perjantai 10. heinäkuuta 2020

Karen Thompson Walker: Ihmeiden aika



Kuudentena lokakuuta asiantuntijat antoivat tiedotusvälineille lausunnon. Juuri sen päivän me kaikki tietysti muistamme. Oli tapahtunut muutos, he sanoivat, hidastuminen, ja sitä nimitystä me siitä lähtien käytimme: hidastuminen.

Karen Thompson Walker kertoo kirjassaan Ihmeiden aika tarinan muuttuvasta maailmasta, dystopian. Maapallon pyöriminen hidastui alussa muutamia minuutteja, sitten tunteja jne. Vuorokausiin tuli lisää tunteja, yöt ja päivät pitenivät. Maan painovoima alkoi kasvaa. Nämä muutokset ajoivat ihmiset, eläimet ja luonnon sekasortoon, katastrofiin.

Kirjan päähenkilö oli 11-vuotias Julia, joka asui äitinsä ja isänsä kanssa omakotitalossa kalifornialaisessa esikaupungissa. Maapallon hidastuminen vaikutti Julian äitiin voimakkaasti, mutta isä pysytteli rauhallisena ja oli optimistinen muutoksiin. Julia itse etsi tietoa tarkkailemalla luontoa ja ympärillä olevia ihmisiä. Eniten häneen vaikutti ystävän poismuutto, sillä sen jälkeen hänestä tuli hyvin yksinäinen.

Ne harvat ihmiset, jotka olivat torjuneet kelloajan, jatkoivat elämäänsä pavunitujen tavoin: he reagoivat auringonvaloon, kun sitä alkoi näkyä, ja vaipuivat horrokseen aina kun meidän kohtamme maapallosta siirtyi pimeyden puolelle. Jo nyt nämä tosiaikalaiset tuntuivat hyvin erilaisilta kuin me, heidän tapansa yhteensopimattomilta meidän tapojemme kanssa. Monien mielestä he olivat kummajaisia. Emme seurustelleet heidän kanssaan.

Julian elämään tuli kaikenlaisia muutoksia, kun vuorokauteen tuli ylimääräisiä lisätunteja. Nukkumaan saatettiin mennä päivällä ja kouluun yöllä, sillä he elivät edelleen siten kuin vuorokaudessa olisi 24 tuntia. Painovoiman muutos aiheutti sairauksia, jotka toisille saattoivat olla hyvin vakavia. Katastrofi paheni koko ajan. Pahinta oli auringon ultraviolettisäteily, joka lopulta poltti kaiken. Karen Thompson Walkerin Ihmeiden aika ei ole hyvässä mielessä ihmeiden aika, vaan se kuvaa erittäin pahaa aikaa. Maapallon ja ihmisten tilanne muuttui koko ajan huonommaksi. Siihen oli sopeuduttava. Kirja kuvaa näitä muutoksia mielenkiintoisella tavalla. Tämä voisi olla totta.

Karen Thompson Walker, Ihmeiden aika
suom. Pirkko Biström
Bazar 2020
s. 299
The Age of Miracles 2012
Dystopia
Nuortenkirja

4 kommenttia:

  1. Muistan vuosien takaa yhden Aku Ankan kertomuksen jossa painovoima maapallolla muuttui yhtäkkiä sivuttain tapahtuvaksi. Ei hassumpi idea sinänsä kuvitella jotain totuttuja asioita erilaisiksi, mutta mälsää että dystopiat tuntuvat yleensä olevan pahoja. Niin no muutenhan ne olisivat utopiaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rita :)
      En ole montaa Aku Ankkaa lukenut, vaikka lehti tuli meille silloin kun olin lapsi ja tilasin lehteä myös omille lapsilleni. Piirtelin kyllä Aku Ankasta kuvia lasten kavereiden onnittelukortteihin.
      Korona vaikutti monella tavalla kaikkien ihmisten elämään. Maailmanlaajuinen pandemia, kuka olisi uskonut? Kadut, kaupat, työpaikat, koulut, kirjastot jne. kaikki tyhjeni. Jopa sairaalat ja terveyskeskukset tyhjenivät. Liikenne väheni, saasteet väheni. Rajat menivät kiinni. Ehkä tämä kaikki on taas edessä syksyllä.
      Toivottavasti tuosta ajasta on opittu uusia asioita, miten toimia pandemia-aikana. Toivon ainakin, että käsienpesu ja käsihuuhteiden käyttö on tullut jäädäkseen, sillä niillä vältetään tartuntoja.
      Muutoksiin on sopeuduttava ja elettävä niiden kanssa. Suomessa onneksi on vältytty pahemmalta skenaariolta. Ruotsi ei.

      Poista
  2. Meni suorinta reittiä mun lukulistalle tämä kirja!

    VastaaPoista