perjantai 11. marraskuuta 2022

Camilla Grebe: Ajasta ikuisuuteen

 

 

Liittyykö tämä jotenkin siihen, mitä tapahtui sinä kesänä kadeksan vuotta sitten?

Gamilla Greben rikosromaani Ajasta ikuisuuteen kertoi kahdesta murhasta. Toinen murhista tapahtui kadeksan vuotta aiemmin ja toinen nykyisyydessä. Andersenin perhe vietti kadeksan vuotta sitten juhannusjuhlia, kun juhlien jälkeisenä aamuna heidän kaksospoikiensa kaveri löytyi kuolleena heidän pihamökistään. 17-vuotiaat kaksoset pidätettiin. Tuo tapatuma vaikutti koko perheeseen ikävällä tavalla, sillä pojat eivät sen jälkeen voineet sietää toisiaan silmissään.

Sitten hän katselee minua päästä varpaisiin. Näytän takuulla kamalalta: hiukset takussa, vaatteet ja kädet veressä. Mutta jos nainen on järkyttynyt, hän ei paljasta sitä.

Nykyisyydessä Andersenin perheen äiti Lykke löytyi omasta kodistaan verisenä ja pahoinpideltynä. Kuka oli tapettu? Sitä aprikoitiin aika pitkälle, eikä kerrottu suoraan. Tykkään Greben tyylistä aukoa tarinaansa vähän kerrallaan, sillä silloin omatkin aivonystyräni saavat työtä tehdäkseen miettiessäni, kuka teki ja mitä ja miksi. Andersenin perheen kotoa oli siis jälleen löytynyt ruumis ja perheen äiti oli pidätetty epäiltynä kyseisestä rikoksesta.

Lykke ei aikonut puhua muille kuin Keskusrikospoliisin murhatutkijalle Manfred Olssonille. Mutta miksi Manfredille?

Voitko tulla Kronobergin vankilaan kuulustelemaan häntä?

Manfred Olssonilla oli alkanut kesäloma ja hän oli menossa viettämään lomaa perheensä kanssa vuokramökille, kun pomo soitti ja ilmoitti, että Manfredia tarvittaisiin Lykken kuulusteluissa.

Työt voittivat lomailun tälläkin kertaa. Kirjan kertojina toimivat siis Lykke ja Manfred. Välillä selviteltiin kahdeksan vuoden takaista murhaa, ja välillä selviteltiin nykyisyyttä.

Camilla Grebestä on tullut yksi lempparikirjailijoistani. Grebe rakentaa tarinansa todella taitavasti, ja sen lisäksi hänellä on tapana paneutua myös yhteiskunnallisiin epäkohtiin mm. Varjokuvissa hän paneutui syvällisemmin naispoliisien historialliseen työnkuvaan. Ajasta ikuisuuteen toi tarkemmin esille kustannustoimittajan työnkuvaa ja siihen liittyviä haasteita.

Camilla Greben uusin rikoskirja Ajasta ikuisuuteen paneutui koukuttavasti kahteen murhamysteeriin saman perheen sisällä.

 

Camilla Grebe, Ajasta ikuisuuteen *****

suom. Sari Kumpulainen

Gummerus 2022

s. 455

Välkommen till Evigheten 2022

Rikosromaani

 

Grebe Camilla: Kun jää pettää alta 

Grebe Camilla: Lemmikki 

Grebe Camilla: Horros 

Grebe Camilla: Varjokuvat  

Grebe Camilla: Veteen piirretty viiva 

Grebe Camilla: Ajasta ikuisuuteen


14 kommenttia:

 1. Greben tuotanto ei ole tullut tutuksi. Pitäisi vain jostain aloittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun jää pettää alta on ensimmäinen teos. Varjokuvat, Veteen piirretty viiva ja Ajasta ikuisuuteen voit lukea missä järjestyksessä haluat. Minun lempparidekkareita. Pidän tällaisista romaanityylisistä dekkareista.

   Poista
  2. Olin jo ostaa tämän. Joku Grebellä oli josta en niin pitänyt...Varjokuvat jäi muistiin. (Kurkistappa blogiini....)

   Poista
  3. Kiitos Leena kommentista :) Suosittelen tätäkin Greben dekkaria.

   Poista
 2. Sinä oletkin lukenut paljon Grebeä. Minä en vielä yhtään. Minäkin tykkään juuri sellaisista kirjoista, joissa kirjailija paljastaa asioita vain vähän kerrallaan. Siinä tulee uteliaaksi, saa itsekin miettiä ja arvailla ja on pakko lukea eteenpäin saadakseen tietää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä Greben dekkarit ovat vähän syvällisempiä kuin normidekkarit. Minäkin tykkään arvailla, mitä on tapahtunut ja kuka on syyllinen. Parasta on, kun kirjailija saa minut huijattua luulemaan ihan muuta, kuin mitä tarinassa oikeasti on tapahtunut.

   Poista
 3. Oli tämä sellainen, että piti lukea nopeasti loppuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama kävi minulle. Vaikka kirjassa on reilusti sivuja, ne kääntyivät tosi nopeasti, kun tarina koukutti lukemaan.

   Poista
 4. Kun luin postaustasi, olin varma että olin lukenut jonkin Greben kirjan. Mutta ei minulla ollut kyllä postausta mistään. Ilmeisesti nimi on tullut tutuksi monista postauksista. Huomasin että en ole aikoihin lukenut yhtään dekkaria, joten voisinpa aloittaa vaikkapa Grebestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue ihmeessä Greben dekkareita. Uskon, että tykkäät niistä.

   Poista
 5. Valtavan mielenkiintoiselta kuulostaa, kuten muutkin viimeisimpien postauksiesi kirjat.
  Tänään ei ehdi lukemaan eikä edes jouluhommiin, kun on lämpimähkö poutapäivä eli mahdottoman hyvä ulkotyöilma. :)
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara kommentistasi :) Lauantaina oli mahtavan lämmin päivä Turussa. Mies jatkoi pihahommia, kun minä aloitin ne perjantaina. Pihahommia on riittänyt pitkäksi aikaa. Vielä on jasmikeaidassa lehdet. Niiden pudottua on haravointihommat tehty. Vielä voisin istuttaa kukkasipuleita ja siirtää pionin uuteen paikkaan.
   Mukavaa sunnuntai-iltaa :)

   Poista
 6. Ai että alkoi kiinnostaa! Oikein kihelmöivästi 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Rita Greben dekkareita. Kiinnoostavia ja koukuttavia. Grebe on yksi lemppareistani.

   Poista