keskiviikko 12. elokuuta 2020

Belinda Bauer: KatkeamispisteOranssi kuuloke riippui ulkona kopista. Se roikkui liikkumattomana kiemuraisessa johdossaan, melkein keltaisten ruohonkorsien tasalla.
Jackin valtasi kauhea aavistus.
Kaikki oli ihan väärin.
Ihan, ihan väärin.

Brittikirjailija Belinda Bauer kirjoittaa piinaavan koukuttavia trillereitä. Katkeamispiste kertoi kolmilapsisesta perheestä, jonka äiti katosi kesken automatkan vuonna 1998. Lapset jäivät odottamaan kuumaan autoon, kun äiti lähti hakemaan apua auton mennessä rikki. Eikä palannut takaisin, vaikka lupasi lapsille. Jack, joka oli lapsista vanhin, joutui huolehtimaan kahdesta nuoremmasta sisaruksesta, sillä isä masentui ja ratkesi juomaan äidin kadottua. Sitten isäkin katosi.

Pitkä, matala tyhjyys. Oliko soittaja katkaissut puhelun?
Ja sitten seurasi kuiskaus – yhtä hiljainen kuin hänen omansa – ikään kuin puhujakaan ei olisi halunnut muiden kuulevan.
”Olisin voinut tappaa sinut.”

Vuonna 2001 Catherine odotti ensimmäistä lastaan. Kaikki oli hyvin, kunnes hänen kotiinsa murtauduttiin. Eikä siinä kaikki, vaan murtautuja alkoi lähetellä viestejä. Mistä oikein oli kyse? Murtautuja jopa pyysi häntä ottamaan yhteyttä poliisiin. Todella outoa. Catherine ei uskonut, että poliisi olisi kiinnostunut heidän kotiinsa tehdystä murrosta. Eikä Catherine halunnut huolestuttaa omaa miestään saatikka muita läheisiä. Kyllä hän pärjäisi.

Yölamppu paloi.
Se ei ollut palanut vielä äsken. Hänhän oli pysähtynyt kesken liikkeen. Hän tiesi, ettei ollut sytyttänyt sitä.
Ja lampun langettamassa pikkuisessa valolammikossa lepäsi veitsi.
Ei keittiöveitsi.
Vaan oikea veitsi.

Jack oli varma, että hän oli löytänyt äitinsä murhaajan. Piti vain saada aikuiset huomaamaan, että kuka murhaaja oli. Katkeamispisteen poliisit olivat aika onnettomia rikostutkijoita. He tutkivat ennemmin paikkakuntaa piinaavaa murtoaaltoa kuin Jackin äidin murhaa. Tosin rikoskonstaapeli Marvel odotti, että pääsisi tutkimaan myös murhia. Marvel oli Jackin ainoa toivo. Marvelin kiinnostus pitäisi saada heräämään keinolla millä hyvänsä. Elämäänsä kyllästynyt Marvel tuli lukijoille tutuksi Näkijä trilleristä. Kirjoitin silloin, että en haluaisi kohdata Marvelia missään olosuhteissa, mutta että lukisin Bauerin dekkarin, vaikka siinä olisi kyseinen henkilöhahmo. Tällä kertaa Marvel ei ollut ihan pahimmasta päästä…

Belinda Bauer käyttää trillereissään lapsihahmoja, Katkeamispisteen päähenkilö on teini-ikäinen Jack. Kirjassa ei mässäillä verisillä teoilla, eikä ikävännäköisellä ruumiilla. Murhateko on tässäkin trillerissä tapahtunut jossakin muualla. Tekoväline on kiinnostuksen kohteena. Se johdatti myös rikollisen luokse. Rikollisen, joka teki murhan hetken mielijohteesta. Loppuelämä olikin sitten teon salaamista, mutta tietysti rikollinen mieli voi tehdä mitä vaan, milloin vaan. Lue kirjasta.
Viihdyn aina Bauerin trillereiden parissa. Katkeamispiste oli trilleri, joka sisälsi runsaasti mustaa huumoria, joten minun oli ihan pakko lukea eri kohtauksia ääneen miehelle ja nauraa yhdessä hänen kanssaan.

Belinda Bauer, Katkeamispiste ****
suom. Annukka Kolehmainen
Karisto 2020
s. 359
Snap 2018
Dekkari

Belinda Bauer: Hautanummi
Belinda Bauer: Kadonneet lapset
Belinda Bauer: Ruumis nro 19
Belinda Bauer: Näkijä
Belinda Bauer: Kauniit kuollessaan

8 kommenttia:

 1. Aina löytyy uusia kiinnostavia kirjailijoita. Tästäkään Bauerista en ole koskaan kuullut. Mutta vaikuttaa kiinnostavalta, eli kiitos lukuvinkistä. - Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Bauerin dekkareita sinulle. Ne ovat todella koukuttavia. Tykkään kirjailijan tyylistä ja varsinkin tästä dekkarista löytyi aika monta koomista tilannetta.

   Mukavaa loppuviikkoa :)

   Poista
 2. Voi kun niin odotan, että tämäkin ilmestyy äänikirjana...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää kannattaa odottaa ;) Bauerin dekkarit ovat aina koukuttaneet minut mukaansa, niin tämäkin kirja.

   Poista
 3. "Piinaavan koukuttava" - ou jee 😀 Hurjan hyvä suositus kun luit miehelle mustan huumorin kohtia ja nauroitte niille. 📘

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on tapana antaa ensin pieni selostus kirjasta ja sen hahmoista ja sitten vasta lukea koominen pätkä.
   esim. Marvel meni yhden epäilyn vaimon luokse kyselemään vuosien takaisia asioita, mutta ei tarkastanut kenen kanssa hän jutteli. Eihän siitä voinut muuta tulla kuin koominen tilanne.

   Poista
 4. Kuulostaa ehkä liiankin jännittävältä. Paitsi jos huumori lievittää jännitystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huumori varmaan lievensi jännitystä. Olen itse pelkääjä. Meille tuli heti ulkopuolinen vartiointijärjestelmä, kun naapuritalon varastoon murtauduttiin. Se menee automaattisesti päälle yöajaksi. Sisällä on myös kamerat ja palohälyttimet. Pikkusen varmempi olo. Olisihan tuo inhottavaa, jos varas alkaisi soittelemaan, että olisin voinut tappaa sinut. Kirjan naishenkilöhahmo oli kuitenkin kadehtittavan rohkea tyyppi.

   Poista