keskiviikko 7. elokuuta 2019

Camilla Grebe: Horros

Kunpa olisin ehtinyt paikalle edes sekuntia aikaisemmin. Kunpa olisin ehtinyt edes metrin pidemmälle silloin, kun aika tuntui pysähtyvän ja hiljaisuuden pauhu kaikui korvissani.

Ruotsalainen Camilla Grebe kirjoittaa uskomattoman koukuttavia dekkareita. Uusin dekkari, jonka profiloijana toimii taitava Hanne Lagerlind-Schön, on nimeltään Horros. Dekkarin päähenkilö rikostutkija Manfred Olsson  ei todellakaan vaivu horrokseen trillerimäisessä rikostutkinnassa, jossa virtaava vesi tuo mukanaan merenpohjalle upotettuja ruumiita. Kirjan kaksi muuta kertojaa ovat nuori kotoa karannut poika Samuel ja Pernilla, joka on Samuelin äiti. Horros on selkeästi sarjamurhaajadekkari, ja Manfred yrittää koota tutkinnan palaset yhteen ja selvittää kuka murhaaja on.

Saattaa johtua avainnipun kilinästä, etten heti kuule askelia, jotka lähestyvät ylemmästä kerroksesta. Tai sitten ajatukseni ovat Samuelissa. Yhtäkkiä alkaa tapahtua. Joku tarraa kiinni käsivarrestani. Lujasti. Ehdin nähdä vilaukselta rotevan miehen, jonka pää on ajettu kaljuksi, ja kiljaisen tahtomattani.

Samuel on joutunut typeryyttään rikollisjoukkoon, mutta töpeksii ja pakenee henkensä edestä vaikeaa tilannetta. Hän pestautuu hoitamaan vammaista nuorta poikaa, sillä hän ei usko, että rikollisjoukko löytää hänet syrjäisestä merenrannalla sijaitsevasta talosta. Samuelin tehtävä on pysytellä pojan seurana. Muutaman päivän päästä hänen mittansa on täysi. Samuel pyytää äitinsä apua päästäkseen talosta pois. Talo on muutenkin kuin outo linnoitus, jota Samuel on avuliaasti korjannut.

Katson puhelintani, joka kiiltää yöpöydällä hopeisena ja liikkumattomana kuin kuollut kala. On sairaan hankalaa, että en voi käyttää sitä. Makaaminen täällä sängyssä täysin eristyksissä kaikesta muusta tuntuu melkein siltä kuin olisin lakannut olemasta. Metallikuoren sisään kätkeytyy koko maailma. Sinne kätkeytyy elämäni.

Camilla Greben Horros otti minusta tiukan niskalenkin heti ensimmäisessä kappaleessa, joka kuului Manfredille. Jotain niin kauheaa tapahtui kappaleessa, että näin sen sieluni silmin tapahtuvan, aivan kuin olisin ollut vieressä katsomassa. Horros sisältää runsaasti vastaavia juonenkoukkuja ja käänteitä, mutta ensimmäinen on pahin, sen voin luvata lukijoille. Camilla Greben Horros on mestarillisen tiukka trilleri luettavaksi.

Camilla Grebe, Horros *****
Suom. Sari Kumpulainen
Gummerus 2019
s. 587
Dekkari

Grebe Camilla: Kun jää pettää alta 
Grebe Camilla: Lemmikki

2 kommenttia:

 1. Mai, niin samaa mieltä!!! Minä keskityin Pernillaan, sillä hän kantoi mukanaan tietämättään toivon lyhtyä...

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva äiskä, Pernilla, vaikka ongelmia oli riittämiin.Ei antanut periksi mahdottoman edessä. Camilla Grebe on huippuhyvä suunnittelemaan juonia.

   Poista