maanantai 26. elokuuta 2019

Sofi Oksanen: Baby JaneHän halusi unissaan hengittää minun niskaani, se oli tärkeää, nostin hiukseni aina alta pois, että hän pääsi kiinni niskani tuoksuun. Kätensä hän laittoi vatsalleni niin, että yksi sormi oli navassani. Vasta sitten hän nukahti. Jaksamatta riisua maastohousujaan ja paitaansa. Kunhan hän vain sai nenänsä niskaani. Ja sai pitää sitä siinä koko yön. Hievahtamatta hän piteli minua sylissään aamuun asti, tiiviisti käsiensä tekemässä pesässä.

Sofi Oksasen tiivistunnelmainen rakkauskertomus Baby Jane kertoo kahden nuoren naisen suhteesta, jota värittää molempien mielenterveysongelmat, mustasukkaisuus ja kolmannet osapuolet. Mitä tapahtuu, kun hoitamattomat mielenterveysongelmat, satunnaiset lääkitsemiset ja runsas alkoholin käyttö yhdistetään? Näistä vakavista teemoista Sofi Oksanen on kirjoittanut hyvin piinaavan ja ahdistavan tarinan naisparista, joka kokee herkkiä onnentunteita, mutta enimmäkseen niitä viiltäviä pettymyksentunteita siitä, että toinen ei muutu sellaiseksi kuin itse haluaa. Baby Janen parissa on luvassa ravistelevia riitoja ja vahvoja tunteita.

Kun me tapasimme, meillä molemmilla oli diagnosoitu vakava masennus.

Kun luin kirjaa, ajatukset pyörivät ystävässäni, joka on kadonnut mielen maisemiinsa, sairaalahoitoihin, terapiaan, eri lääkityksiin, luuloihinsa, paniikkiin, ahdistuksiin, sähköshokkihoitoihin. En ole saanut häneen yhteyttä moneen vuoteen, vaikka toivoisin, että yhteys olisi pysynyt. Baby Janen luettuani tiedän, että se yhteydenpito ystäviin on vaikeaa, osin mahdotonta. Mutta silti olen vihainen kohtalolle, joka sai ystäväni sairastumaan. Mielenterveysongelmat ovat vihoviimeinen sairaus, ja uskon, että sille voitaisiin tehdä enemmänkin, mitä tänä päivänä tehdään. Sofi Oksanen on kertonut hyvin totuudenmukaisen kuvauksen masentuneesta naisesta, jonka kynttilästä paloi elämänliekki loppuun, ja hänen ystävästään,  rakastetustaan, joka yritti jaksaa elää heidän molempien puolesta.

Tiesin ettei depression keskellä rämpiviltä ihmisiltä voinut odottaa samoja asioita kuin muilta. Ja että masentuneen tapaaminen saattoi olla hankalaa ja ulkoilmaan saaminen miltei mahdotonta. Tiesin että muisti saattoi pätkiä, jopa kadota kuukausiksi, vaikka ihminen vaikutti täysin toimintakykyiseltä.

Parin toisella naisella on tiiviisti kuvioissa mukana entinen tyttöystävä, joka huolehti hänen juoksevista asioista, kaupassakäynneistä, apteekkiasiat, viinankannon. Ex-tyttökaverilla oli avaimet, ja hän tuli silloin kun halusi sisälle. Kämppä oli täynnä exän tavaroita. Exä oli kuulu siitä, että uudet tyttökaverit saivat häneltä lyöntejä baarissa ilman syytä. Mutta pitäisikö siitä huolestua? Pitäisi, ja siitä alkoivat raastavat riidat parin välillä.

Baby Jane puhutteli minua monella eri tasolla, mutta varsinkin tarinasta nouseva ihmismielen haavoittuvuus oli se, joka teki kirjasta minulle erittäin tärkeän. En olisi tarvinnut kirjan viimeistä koukkua, sillä tarina on kyllä riittävän riipaiseva ilman oikeudentuomioita.

