perjantai 2. elokuuta 2019

Anssi Hemmilä: IlosaariAnnu oli vältellyt aseman ympäristöä jo vuosikausia ja olisi vältellyt nytkin, ellei olisi tehnyt mieli kysellä suvaitsisiko nuori Hilu-neiti kunnioittaa seuruettaan läsnäolollaan ennen kuin juna lähtisi, mutta jos nyt jo ryhtyi nannyksi edessä olisi aika pitkä viikonloppu.

Anssi Hemmilän Ilosaari on kuvaus kolmen nuorehkon henkilön yhteisestä festariviikonlopusta. Kunhan nyt nuorin osallistuja suvaitsisi saapua juna-asemalle. Annu, Hannu ja Hilu aikovat siis viettää musiikkipainotteisen viikonlopun yhdessä telttailemalla ja osallistumalla kesäiseen ilonpitoon Joensuussa. Kirjan nimi on saanut nimensä kyseisten Ilosaari-festareiden mukaan, jotka siis on vietetty jo vuodesta 1971 lähtien aluksi Ilosaari nimisellä saarella, mutta nykyisin ne vietetään Laulurinteellä. Mieleni tekisi kysyä kirjailijalta, että kuinka monta kertaa hän itse on osallistunut kyseisille festareille.

Ihan oikeasti hän olisi mieluummin vaikka istunut koko viikonlopun siinä raitiovaunun penkillä ja kiertänyt ympyrää 7-linjaa pitkin kaikkien haisuleiden ja pukumiesten kanssa kuin lähtenyt Joensuuhun Ilosaarirockiin rockaamaan. Ihmiset maksoivat siellä siitä että pääsivät viikonlopuksi aidatulle alueelle ryyppäämään itsensä puolikuolleiksi.

Kirjan kolme päähenkilöä toimivat mukavalla tavalla yhdessä, tosin aika sopeutuvakin siinä täytyy olla, että kaikkien toiveet toteutuvat matkan aikana. Nuorin joukosta eli Hilu kaipaa poikaystäväänsä, joka ei lähtenyt jostakin syystä matkaan. Poikaystävän poisjäänti latistaa tunnelmaa, mutta luetaan tarinaa eteenpäin ja miten käy Hilulle? Tuleeko ilo puseroon ja musiikinjytke saa veret liikkeelle, vai miten käy?

Annu on bloggarisielu henkeen ja vereen. Fanit ja seuraajat ovat tottuneet, että blogisivuilla näkyy freesi ja hyvin pukeutunut bloggari. Annu aikoo paiskia töitä myös festareilla, siksi hän sinne meneekin. Blogi tarvitsee uutta näkökulmaa hänen omaan elämään, josta hän tietysti bloggaa. Anssi Hemmilän Annu ja Hilu ovat erilaiset persoonat ja aika epätyypilliset kaverukset. Kaksi todella erilaista persoonaa, mutta kaksi henkilöä, jotka eivät voi irrottautua netistä hetkeksikään. Nykyaikaa ja sen kuvauksia, pahimpia tai parhaimpia (hymy), niitä riittää Ilosaaressa.

Annusta oli tullut aika hyvä esimerkki neljän tähden naisesta ja se kyllä riitti kaikkeen mitä Hannulla oli yleensä mielessä. Harmi vain että Hilu oli mukana matkassa ja he nukkuisi samassa teltassa joten oli ehkä parempi keksiä jotain muuta…

Hannu vaikuttaa hyvin symppikseltä suomalaiselta mieheltä, joka yrittää vältellä juomista, mutta minkäs teet, kun muut juovat ja tyrkyttävät juomiaan. Hannu on siis kiinnostunut Annusta, mutta onko kiinnostus molemminpuolista. Anssi Hemmilä kuvaa nykyajan nuorten aikuisten maailmanmenoa ja elämää yhden viikonlopun ajalta. Kesäinen festariviikonloppu piruilee sosiaaliselle medialle, joka vie ajan yhteisiltä hetkiltä ja musiikin kuuntelemiselta. Pirteä hyväntuulen tarina nuorille aikuisille.

Anssi Hemmilä, Ilosaari
Tammi 2019
s. 350
Nuoret aikuiset

4 kommenttia:

 1. Minua kiinnostaa tämä kirja nimenomaan siksi, että se liittyy Ilosaareen ja Joensuuhun. Taidan laittaa kirjan kirjaston varausjonoon. Luulen, että jonossa on moni muukin joensuulainen. Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulenpa, että kirja saa paljon lukijoita. Some-maailman tarkkailu ja yleensä nuorten aikuisten elämä on kuvattu hauskalla tavalla. Päähenkilöt ovat aika hyvin karrikoitu. Kirjassa on runsaasti kesäteatteriainesta :)

   Poista
 2. Kivalta kuulostaa. Itse en ole festarityyppiä mutta minulla on muutamia läheisiä jotka jaksavat innostua vuosi toisensa jälkeen vaikka "vanhenevat". Nykyihminen voi tavallaan olla kotonaan vaikka olisi missä, koska elämään kuuluu puhelin ja some niin kiinteästi. Bloggauskin sujuu missä vaan 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään enää ole festarityyppi, tosin muutama vuosi sitten kävimme vielä Pori-jazzeilla ja istuttiin nurtsilla kuuntelemassa Totoa. Oli aika ahdas tunnelma. Alle 20v. Kuusrokki oli rautaa ja nukuttiin teltassa.
   Tämä kirja kertoo huumori silmäkulmassa ylettömästä somettamisesta.

   Poista