torstai 3. lokakuuta 2019

Elly Griffiths: Kadonneet ja kuolleet
Ruth miettii äsken kuulemaansa tietoa, että Koukkumuorin medaljonki saattoi olla mustaan magiaan liittyvä talismaani. Hän tuntee äkillistä, primitiivistä kauhua siitä, että esine on hänen kodissaan. Täytyy hankkiutua siitä eroon. Sitten hän miettii tarkemmin. Tehdäänkö sellaisia medaljonkeja, joissa on kuva-aiheena Lucifer ja pikkuneiti Lucifer?

Elly Griffithsin dekkarisarjassa, joka kertoo arkeologi Ruth Gallowaysta, on ilmestynyt kuudes kirja Kadonneet ja Kuolleet. Erittäin hyvä kirjan nimi dekkarille. Jo kansikuvasta saa vaikutelman, että nyt olemme syvällä arkeologian maailmassa, hautausmaalla, tosin sielläkin piipahdetaan kirjan kuvioissa, mutta kirjan alussa Ruth oli löytänyt pää alaspäin haudatun naisen luurangon, jolla oli koukku käden paikalla, ihan muualta kuin hautausmaalta. Koukkukätisestä naisen luurangosta innostuivat muutkin kuin laitoksen johtaja, joka halusi kaiken kunnian tietysti itselleen luurangon löytymisestä, vaikka ei totisesti koske maahan hyvinhoidetuilla käsillään.

Hän oli viimeisiä Norwichin linnassa hirtettyjä naisia, ja paikalla oli epäilemättä ollut ennätysyleisö. Mutta hänen nimensä oli jäänyt elämään. Osittain syynä varmaankin oli koukun herättämä inhonsekainen innostus.

Tällä kertaa Elly Griffiths on tuonut arkeologiselle kaivaukselle mukaan amerikkalaisen tv-ryhmän, joka haluaa kuvata kaivaukset ja ihastuu siinä samalla myös Ruthin asiantuntemukseen ja luonnollisuuteen, vaikka laitoksen johtaja yrittää tuoda itseään esille joka paikassa asiantuntijana ja esiintyjänä. Ruthin parina ohjelmassa esiintyy amerikkalainen historioitsija, komea ja pitkä charmantti mies, joka selvästi kiinnostui Ruthista. Tietysti Harry Nelson huomaa kilpailevat miehet ja kokee kaikenlaisia tunteita tunnonvaivoista mustasukkaisuuteen, kuinkas ollakaan. Harryhan on Ruthin tytön isä, joten hän kokee olevansa vastuussa ei vain tyttärensä, vaan myös tyttärensä äidin hyvinvoinnista.

Jos tuomitset syyttömän naisen, sinut kirotaan.

Ruthin ahertaessa kaivauksilla ja tv-ohjelman teossa, Nelson yrittää selvittää eräässä perheessä tapahtunutta tragediaa. Tähän soppaan sekaantuu myös Nelsonin tuntema lähipiiri Ruthia myöten. Onneksi Nelson tekee työssään omat päätöksensä itse ilman lähipiirin painostusta. Sitten mukaan tulee sieppauksia, joiden tutkintaan myös Ruth sekaantuu. Ruth Galloway on mainio dekkarisarjan päähenkilö, joka täyttää tässä kirjassa 43 vuotta. Ruth tuskailee kilojensa kanssa ja varsinkin tässä kirjassa, kun hän esiintyy tv-ohjelmassa. Tv lihottaa Ruthin mielestä ja hän näki itsensä todella massiivisena hahmona. Mutta kiloista huolimatta Ruthilla on ihailijoita.
Elly Griffithsin Kadonneet ja kuolleet on uskollinen sarjan juonikuvioille, joten tästäkin dekkarista löytyy historiallisia kaivauksia, vanhoja luita, rikoksia ja murha, romantiikkaa, hieman mysteereitä ja yliluonnollisia juttuja viihteellisesti kirjoitettuna. Sarjassa on ilmestynyt jo 11 dekkaria ja seuraava dekkari nimeltään Aavekentät ilmestyy keväällä 2020.

Elly Griffiths, Kadonneet ja kuolleet
Suom. Anna Kangasmaa
Tammi 2019
s. 350

Griffiths Elly: Risteyskohdat  
Griffiths Elly: Januksen kivi  
Griffiths Elly: Jyrkänteen reunalla
Griffiths Elly: Käärmeen kirous
Griffiths Elly: Korppikuningas

6 kommenttia:

 1. Odottelen tätä kirjastosta. Tosi kiva sarja, ja seuraavan osan nimikin kuulostaa oikein lupaavalta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu olen aivan innoissani tästä kirjasta ja tulevasta. Nimi on hyvä enne kirjalle ja minustakin kuulostaa lupaavalle :)

   Poista
 2. Ihana, että jatkoa seuraa! Laitan heti varaukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on niin kiva dekkarisarja, että onneksi meille kirjat ilmestyvät nopeasti eli kaksi kirjaa vuosittain. Odotan kovasti milloin Griffithsin toista dekkarisarjaa aletaan suomentamaan.

   Poista
 3. Mai, hyvä teksti ja tuo aloitus...♥ Minä muuten en halunnut paljastaa sitä Koukkumuorin hirttämistä, mutta eihän se olisi ollut paha, vaan jos olisi paljastanut, että hän...Näistä trillereistä nautin ja tässä oli kansikin napakymppi!

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena <3
   Asun Turussa ja täällä näkee arkeologisia kaivauksia jopa keskellä kaupunkia, sillä täällä on ollut asutusta tosi kauan aikaa ja uudet rakennukset on rakennettu vanhojen päälle. Esimerkiksi Aboa Vetus museossa voi käydä ihailemassa vanhaa Turkua, samoin Turun linnalla ja tuomiokirkolla on pitkä menneisyys. Olen siis aina ollut kiinnostunut historiasta ja arkeologiasta. Siksi innostuin tästä dekkarisarjasta kovasti. Lisäksi päähenkilö on hyvin sympaattinen ja lämminhenkinen. Näissä kirjoissa on lisäksi sitä yliluonnollisuutta, joka myös kiehtoo.

   Poista