Sofi Oksanen, Baby Jane *****
Silberfeldt 2011 , seitsemäs painos
s. 220
ensimmäinen julkaisu 2005
parisuhdedraama

Sofi Oksanen: Norma 
Sofi Oksanen: Kun kyyhkyset katosivat

Jokken bloggaus Baby Janesta

Baby Jane kirjasta tehty elokuva julkaistiin 2019

8 kommenttia:

 1. Luin tämän heti silloin ilmestymisvuonaan 2000-luvun alussa. Tuntuu siltä, että kaikella nykytiedolla sukupuolisesta kirjosta voisin nähdä kirjassa enemmän kuin silloin eli uusintaluku tulossa.
  Pidän Oksasen kirjoista Stalinin lehmistä ja Puhdistuksesta. Kun kyyhkyset katosivat on omassa hyllyssä, mutta en ole jaksnut lukea sitä paljon alkua pitemmälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on Stalinin lehmät vielä lukematta.
   Puhdistus on kyllä ylivoimaisen hyvä kaikista Oksasen kirjoista, mitkä olen lukenut. Puhdistuksen olen lukenut ennen blogiaikaa ja haluaisin lukea sen uudestaan.
   Suosittelen kyllä Kun kyyhkyset katosivat kirjaa. Se on aika yllättävä. Normassa on mukana yliluonnollinen elementti.
   Baby Janessa ei nykytiedon mukaan ollut yllättäviä aiheita, mutta varmasti aiemmin on ollut naisparin kuvaaminen tabu.

   Poista
 2. Minulla onkin mennyt ihan ohi Baby Jane -elokuva. Se voisi olla kiinnostava katsoa ja tämä kirjakin menee lukulistalle. En ole oikein innostunut Oksasen historiallisista romaaneista, mutta Normasta kyllä pidin ja Koirapuistokin on lukulistalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sittenhän Baby Jane sopii sinulle hyvin. En ole katsonut elokuvaa, jospa se tulee telkkariin, katson sitten. Kirjan luettuani Maria Ylipää on ehkä liian kaukana henkilöstä, jota hän esittää, mutta sen näkee vasta, kun katsoo elokuvan.
   Koirapuistosta tulee aarre kirjahyllyyni.

   Poista
 3. Sinulla onkin ollut intensiivinen lukukokemus kun osui niin lähelle oman ystäväpiirin vaiheita. Minullakin ollut masennuksen valtaan joutuneita läheisiä. Ei ole mikään pikkujuttu.

  Pari päivää sitten hiplasin Oksasen Puhdistusta kirpparilla mutta en ostanut. Riittäköön sinun oivalliset postauksesi. Kaunista keskiviikkoa 🌸

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet Rita oikeassa, että lukukokemus oli intensiivinen. Ystävän katoaminen sairautensa syövereihin on hirvittävää seurata,mutta yhteyksien katoaminen on vielä hirveämpää. Tämä kirja auttoi ymmärtämään henkisesti sairastuneiden käytöstä.

   Kiitos Rita ja kaunista keskiviikkoa sinulle :)

   Poista
 4. En ole lukenut Baby Janea, pitäisi. Stalinin lehmät & Puhdistus oli hieno, Kyyhkysistä en niin innostunut. Eikä Norma ole kiinnostanut riittävästi. Ihmismielen haavoittuvuus on itse asiassa aika pelottavaa, ei etukäteen tiedä, kuka sairastuu ja kuka ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun pitää lukea jossakin vaiheessa Stalinin lehmät. Se on saanut tosi paljon kehuja, mutta pidän kaikista Sofi Oksaselle teoksista. Baby Janea kohtaan minulla oli joitakin ennakkoluuloja, mutta ne karisivat pois. Riipaiseva teos.
   Ihmismieli on niin hauras, ja olet Riitta oikeassa, jokainen voi sairastua mieleltään, jopa kaikkein vahvimmat ihmiset.
   Suosittelen tätä kirjaa sinulle Riitta <3

   Poista