keskiviikko 23. marraskuuta 2022

Jørn Lier Horst: Kadonnut Felicia

 


"Onko sattunut jotain vakavaa?" hän lisäsi, vaikka arvasikin vastauksen jo siitä että Hammer oli tullut hakemaan heitä. Nils Hammer työnsi kaikessa rauhassa nuuskaa huulen alle ennen kuin katsoi heitä synkästi ja vastasi: "Kuolemanvakavaa."

Norjalaisen Jørn Lier Horstin dekkari Kadonnut Felicia ilmestyi Norjassa jo vuonna 2005. Tätä Wisting-dekkarisarjaa on suomennettu sen verran epätahtiin, välillä uudempia ja välillä vanhempia sarjan kirjoja. Siispä olen tottunut lukemaan sarjaa välillä niin, että Wistingin lapset ovat pieniä, välillä Wistingistä on tullut isoisä ja kuten tässä kirjassa, kaksoset olivat lähteneet kotoa pois opiskelemaan ja vaimo Ingrid suunnitteli omia uusia työprojektejaan.

Jørn Lier Horst on itse entinen rikostutkija, joten sarja on hyvin uskottavan oloinen, vaikka kirjan lopussa hän kirjoittikin tarinan olevan keksitty. Tosin kirja on saanut innoituksen 70-luvun katoamistapauksesta, joka järkytti Norjaa.

"Tästä taitaa tulla vaikein tapaus pitkään aikaan", hän sanoi miettiväisesti.

25 vuotta sitten eräs juuri vauvan saanut nuori nainen katosi. Oli puhuttu, että hänellä oli raskausmasennus, ja että hän oli hypännyt kallioilta alas kuolemaan, sillä hänen pyöränsä löytyi kallioilta. Naisen luuranko löytyi kaivuutyömaalta. Hänet oli haudattu pukukaapissa tien alle. Sitä ennen hänet oli ammuttu. 

Wisting oli jälleen visaisen mysteerin äärellä. Lisäksi murha vanhenisi viiden päivän kuluessa. Kannattiko sellaista murhaa tutkia ja käyttää työryhmän voimavaroja ja taloudellisia resursseja siihen? Kyseinen murha herätti huomiota. Lisäksi samaan aikaan katosi jälleen nuori nainen. Wisting pelkäsi, että kadonnut nainenkin oli surmattu. Oliko kyseessä huumejengien välienselvittely? Entäs naisen läheiset? Yleensähän tappaja löytyy läheisten joukosta.

Wistingin ajatustenvirtaa on kiinnostavaa lukea. Lopulta hän vain nappaa oikean rikollisen kiinni, vaikka tutkimuksen punainen lanka olisi miten umpisolmussa hyvänsä. 

Raha ei tuo onnea mukanaan Jørn Lier Horstin dekkarissa Kadonnut Felicia.


Jørn Lier Horst, Kadonnut Felicia ****

suom. Päivi Kivelä

Otava 2022

s. 296

Dekkari

Wisting-dekkarisarjaJørn Lier Horst: Hylkiöt  

Jørn Lier Horst: Tulikoe 

Jørn Lier Horst: Luolamies 

Jørn Lier Horst: Koodi  

Jørn Lier Horst: Avaintodistaja 

Jørn Lier Horst: Pimeä laskeutuu 

Jørn Lier Horst: Kadonnut Felicia 

2 kommenttia:

 1. Onpas outo tuo suomennosjärjestys! Niin kuin Sarenbrantinkin kirjoissa aloitettiin jostain kolmososasta tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmettelen itsekin tämän dekkarisarjan julkaisujärjestystä, samoin Sarenbrantin kirjasarjan järjestystä. Näissä sarjoissa tapahtuu niin paljon muutakin, eikä kirjat ole mielestäni itsenäisiä. Tästä sarjasta on näytetty yksi tv-sarja Suomessa. En oikein tykännyt päähenkilöä näytelleestä henkilöstä. Wisting ei ole niin pökkelö.
   Minusta murhat eivät saisi vanhentua ollenkaan. 25 vuotta on tosi lyhyt aika. Luulenpa, että kirjailija on yrittänyt kiinnittää huomiota juuri tuohon liian lyhyeen vanhenemisaikaan.

   Poista