perjantai 25. lokakuuta 2019

Sari Luhtanen: Isadella - Sydän kylmänä- Miksi sinusta on tullut tuollainen? Susie nyyhki, vaikka ei oikeasti itkenyt. 
- Vastustat minua ihan joka asiassa, olet vastahankaan ja suorastaan ilkeä. Saan vielä hävetäkin, kun koulusta soitellaan. Olit pienenä minun oma tyttöni, niin ihana ja kultainen.
- Minusta sinä olit pienenäkin saatanallisen ärsyttävä, Vane sanoi siirtämättä katsettaan hiustensa latvoista. Kaksihaaraisia täytyi olla todella paljon. - Sinusta lähti aina ääntä, et osannut olla hetkeäkään hiljaa.
- Minusta sinä olit ihan samanlainen kuin muutkin pikkulapset, joita olen nähnyt, kuului kommentti eteisestä. Kersti oli tullut kotiin.

Sari Luhtasen nuortenkirjan Isadellalla on kolme äitiä, niinpä hän saa aina kolme eri mielipidettä tekoihinsa. Äidit ovat muutenkin hyvin mielenkiintoisia, sillä he ovat vampyyrejä. Isadella - Sydän kylmänä teos kertoo siitä, miltä jatkuva muuttaminen eri paikkakunnille tuntuu nuoresta, jonka pitää yrittää sulautua muiden nuorten joukkoon, jopa ystävystyä. Isadella oli valmis elämään ilman ystäviä, eikä hänen mieleensäkään tullut, että hänellä voisi olla jopa poikaystävä, sillä äidit vaihtoivat heti asuinpaikkaa, kun tuli ongelmia, sillä he eivät halunneet herättää minkäänlaista huomiota.

Teenpä nyt  vain selväksi, etten tosiaan ollut mikään nunna. Mutta olisinko tulevaisuudessa vampyyrinunna? Ei kiitos.

Isadella oli siis ollut muutaman kuukauden uudessa koulussa ja saanut yllättäen sekä tyttöystävän että poikaystävän. Sitten juorut levisivät koulussa ja Isadella joutui jälleen rehtorin puhutteluun. Äidit olivat sitä mieltä, että nyt oli viisainta vaihtaa paikkakuntaa, mutta Isadella päätti pitää oman päänsä. Muuttivatko äidit ja pysyikö Isadella paikkakunnalla? Kirjan tapahtumat ovat railakkaita ja yliluonnollisuus antaa pikantin säväyksen Isadellan elämään, sillä hänen hartain unelmansa oli muuttua vampyyriksi, mutta se olisi voinut tapahtua heti. Muuttumista oli tuskallista odottaa paskamaisessa koulussa.

Saat käydä koulukuraattorilla. Sovitaan näin alkajaisiksi kymmenen kertaa ja katsotaan tilannetta sen jälkeen. Ensimmäinen kerta on nyt heti, koska tilanne on akuutti. Ja tietysti tästä lähtee ilmoitus vanhemmillesi.

Kirjailija, käsikirjoittaja ja suomentaja Sari Luhtanen on tuttu Maisa ja Kaarina sarjakuvien takaa, joita hän on tehnyt yhdessä kuvittaja Tiina Pajun kanssa lähes 30 vuotta, ja josta he pokkasivat Puupäähatun tänä vuonna. Luhtanen on suomentanut runsaasti tv-sarjoja. Nymfit tv-sarjasta hän on kirjoittanut pari kirjaa yhdessä Miikko Oinosen kanssa.
Isadella - Sydän kylmänä on hauska ja piristävä kertomus tytöstä, joka tuntee olevansa erilainen, mutta onko asia niin kuin hän ajattelee.

Sari Luhtanen, Isadella – Sydän kylmänä
Otava 2019
s. 187
Nuortenkirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti