torstai 20. heinäkuuta 2017

Camilla Grebe: Kun jää pettää alta


Samassa muistan uneni. Hahmon, joka piirtyi kuutamoa vasten. Lamauttavan pelon, jonka valtaan jouduin tajutessani, etten pystynyt liikkumaan enkä huutamaan.

Ruotsalaisen Camilla Greben psykologinen trilleri Kun jää pettää alta tuli Tuijatan vetämän Naisten viikon kolmanneksi kirjaksi kustantamon välityksellä, kun he suosittelivat kirjan yhteisbloggausta tälle päivälle. Kirja kertoo rakkaudesta tai rakkaudettomuudesta tai epätoivoisesta rakkaudesta ja tietysti myös rikoksista. Trillerin poliisitutkijana toimii Peter Lindgren. Peter on myös yksi tarinan kertojista, sillä Tukholman hienosto-omakotialueelta oli löytynyt naisen ruumis ja talon omistaja oli kadonnut. Talon omistajaa etsittiin mahdollisena epäiltynä. Rikos liitettiin vuosia aiemmin tapahtuneeseen henkirikokseen. Tuolloin rikoksen kohteena oli nuori mies. Epäillyn vaateliikeketjun toimitusjohtajan elämä tutkittiin perinpohjaisesti, mutta mies pysyi kadoksissa.

Hälytyskellojen olisi ehkä pitänyt silloin alkaa soida päässäni, mutta tietenkin uteliaisuuteni vain heräsi. Jos kohtasin hieman rikkinäisen ihmisen, tunsin aina eräänlaista tarvetta hoitaa avonaista haavaa.

Peterin poliisipäällikkö halusi kutsua tiimin jäseneksi myös vuosia aiemmin poliisia auttaneen profiloijan. Hannen näkökulmasta tuli tarinaan toinen kertomus.  Hanne toi tarinaan oman jännitteensä, sillä hänellä oli salaisuus, josta hän ei halunnut puhua tutkijatiimille. Ei edes Peterille, jonka kanssa hän oli ollut läheisempi kuin kenenkään muun kanssa koskaan. Peterin vuoksi Hanne oli ollut valmis luopumaan entisestä elämästä, mutta siitä oli jo kymmenen vuotta. Hannen tunteet eivät olleet muuttuneet. Yhteistyö entisen rakastetun kanssa onnistui kuitenkin ilman pahempia kömmähdyksiä, no lukekaa kirjasta narraanko. Hanne oli tutkinut kymmenen vuotta sitten nuoren miehen murhaa, joka liittyi tähän uusimpaan rikokseen, joten langat lähtivät johtamaan oikeaan suuntaan. Hannella oli ihan oma tapansa ajatella ja tutkia tapausta, ehkä laajemmin kuin poliiseilla. Hannen oma salaisuus toi kuitenkin hankaluuksia tutkimukseen.

Tarinan kolmannesta kertojasta voi lukija lukea tästä nimestään huolimatta kesälukemiseksi sopivasta trilleristä, vaikka Hannen sormenpäitä palelikin välillä ja lunta satoi. Kolmas kertoja liittyy tavalla tai toisella kadonneeseen toimitusjohtajaan. Tämä psykologinen trilleri koukutti rikkinäisten henkilöhahmojensa vuoksi. Jokaisen kertojan taustalta löytyi ikäviä juttuja, mutta myös niitä mukavia juttuja. Mikä tekee ihmisestä murhaajan? Yksi maailman vanhimmista motiiveista on rakkaus. Mutta mitä jos sitä rakkautta ei edes ole ollut? Jos ja kun elämä on kuvitelmaa, näytelmää tai näytös, ja lopulta esirippu laskeutuu...

”Ystävän erottaa vihollisesta vasta silloin, kun jää pettää alta.”
Inuiittien sananlasku

Camilla Grebe, Kun jää pettää alta
Suom. Sari Kumpulainen
Gummerus 2017
s. 506
Älskaren från huvudkontoret 2015
Trilleri
Arvostelukappale

16 kommenttia:

 1. Pidin inuiittiviittauksia hiukan tarkoitushakuisina ja lopulta melko merkityksettöminä, mutta tuo mottolause on mojova ja osuva. Kokonaisuutena trillerin luokittelen minäkin kesälomalukemistoon hyvin sopivaksi jännitykseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuija, nyt kirjoitan yleisesti mitä mieltä olen alkuperäisväestöjen oikeuksista:
   Minä kannatan kaikkia kirjoja missä tuodaan alkuperäisväestö jollakin tavalla esille, vaikka vain vähäisessä määrin. Alkuperäisväestöjä on sorsittu iät ja ajat, maat, kielet, uskonnot, kulttuurit on viety ja yritetty sopeuttaa, kotouttaa ja poispyyhkäistä maapallolta näin myös Suomessa saamelaisten kohdalla, sillä Suomi ei ole vieläkään ratifioinut ILO:n sopimusta alkuperäiskansojen oikeuksista, jotka laadittiin vuonna 1991. Norja ja Tanska ovat allekirjoittaneet sopimuksen.

