torstai 6. elokuuta 2020

Camilla Grebe: VarjokuvatElsie lasketaan maan poveen maaliskuun alussa. Hautajaisiin tulevat leskirouva ja hänen kolme lastaan sekä Hilma, Valdemar, muutama konstaapeli ja toinen poliisisisar.
Seuraavana keväänä solmitaan rauha. Maailma nuolee verta vuotavia haavojaan ja yrittää ymmärtää käsittämätöntä sotaa. Se vie lopulta kauemmin kuin kukaan osaa kuvitella.

Ruotsalaisen Camilla Greben uskomattoman taidokas dekkarisarja kertoo tällä kertaa naisista, jotka halusivat poliiseiksi, mutta jotka joutuivat kokemaan ikävää väkivaltaa sekä kiusaamista työssään. Dekkarin nimi on Varjokuvat. Varjokuvan aloittaa vuonna 1944 Elsie, joka toimi poliisisisarena Klaran vartiopiirissä. Toinen maailmansota oli käynnissä ja Venäjä pommitti myös Ruotsia, ehkä vahingossa tai sitten tahallaan, vaikka Ruotsi ei osallistunut sotaan. Elsien miesystävä oli saanut surmansa Tornionlaaksossa lautan kaatuessa. Raskaat sotilasvarusteet päällä ei ollut mahdollista selvitä hengissä. Heidän pieni tyttärensä Britt-Marie oli erään pariskunnan hoidossa.

Jos Elsie on siemen, on Britt-Marie puolestaan puu. Keskipiste, jonka ympärille tämä kummallinen kertomus rakentuu. Tarina alkaa leutona myöhäiskevään iltana kaupungin ja maaseudun rajalla, huolettoman nuoruuden ja perhe-elämän rajalla.
Pian Britt- Mariesta tulee yksi monista, jotka jahtaavat Hornan murhaajaa.
Hän ei vain vielä tiedä sitä.

Elsien tyttärestä tuli poliisi. 1970-luvulla äitiysloman jälkeen hän koki koko ajan ikävää kohtelua työpaikalla, ja työtehtävät olivat kurjia toimistotöitä. Hän kaipasi rikosten selvittelyjen pariin. Toivomus toteutui ja hän pääsi tutkimaan naisiin kohdistuvia rikoksia. Tosin hänen ajatuksensa ja ideansa poljettiin koko ajan maahan. Hän pääsi rikollisen jäljille, mutta sitten hän katosi.

Eräänä kylmänä ja sumuisena joulukuun päivänä vuonna 1985 Hanne Lagerlind-Schön astuu ensimmäistä kertaa Tukholman poliisitaloon. Hän ei pane merkille, että kolme heilurioven luona juttelevaa poliisia vaikenee ja vastaanottotiskin nuori nainen tuijottaa häntä.

Tämän dekkarisarjan tähtihahmo on mielestäni ollut koko ajan Hanne. Hanne työskenteli poliisin avustajana ja profiloijana. Tässä kirjassa kuvataan Hannen alkuaikoja poliisissa ja sitten myöhempiä aikoja, kun hän ei ollut enää työelämässä.
Neljäs Varjokuvien päähenkilö oli Malin. Vuosi oli 2019 ja melkein puolet poliisikouluun pyrkivistä oli naisia. Hornan murhaajaa ei ole löydetty. Murhaajaa, joka tappoi Elsien ja joka aktivoitui aina silloin tällöin ja murhasi uuden naisen. Naisen, jonka pieni lapsi sai katsoa vierestä äitinsä väkivaltaisen murhan.

Camilla Grebe on tähtiluokan kirjailija, jonka jännitystarinat vain paranevat dekkari dekkarilta. Sarjan dekkarit Lemmikki ja Varjokuvat on valittu ilmestymisvuonnaan Ruotsin parhaaksi rikosromaaniksi. Varjokuvissa on upea tarinankaari ja kiinnostavat henkilöhahmot, jotka nostivat esille naispoliisien kokeman epätasa-arvon ja epäinhimillisen kohtelun sekä työelämässä että työelämän ulkopuolella eri vuosikymmenten aikana.

Camilla Grebe, Varjokuvat *****
suom. Sari Kumpulainen
Gummerus 2020
s. 459
Skuggjägaren 2019

Camilla Grebe: Kun jää pettää alta
Camilla Grebe: Lemmikki
Camilla Grebe: Horros


14 kommenttia:

 1. Tämä kyllä kiinnostaa. Minulle Grebe on ihan tuntematon dekkaristi, eli sainpa tässä uuden lukuvinkin. - Mukavaa tulevaa viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue kirjat järjestyksessä, sillä sarjan henkilöille tapahtuu kaikenlaista, joista on kiva olla tietoinen sarjan edetessä. Erittäin hyvä dekkarisarja. Ei liikaa väkivaltaa, joten sarja sopii herkimmillekin. Tosin tämän dekkarin alkuosassa oli aika raaka tapahtuma, josta yllätyin, sillä sarjan muissa kirjoissa ei ihan sellaisia ole ollut.

   Mukavaa viikonloppua sinulle :)

   Poista
 2. Hyvää siis kannattaa odottaa. Tämä on kirjaston varauslistalla, ja tuloassa lukuun. Innolla odotan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa todella odottaa tosi hyvää dekkaria.

   Lukuiloa :)

   Poista
 3. Camilla Grebe on minulle aivan vieras nimi, mutta kiinnostavalta vaikuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Jonna tätä dekkarisarjaa. Mielenkiintoista nähdä mihin suuntaan tämä sarja lähtee menemään kirjan tapahtumien vuoksi. Tykkäsin kirjan historiaosuuksista.

   Poista
 4. Mai, Camilla kannattaa todellakin lukea järjestyksessä jolloin saa enemmän irti.

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leena ♥♥
   Tämän sarjan kirjat ovat jokainen niin erilaisia ja niissä jokaisessa on eri päähenkilö, mutta samat henkilöt tulevat jossakin vaiheessa esille. Hannella oli pieni rooli tässä kirjassa, mutta toivoisin, että hän tulisi vielä jossakin sarjan dekkarissa esille.

   Poista
  2. Mai, kuin olisit arvannut, että Hanne on minulle tärkein henkilö...

   ♥♥

   Poista
  3. Tämän kirjasarjan tähtihahmo on ilman muuta Hanne. Koko sarja on aivan uskomattoman hyvä.

   Poista
 5. Onpa hieno kansi ja kiinnostavalta tuntuva kirja. Tämän laitan lukulistalleni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kia :)
   Tuo kansikuva on tosi hieno. Suosittelen koko sarjaa Kia :)

   Poista
 6. Voi ihanuus tätä! Odotan vesi kielellä, että tulee äänikirjana!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on varmasti jännittävä myös äänikirjana. Grebellä on tällä kertaa uskomattomat ainevalinnat. Nostan hattua sille, että hän on nostanut naispoliisien ikävät kokemukset parrasvaloihin.

   Poista