer on läpikotaisin paha tyyppi, jonka rikollinen ura on näkyvissä kirjan sivuilla äärimmäisen iljettävinä tekoina.

Michelle McNamaran Katoan yön pimeyteen tositarina avaa silmät sarjarikollisuudelle ja pahuudelle, ja samalla se antaa näkökulman suurelle määrälle poliiseja, tutkijoita, rikostoimittajia ja ulkopuolisia henkilöitä kohtaan, jotka yrittävät selvittää rikokset ja niiden tekijät. Onneksi rikollinen jäi lopulta kiinni ja oikeus toteutui.

Michelle McNamara, Katoan yön pimeyteen – Tositarina yhden naisen pakkomielteestä jäljittää Golden State Killer
Suom. Aura Nurmi
Atena 2019
s. 413 + kuvia + kartta + aikajana + uhrit + virkavallan edustajat + muiden henkilöiden kirjoitukset ja artikkelit + maantieteelliset profiilit
True Crime

8 kommenttia:

 1. Mai, nyt minä puolestani kysyn sinulta, mitä pidit tästä true crime -kirjasta? Minä olin kuin liimattu tarinassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu Leena :) Tämä kirja oli luettava mahdollisimman nopeasti. Kirjassa on jonkin verran päällekkäisyyksiä, joka olisi varmasti vähentynyt, jos kirjailija ei olisi menehtynyt kirjan loppuvaiheessa. Siitä huolimatta pidin kovasti tästä true crime-kirjasta. Voisin lukea lisää tämän tyyppistä kirjallisuutta. Blogista löytyy yksi entisen rikollisen elämäkerta Veitsen terällä, joka kertoo Christer Lybäckin muuttumisen väkivaltaisesta vankilakundista kirurgiksi. Hyvä voitti pahan.
   Katoan yön pimeyteen tositarinassa ei keskiössä ole rikollinen. Hän jää aika lailla pimentoon, vaikka tarkoitus on saada hänet kiinni. Olisin kyllä ollut kiinnostunut hänen motiiveista ts miksi hän teki niin julmia rikoksia.

   Poista
  2. Mai, kolmas joka on tämän meidän lisäksemme ainakin lukenut, on tehnyt tutkivaa työtä eli mennyt nettiin tms., mihin minä jämähdin muuten Mengelen kanssa (kerron jos joskus tapaamme). Günzburgiin ei ole mitään himoa mennä eli siellä se klaani...Tässä linkki kolmannnelta, jota tämä kirja ja myös mitä murhaajalle tapahtui, kiehtoi: https://sivusuhteita.fi/2019/10/michelle-mcnamara-kuoli-selvittaessaan-kuka-katosi-yon-pimeyteen/

   Sitten on tällainen true crime, jonka luin ainakin viisi kertaa vuosien aikana, nyt se on jäänyt johonkin lainaan: https://www.antikvaari.fi/naytatuote.asp?id=1306941

   Muukalainen perheessä on siitä erityisen kiinnostava, että motiiveita etsitään hulluna, kyseessä vähintäin keskiluokkainen perhe, joka ei usko poikansa syyllisyyteen etc. Nyt se olisi enää muutaman euron: https://www.antikvaari.fi/naytatuote.asp?id=1306941

   True Crime on ehdottomasti intohimoni, mutta olisi tosiaankin kiva saada tietää motiiveista myös. Silti tämä kirja ei unohdu!!!

   (Se uusi Slaughter on jo ilmestynyt, Puhdasta kultaa, mutta se on kijroitettu jonkun toisen kanssa, joten passaan.)

   ♥♥

   Poista
  3. True Crime on kyllä kiinnostavaa ja voisin kyllä lukea mainitsemasi kirjan. Alkuvuodesta luin Marisa Jaakolan omakohtaisen kokemuksen sieppauksesta, jonka aikana hän joutui lukuisten raiskausten kohteeksi ja melkein kuoli sairauteen ja nälkiintymiseen. Tarina ei kerro rikollisesta, joten ei ole tiedossa missä määrin hän pyöritti vaaleiden nuorten naisten kauppaa, mutta Jaakolakin olisi myyty, ellei eräs henkilö ja/tai Marissan sairaus olisi hankaloittanut tapahtumaa. Suosittelen Marissa Jaakolan Takaisin valoon teosta sinulle.
   https://kirjasahkokayra.blogspot.com/2019/01/marissa-jaakola-ja-ari-vantanen.html

   Poista
  4. Mai, Atenalta ilmestyy se true crime, jossa kerrotaan Viiltäjä Jackin uhreista, sen nimi taisi olla Viisi naista.

   En tajua, miksi koin samaistumista Macnamaraan. Ehkä jossain toisessa elämässä olisin itse halunnut tutkia rikoksia tms.

   Miten tuo nimi Takaisin valoon on niin tuttu...Ihan epätodellista,että Suomessakin tuollaista, mutta eihän tämä ole aikoihin ollut mikään lintukoto enää.

   ♥♥

   Poista
  5. Takaisin valoon kirjoittaja on ollut monessa ohjelmassa telkkarissa. Olet varmaan nähnyt jonkun ohjelman, missä hän puhuu tuosta sieppauksesta. Karmea tarina. Emme tosiaankaan asu missään lintukodossa.
   Kiitos lukuvinkistä <3

   Poista
 2. Tää vaikuttaa aika mielenkiintoiselta. Meni lukulistalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kun kiinnostuit kirjasta. Totuus voi olla monesti tarua ihmeellisempää. Tämä sarjamurhaaja Golden State Killer sai paljon pahaa aikaiseksi ja juuri tämä pahanteko ansaitsee mielestäni tulla julkiseksi, samoin ihmiset, jotka tekivät työtä jotta kyseinen rikollinen jää kiinni ansaitsevat kiitokset.

   Poista