lauantai 22. elokuuta 2020

Magdalena Hai: Neiti Kymenen ihmeellinen taloNeiti Kymenen talossa oli seitsemän ikkunaa, jotka katsoivat etelään, viisi jotka katsoivat länteen, kuusi ja puoli, jotka katsoivat itään, ja satakolmekymmentäviisi, jotka katsoivat pohjoiseen, sillä neiti Kymenen mielestä pohjoisesta lankesi maailman kaunein valo.

Magdalena Hain fantasiakirjan, Neiti Kymenen ihmeellinen talo, kuvitus on uskomattoman hieno. Kuvituksen on tehnyt Teemu Juhani. Toivoisin vain, että kuvitus olisi kirjan sivuillakin yhtä värikäs kuin kansikuva on. Mustavalkoväritys tietysti sopii kirjan pelottavaan kauhutunnelmaan. Kirjassa käsitellään siis vaikeita tunnetiloja, kuten katumusta ja pelkoa.

Neiti Kymene asustaa isossa talossaan, jossa hänellä on seuranaan liuta apinoita ja lauma tiikereitä. No tiikerit liikkuvat pihalla ja apinat sisällä, joten heidän välilleen ei synny riitoja tai tiikerit eivät syö apinoita, vai mitä kirjan tarinassa oikein tapahtuikaan…

Tietysti vanhassa ja suuressa talossa asustaa kummitus. Kirjan kummitus on ihanan rakastettava kummitus, joka ei pelottanut ainakaan minua. Kirjan tapahtumat pelottivat, sillä taloon ilmestyi kolme lasta. Neiti Kymene ei pitänyt lapsista, mutta ei hän voinut poiskaan ajaa heitä. Eikä hän ymmärtänyt, että miksi lapset tulivat juuri hänen luokseen. Ja mitä tiikerit ajattelivat lapsista? Ja mitä apinat ajattelivat lapsista?

Tunnetilat ovat sellaisia, että niitä voi hyvinkin käydä läpi lasten kanssa lukemalla kirjoja, joissa käsitellään kyseisiä tunteita. Tunnetaitojen opetus on todella tärkeätä. Tämän kirjan ohessa olisi hyvä keskustella esim. mitä itse kukin pelkää tai mistä pelot voivat johtua. Jokainen katuu jotakin ja mitä silloin on hyvä tehdä tai sanoa? Todella tärkeitä teemoja käydä läpi lasten kanssa. Anteeksipyytämisen taito ja anteeksiantamisen taito pitäisi olla jokaisen osaama perustunnetaito. Näitä taitoja voi pitkin elämää opetella. Itsellekin tulee paljon parempi olo, kun ymmärtää pyytää anteeksi virheitään ja mokiaan, sillä ihan jokainen ihminen tekee niitä. Omista virheistä ja mokista pitää kantaa vastuu.

Neiti Kymene oli kivettynyt kauhusta. Ernesto oli hyvin huolissaan. Jopa kummitus ymmärsi, että kivettyminen ei ole neitien luontainen olotila. Neidit ovat luonnostaan liikkuvia.

Magdalena Hai, Neiti Kymenen ihmeellinen talo
Otava 2020
s. 184
Fantasia
Lastenkirja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti