tiistai 8. lokakuuta 2019

Turun kirjamessut 2019


Turun kirjamessuilla on mukava käydä, sillä asun Turussa, joten matka ei ole pitkä ja parkkitilaakin löytyy runsaasti messualueelta. Tänä vuonna messuilla, jotka yhdistettiin mielestäni oivallisesti ruokamessuihin, oli ennätysmäärä kävijöitä. Tutkittiin mieheni kanssa ensin kirjamessupuoli, käytiin sitten kahvilla ja jatkettiin ruokamessuosastolle. Olimme messuilla sunnuntaina kaiken kaikkiaan kuusi tuntia. Tietysti kirjamessujen poikkitaiteellinen teema teatteri oli meidän molempien mieleen. Ja näin omin silmin, että näyttelijä Esko Salminen näyttelijävaimonsa Aino Sepon kanssa kiinnostivat muitakin kuin vain meitä. Esko lumosi runonlausunnoillaan, ja nauratti teatterimuistoillaan katsojia.
 
Luin kotona etukäteen ohjelmalistaa ja tein tarkan listan kelloaikoineen, missä meidän pitää olla kuuntelemassa kirjailijoita. Lista kyllä helpotti kovasti messuilla, eikä meille tullut kuin yksi ohitus. Se oli historioitsija Teemu Keskisarjan haastattelu. Päivän kohokohta Esko Salmisen ohella oli tähtitieteen tutkija Esko Valtaojan haastattelu. Samassa haastattelussa oli mukana myös astrobiologian tutkija Kirsi Lehto. Hän on kirjoittanut Astrobiologia teoksen. Astrobiologia kuulosti todella mielenkiintoiselta aiheelta. Molemmat tieteilijät kertoivat avaruudesta hyvin ymmärrettävästi, tosin ymmärsin paremmin Kirsi Lehtoa.
Ennen Valtaojan ja Lehdon haastattelua oli kirjailija Tero Hiekkalinnan haastattelu hänen avaruusaiheisista lastenkirjoista. Olin kyllä riemuissani, kun onnistuin olemaan myös hänen haastattelussa mukana, sillä tämä vuosi oli merkkivuosi avaruuslennoissa. Tasan viisikymmentä vuotta sitten vuonna 1969 Neil Armstrong käveli ensimmäisenä ihmisenä kuun pinnalla. Keväällä hankin aikamoisen pinon avaruusaiheisia kirjoja luettavaksi lapsille, mutta olen iloinen, että löysin uuden kirjailijan, joka on innostunut aiheesta. Avaruus on aihe, jota ei koskaan voi tutkia liikaa ja aina on tilaa avaruusaiheisille kirjoille. 
 
Max Seeck hurmasi minut sujuvalla esiintymisellä. En yllättynyt yhtään, että hän on markkinointialan yrittäjä. En ole lukenut hänen kirjojaan, mutta uusin dekkari Uskollinen lukija on tulossa luettavaksi. Kirjaston varauslista on kuitenkin pitkän pitkä. Kirja aloittaa uuden dekkarisarjan. Seeck kertoi, että hän lukee erittäin paljon kirjoja laidasta laitaan eri genreissä, ja kirjoista hän sanoi saavansa runsaasti ideoita omaan kirjoittamiseensa. 

Seeckin jälkeen lavalle asteli dekkarimaailman hurmannut ruotsalaiskirjailija Arne Dahl eli Jan Arnald. Hänen ruotsinsa oli ihan ymmärrettävää, jota kuuntelin ihan mielelläni. Onneksi miehenikin on katsonut telkkarista Arne Dahlin tv-sarjaa, joten hänkin kuunteli ihan mielellään kirjailijaa. Erittäin symppis kirjailija.
Sofi Oksasen uusimman kirjan Koirapuiston olen lukenut, mutta onhan se aina elämys kuunnella kirjailijoita läheltä. Pidin kovasti Koirapuistosta, ja mielestäni Sofi Oksanen on hyvin varma esiintyjä ja tarinoitsija. 
 
Päivän iloisin kirjailijapari löytyy kuvasta, Siri Kolu ja Salla Simukka rouva Jenni Haukion haastattelemana. Rouva Jenni Haukio kulki hyvin luontevasti kirjamessuilla. Kirjailijat Siri Kolu ja Salla Simukka ovat asiantuntijoita, kun kysytään lasten- ja nuortenkirjallisuudesta. Parivaljakko on kirjoittanut yhdessä aikuisille suunnatun trillerin, joka aloittaa trilogian. Kirja on kirjoitettu nimimerkillä S/S Ursin.

Sunnuntai oli kiinnostava kirjamessupäivä. Tänä vuonna nautimme varsinkin kirjailijoiden ja Esko Salmisen haastatteluista. Mielestäni oli hyvä keksintö ottaa teatteri osaksi kirjamessuteemaa. Erittäin antoisat kirjamessut.

6 kommenttia:

 1. Kirjamessupostauksia on aina mukava lukea, varsinkin kun en itse päässyt paikalle. Kiitos tästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Margit. Nämä muistelut jäävät tänne blogiin ja niihin voi aina palata. Kiva, kun tulit lukemaan :)

   Poista
 2. Mahtava messuilu. Ja hauskaa, että kaikki eri keskusteluja kuin minä näin, joten kiitos raportista. Max Seeck on minullekin lukematon, mutta paljon on näkynyt juttua. Ja ooh, nyt tajusin tuon vuoden 1969 merkkivuoden tänä vuonna! Kehotan lukemaan JP Koskisen Tulisiiven, liittyy siihen olennaisesti. Esko Salmisen ääntä oli varmasti nautinto kuunnella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Arja :)
   Esko Salminen on charmantti ja hurmaava näyttelijä. Ei ihme, että naisia on pyörinyt ympärillä. Onkohan Eskosta kirjoitettu elämäkerta? Nautinto, sitä hänen äänensä on, nautinto kuulla.
   Messuilla on niin runsaasti katseltavaa ja kuultavaa, että ei ihme, että meillä oli eri ohjelmat.

   Poista
 3. Olipa mukavaa lukea messukuulumisia. Itse en Turun messuilla ollut, mutta Helsingin messuille olen tulossa. Koirapuisto odottelee minua kirjaston varaushyllyssä, ja Oksasta olisi kiva kuulla Hki:n messuilla. Ehdin varmaan lukemaan kirjankin niihin mennessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika :) Minulla jää Helsingin messut käymättä. Turusta pääsee kyllä hyvin messuasemalle ja takaisin junalla, mutta jätän välistä tällä kertaa.
   Oksasen Koirapuisto on erittäin hyvä ja uskon, että tykkäät siitä, sillä siinä on sen verran vetävä jännitysvire koko kirjan ajan.

   Poista