perjantai 18. marraskuuta 2022

Ibrahima Balde ja Amets Arzallus Antia: Pikkuveli

 


Muistelen usein äitiäni. Hänen nimensä on Fatimatu Diallo, enkä ole puhunut hänen kanssaan kuukausiin. Hän ei edes tiedä, että olen nyt Euroopassa.

Guineasta kotoisin oleva Ibrahima Balde ei suunnitellut poistuvansa maasta ja lähtevänsä Välimeren yli siirtolaiseksi Eurooppaan. Niin kävi, kun hän lähti hakemaan kotoa karanneen pikkuveljensä takaisin kotiin. Ibrahima Balden ja Amets Arzallus Antian teos Pikkuveli kertoi tuosta kolme vuotta kestäneestä matkasta. Matkasta ilman passia läpi sota-alueiden ja aavikon. Kävellen satoja kilometrejä ilman ruokaa ja vettä.

Kaikki kiduttajamme olivat siviilejä, sinun ja minun kaltaisia ihmisiä. Samoin kidutetut, naiset ja miehet, olivat kaikki samanlaisia kuin minä. Kenelläkään ei ollut mitään syytä olla siellä. Minä lähdin etsimään pikkuveljeäni Libyasta, muut unelmoivat kuljetuksesta Eurooppaan. Mutta kiduttajille sillä ei ollut mitään merkitystä. 

Ibrahima Balde joutui välillä kidutuksen uhriksi, kun kiduttajat halusivat rahaa. Välillä hänet myytiin orjaksi, välillä ammuttiin perään, kun hän karkasi. Ibrahiman äiti ei edes tiennyt vanhimman poikansa olevan Euroopassa. Eikä Ibrahima kertonut kokemuksistaan soittaessaan kotiin.

En ehtinyt oppia kirjoittamaan. 

Ibrahima Balde ja Amets Arzallus Antia tapasivat toisensa pakolaisleirillä, jossa Antia oli vapaaehtoisena työntekijänä avustusjärjestössä. Antia on ammatiltaan toimittaja ja hän on myös baskilainen runonlausuja. Jokin Ibrahiman tarinassa kosketti ja hän kirjoitti tarinan ylös, sillä Ibrahima ei itse osaa kirjoittaa. Kirjasta voit lukea Ibrahima Balden elämäkerran.

Ibrahima Balden ja Amets Arzallus Antian teos Pikkuveli on riipaiseva kuvaus siirtolaisuudesta.


Ibrahima Balde ja Amets Arzallus Antia, Pikkuveli

suom. Emmi Ketonen

Aula & Co 2022

s. 169

Baskinkielinen alkuteos Minan 2019

Suomennettu espanjankielisestä laitoksesta Hermanito

Elämäkerta

2 kommenttia:

  1. Tämä oli todella hyvin riipaiseva ja koskettava kirja. Luettiin näköjään tämä samoihin aikoihin. Toivottavasti moni muukin kiinnostuu tästä hienosta teoksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan tämä ihan järkyttävää, että ilmastonmuutos jyllää ja soditaan hulluna, eikä ihmisille ole ruokaa. Afrikassa kaikki edellämainittu kongretisoituu ja näkyy valtavina maastamuuttoilmiöinä. Ja kaikki ihmisten omien toimien ansiosta. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Nämä asiat nousivat tästä kirjasta esille pahimpina. Sitten on tietysti ne erittäin ikävät sieppaukset, vangitsemiset, kidutukset, orjuuttamiset jne. mistä myös kerrotaan. Tämä teos avaa jokaisen ymmärtämään, mitä kaiken takana on: vallanhimo ja ahneus.

      Poista