tiistai 1. marraskuuta 2022

Asko Sahlberg: Marraskuun mies

 


Hänestä saattoi nähdä, että se marraskuun päivä olisi hyvä päivä kuolla.

Asko Sahlbergin uusin teos Marraskuun mies kertoi eräästä miehestä, joka  esiintyi nimellä Aulis Haatama. Haatama ilmestyi erääseen pikkukaupunkiin vuonna 1918. Reilun kaksikymmentä vuotta myöhemmin Haatama oli kaupungin rikkain liikemies. Jotain kuitenkin tapahtui, ja Haatama päätti päivänsä.  Miten rutiköyhästä kiertolaisesta tuli menestynyt liikemies? Kirjan lukijoille on luvassa mustaa huumoria ja ovela miehenketale, joka haistoi samanlaiset ketaleet, ja käyttämällä kaiken maailman ketkuja ketaleita hyväkseen, eteni vuosi vuodelta rikkaammaksi ja mahtavammaksi ketaleeksi.

Jos joku olisi silloin ennustanut hänelle, että nukkavierusta ja varreltaan vaatimattomasta muukalaisesta kehittyisi hänen lihaisaan kaulaansa lähtemättömästi ripustettu riippa, hän olisi luopunut syntymälahjana saamastaan totisuudesta ja rehahtanut nauramaan suureen ääneen.

Haatama aloitti työntekonsa kauppaneuvos Nylanderin autonkuljettajana. Nylanderilla oli kivan oloinen keittäjä, jonka pehkut tulivat Haatamalle tutuiksi vuosien mittaan. Nylander auttoi lopulta Haataman kauppiaan uralle ja ystävyys ja yhteistyö myös jatkui vuosien mittaan eri merkeissä. Nylander ei ymmärtänyt tai ollut ymmärtävinään, että Haatama hinkui hänen rikkauksiaan ja valtaansa. 

"Et ostanut koskaan sitä koreaa korsettia, mutta en minä siitä kaunaa kanna."

Marraskuun miehen matkassa on lukijoille luvassa herkullisia henkilöhahmoja, mielenkiintoisia juonenkäänteitä ja tietysti enemmän tai vähemmän niitä moraalisia pohdintoja liikemaailman eri vaiheista, joista ihan kaikki eivät kestäneet päivänvaloa, eikä yönkään pimeyttä, kun pirtukaupoilla aloitettiin jne.

Asko Sahlbergin Marraskuun mies oli ovelaakin ketkumman liikemiehen menestystarina historiallisten sotavuosien väliltä.

 

Asko Sahlberg, Marraskuun mies *****

Like 2022

s. 408

Historia

1918-1939 

 

Asko Sahlberg: Amandan maailmat

Asko Sahlberg: Irinan kuolemat

Asko Sahlberg: He

Asko Sahlberg: Marraskuun mies

2 kommenttia:

  1. Olen pitänyt Sahlbergin ns. Pimeys-trilogiasta. Hän on hyvä kirjailija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jokke kommentista :) Marraskuun miehessä oli niin paljon huvittavia juonenkäänteitä, että pidän sitä parhaimpana Sahlbergin kirjoista, sillä kaikki eivät onnistu luomaan huumoria, mutta Sahlberg onnistuu. Tosin kirjan alku ja loppupuoli ovat vakavampaa tekstiä, mutta näin laajaan teokseen mahtuu kumpaakin, sekä iloa, että surua.

      Poista