sunnuntai 23. heinäkuuta 2017

Maria Turtschaninoff: Maresi. Punaisen luostarin kronikoita


Eihän tapahtuneesta ole kuin hetki, vain yksi kevät. En tahdo houkutella sitä kaikkea uudelleen esiin. Silti minun on pakko. Kuolemasta on vaikea kirjoittaa. Mutta vaikka tehtävä on työläs, ei sitä sen takia pidä jättää tekemättä.

Upea Maresi. Punaisen luostarin kronikoita on Maria Turtschaninoffin fantasiamaailmaan sijoittuva Finlandia-Juniorpalkinnon vuonna 2014 voittanut nuortenkirja. Kirjailijan aiemmat kirjat Arra ja Anaché sijoittuvat samaan fantasiamaailmaan, samoin itsenäinen jatko-osa Naondel. Maresi, Punaisen luostarin kronikoita on käännetty 17 kielelle, jota en ihmettele yhtään, sillä tarina on uskomattoman hieno, mielikuvituksellinen ja kansainvälinen.

Päähenkilö Maresi on asunut seitsemän vuotta luostarissa, joka sijaitsee saarella. Saarelle on miehiltä pääsy kielletty. Eräänä päivänä saarelle saapuu arka ja säikky tyttö, joka kiinnittyy Maresiin. Maresi haluaisi vain lukea ja etsiä tietoa kirjoista, mutta pian hän tottuu Jain seuraan, sillä Jai lukee myös. Jokainen tyttö, joka saarelle tulee, etsii paikkaansa luostariyhteisössä ja kehittää samalla omia taitoja. Luostarissa vaalitaan ikiaikaisia naiseuteen liittyviä jumalia ja jokainen saarelle tuleva valikoituu naisjumalan ja taitojensa mukaan noviisiksi luostarin papittarille ja samalla luostariyhteisön jäseneksi.

Kaukana Hampaiden luona purjehti laiva. Tuuli pullisti sen valkeat purjeet, sen terävä keula kynti vettä, niin että laivan kyljissä kuohui. Verikello vaikeni. Minä tiesin. Tiesin, kuka oli tulossa, ja käännyin etsimään katseellani Jaita valkoasuisten hahmojen parvesta, joka vilisi ylös portaita. Minun täytyi nähdä hänet ennen kuin hän näki laivan.

Luostarin väki teki kaikkensa, että laivoilla olevat miehet eivät päässeet maihin, taikakeinoja, jumalatarvoimia ym. Pahuus oli tulossa ja Maresi tiesi sen, sillä jumalatar, jolle hän kuului, kuiski tietojaan ja auttoi Maresia näkemään miten vastustetaan vihollisia. Kaikki luostarin asukkaat olivat peloissaan, suuri tuho valtasi saaren. Oliko Maresi kylliksi rohkea ja riittivätkö hänen saamat tiedot ja taidot? Mikä oli luostarin kohtalo ja oliko Maresilla tulevaisuutta lue se tästä mielikuvituksen herättävästä fantasiakirjasta. Kirjan tarina koukuttaa lukemaan, tarinassa jännitys kasvaa ja kihelmöi. Olit saarella ja näit ja kuulit kaiken, lensit ilmassa, valuit maan sisään, kiipeilit katolla ja mietit selviytymiskeinoja, mutta et vain itsellesi. Maresi, sinun oli pelastettava heidät kaikki.

Joku tarttui minua kädestä, ja minä takerruin käteen lujasti samalla kun pimeys sulki minut syliinsä.


Maria Turtschaninoff, Maresi. Punaisen luostarin kronikoita *****
Suom. Marja Kyrö
Tammi 2014
s. 212
Maresi. Krönikor från Röda klostret 2014

10 kommenttia:

  1. Olen lukenut Naondelin ja kokenut sen juuri noin kuin kuvaat: "jännitys kasvaa ja kihelmöi". Loistavan tarinankertojan ja taitavan suomentajan yhteistyöllä syntyy mukaansatempaavaa elämyksellistä kertomaa. Kieli on nautinnollista, niin nautinnollista. Se lähtee jo nimestä "Punaisen luostarin kronikoita. Kiinnostuneena luin Maresi-kirjoituksesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rita <3
      Ajattelin lukea seuraavaksi Naondelin :) Onhan tämä uskomattoman hyvä fantasiakirja, suosittelen :)

      Hyvää naistenviikkoa <3

      Poista
  2. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. En ole tätä lukenut, mutta muistan että Krista tykkäsi tästä kovasti. Krista luki muutenkin paljon nuorten kirjoja. - Mukavaa sunnuntaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli <3
      Krista luki nuorten kirjoja ja viimeiseksi bloggaukseksi jäi Sini Helmisen kirjoittama nuortenkirja Kaarnan kätkössä. Krista on mielessä vielä pitkään.

      Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle <3

      Poista
  3. Tämä on superhyvä, kuten Naondelkin! Odotan innosta piukeana, mitä Turtschaninoff seuraavaksi keksii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä, mutta minulla on vielä Naondel lukematta.

      Poista
  4. Olen todella nauttinut lukiessani päivittäisi naistenviikkojuttujasi! Kiitos siitä.

    Maresi ja Naondel on YA-fantasiaa minun makuuni. Naondelin synkät misogyniasyöverit ovat teholtaan melko toisenlaisia kuin Maresissa, mutta vetävästi kerrottu. Kolmatta osaa odotellen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuija ja kiitos Naistenviikkojen järjestämisestä. <3
      Jännityksellä odotan Naondelin lukemista.

      Poista
  5. Maresi oli hieno kirja. Jatko-osaa en ole lukenut, se on kuulostanut hieman liian raa'alta minun makuuni. Mutta kirjailijan muuhun tuotantoon minulla on tarkoitus tutustua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsotaan miten minun käy, ainakin aion aloittaa lukemisen. Muukin tuotanto kiinnostaa kovasti <3

      Poista