   Poista
  2. Korjaan virheeni alkuperäiskansat eikä -väestöt.

   Poista
 2. Juuri eilen näin tästä mainoksen,tarkoitus olisi lukea. Kiitos esittelystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Esther <3
   Tämä on mielenkiintoinen trilleri. En halua spoilata enempää ja avata sitä, mutta kyllä tämä sopii kesälukemistoon mukavasti :)

   Poista
 3. Minä luulin ensin kun luin huonosti blogini sivupalkista, että ruotsalaisen Camilla Läckbergin uusin dekkari on ilmestynyt! Mutta kyllä tämänkin Camillan dekkari kiinnostaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen kypsynyt jo Läckbergin dekkareihin, joten Camilla Greben dekkari toi mukavaa vaihtelua dekkarimaailmaan. Kun luet tämän trillerin, niin huomaat varmaan eron.
   Tästä trilleristä löytyy rakkautta ja kyllä sitä on tuossa kauniissa kansikuvassakin, vaikka siinä on muutama punainen pisarakin.
   Suosittelen :)

   Poista
 4. Olen nyt lukenut tämän ja Tummiin vesiin tänä kesänä. Molemmat on mielestäni suunnattu naisille, mutta olisin mielelläni lukenut kummatkin ilman murhia ja poliiseja, sillä tästäkin olisi saanut oivallisen ihmissuhdesopan aikaiseksi. Tai pelkästä Hannesta tai pelkästä Emmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kuule Kirsi dekkari, joka myy, joten ihmissuhdesopista voi vain haaveilla.Minä ajattelin sitä samaa kuin sinäkin ja olisin valinnut päähenkilöksi Emman, sillä tässäkin keitoksessa Emman tarina on kirjan suola ja Hannen tarina pippuri, Peterille jää laakerinlehti. Kyllä minä niin odotan jotakin järisyttävää, sillä tämä vuosi jää muuten aika vaisuksi.

   Olen huomannut kirjamarkkinoilla selkeästi, että naisille suunnatut jännityskirjat valtaavat markkinoita. Tuo Tummiin vesiin oli selvästi naisille suunnattu jännäri. Aika sekava ja liikaa henkilöitä.

   Poista
 5. Pieteetillä kirjoitettu arvio, kiitos tästä! Itse olen saanut pyyhkeitä dekkareiden juonipaljastuksista, joten yritän päästä kuvaamallesi tasolle, jossa pääjuoneen vain vihjataan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu :)
   Niitä samoja pyyhkeitä on tullut minullekin, joten yritän spoilata niin vähän kuin mahdollista. Kerran en edes kirjoittanut aiheesta, niin sain pyyhkeitä, että onko pakko paljastaa juoni. Mutta kirjoittaminen on kivaa, ja kun tämä on julkista, niin jonkinlaista palautettakin otan vastaan, pahimmat joutuvat mappi ööhön ;)

   Mukavaa Naistenviikkoa :)

   Poista
 6. Minullakin odottelee tämä lukupinossa. Ihan hyvältä vaikuttaa, ehkä jonain syysiltana otan lukuun. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, on kylmä ja pimeä lokakuu. Sataa ensilunta ja mereltä tuulee koleasti. Tämä trilleri sopii hyvin syksyiltojen lukemiseksi :)

   Poista
 7. Mai, luitko myös Annoin sinun mennä? Kumpi on mielestäsi parempi se vai tämä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin Annoin sinun mennä trillerin ja sille annoin viisi tähteä, Grebelle kolme. Annoin sinun mennä oli oikea trilleripommi, huh huh. Sitten tuli Jo Nesbon Jano! Jännityskirjoissa on ollut tosi hyvä vuosi. Vielä on tulossa vaki-dekkaristien trillereitä tälle vuodelle, joita odotan innokkaasti.

   Poista
  2. Jännityskirjoissa on siis hyvä vuosi, mutta muissa käännöskirjoissa on vaisumpaa.

   Poista