tiistai 29. marraskuuta 2022

Mintie Das: Kuolleetkin ghostaa

 


Kuolleet ovat pelottavia, vaikka hoitajani Dede onkin yrittänyt koko ikäni vakuuttaa minulle toisin. Ja myönnetään, olen jo kuusitoista enkä tarvitsisi enää hoitajaa. Mutta juuri nyt, kun tuijotan tohtori Jenkinsin ruumista, se on sivuseikka.

Intiassa syntyneen ja Yhdysvalloissa kasvaneen Mintie Dasin nuorten kirja Kuolleetkin ghostaa viihdytti mielettömän hyvin huikeissa ja nauruhermoja kutkuttavissa juonenkäänteissään. Tosin yllä olevan lainauksen aikana eräs Violetin (päähenkilö) luokkakaveri kiusasi nuorempaa tyttöä. Kyseinen kiusaaja, Naomi, siis kiusasi kaikkia. Hän oli todellakin hirvittävä tyyppi. Tuo tilanne Naomin perheen ruumisliikkeessä tuli seuraavana yönä hieman erilaisena versiona Violetin uniin.

Huokaisen. Miksi jokainen hetki Naomin kanssa tuntuu Lifetime-elokuvan kohtaukselta? Sellaisen, jossa ilkeä tyttö murhaa uuden kokelaan liian pitkälle menneen simputuksen seurauksena, ja hänen jäljellä olevien kätyreidensä täytyy auttaa peittelemään juttu.

No tässä kirjassa Naomikin sai oman osansa kiusaamisesta jne. Unohdin kertoa, että tämä kirja on fantasiakirja, jossa Violet oli tavannut suurimman osan kuolleista esiäideistään, jotka suurin piirtein olivat yrittäneet tappaa hänet. Niinpä Violet oli saanut sukulaisistaan enemmän kuin tarpeeksi.

Vaikka näytän omasta mielestäni niin intialaiselta, että kuvani kuuluisi basmatiriisipaketin kylkeen, minua luullaan usein meksikolaiseksi tai monietniseksi. Välillä joku kysyy, minkä kasinon minun heimoni omistaa. Ja tietenkin olen saanut oman osani siitä, että juntit luulevat minua arabiksi ja sitten tavallisesti vielä möläyttelevät valikoituja etnisiä solvauksia. Sellaisia rasistit ovat - he eivät juuri koskaan osu rasismissaan oikeaan.

Mintie Dasin ya-kirja Kuolleetkin ghostaa on sopiva sekoitus nuorten kirjaa, fantasiaa ja murhatutkimusta. Kirjassa siis murhattiin eräs henkilö ja Violet sai tehtävän, jossa hänen piti ratkaista kuka on murhaaja, muuten hänelle itselleen kävisi kalpaten. Kuolleetkin ghostaa aloitti vauhdikkaasti Brown Girl-kirjasarjan.

 

Mintie Das, Kuolleetkin ghostaa ****

suom. Kristiina Vaara

Into 2021

s. 299

Brown Girl Ghosted 2021

YA-kirja

Fantasia 

Brown Girl-kirjasarja 1.

 

4 kommenttia:

 1. Mulla on tää just kesken! Oon lukenu Dasilta ne kaks aiemmin suomennettua kirjaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli kyllä kivan vauhdikas teos, vaikka siinä käsiteltiin myös ikäviä tapahtumia. Tämä kirja tulee joululahjaksi eräälle nuorelle, joka on ainakin ennen lukenut paljon. Jospa tämä kirja herättelee jälleen lukuhaluja. Toivon niin.

   Poista
 2. Kiitos esittelystä! Olen tästä aikaisemminkin kuullut, mutta on unohtunut kokonaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kirjan kanssa aika kuluu nopeasti. Lukuiloa :)

   Poista