Eikö olekin kummallista, miten yksi tapahtuma, yksi sekunti, voi leikata elämän veitsenterävästi kahtia ja erottaa nykyisyyden menneisyydestä peruuttamattomasti?
Ruotsalaisen Camilla Greben rikoskirjat ovat joka kerta taitavasti rakennettuja, niin myös uusin psykologinen trilleri, joka oli nimeltään Veteen piirretty viiva. Sarjan kirjoissa on joka kerta ollut eri poliisi, joka on ollut enemmän esillä. Tällä kertaa keskusrikospoliisin tutkijana toimi Gunnar Wijk. Tapahtumat kerrottiin kahdessa eri aikatasossa, nykyajassa ja kaksikymmentä vuotta aikaisemmin.
Niin syntyi menneisyys ja nykyisyys. Jotta voisi ymmärtää, millainen tapahtuma jakoi elämämme kahtia, minun täytyy aloittaa kertomukseni menneestä.
Kirjan ensimmäisenä kertojana toimi luokanopettaja Maria. Hän asui perimässään omakotitalossa ja eli uusperhe-elämää poikansa ja miehensä sekä tämän lukioikäisen tyttären kanssa. Ilmassa oli vielä rakkauden huumaa, jota varsinkin tytär inhosi ja vastusti kaikin keinoin. Hän halusi takaisin Pariisiin, jossa asuivat kaikki kaverit.
Päivä, jolloin siskoni kuoli, alkoi samalla tavalla kuin muutkin päivät. Äiti herätti minut. Hän oli iloinen. Äiti oli melkein aina iloinen, paitsi jos olin ollut tuhma tai mykkä. Mykkä tarkoittaa, ettei sano mitään.
Kirjan toinen kertoja oli Marian poika Vincent. Vincentillä oli Downin syndrooma. Hän vaikutti kuitenkin varsin älykkäältä 10-vuotiaalta pojalta. Tapahtumat vaikuttivat häneen siten, että hän suri siskonsa kuolemaa ja lopetti lopulta kokonaan puhumisen.
Muistan vaaleat, hieman sotkuiset hiukset. Veriset kädet. Mutta ennen kaikkea hädän ja surun, joka huokui hänen katseestaan. Eikä muuten pelkästä katseesta, vaan koko olemuksesta, eleistä, äänestä.
Kirjan kolmantena kertojana toimi Gunnar Wijk. Gunnar toimi perheen tyttären katoamisen aikaan rikostutkijana ja hän jatkoi tutkimuksen parissa kaksikymmentä vuotta myöhemmin, kun vedestä löytyi nuoren naisen ruumis.
Suljen silmäni. En uskalla katsoa mustaa vettä ja teräviä kiviä. Hyytävä tuuli tarttuu hiuksiini, ja poskelleni laskeutuu yksittäinen lumihiutale.
Kirjan neljäntenä kertojana toimi perheen kadonnut tyttö. Kirjassa ei ollut montaa ihmistä heidän lisäkseen, joten aika nopeasti lukijalle selviää kirjan rikollinen. Minkälaisten tapahtumien jälkeen rikollinen lopulta jäi kiinni, se selviää kirjan tapahtumista. Camilla Grebe on luonut tarinan uusperheen arjesta, jonka arkipäiviin ujuttautui sairaalloinen mieli, joka ei arastellut väkivallan käyttöä.
Camilla Greben Veteen piirretty viiva on psykologinen trilleri, jonka ihmissuhteisiin liittyy hiipivää kauhua.
Camilla Grebe, Veteen piirretty viiva ****
suom. Sari Kumpulainen
Gummerus 2021
s. 414
Alla ljuger 2021
Psykologinen trilleri
Camilla Grebe: Kun jää pettää alta
Camilla Grebe: Lemmikki
Camilla Grebe: Horros
Kiitos kirjan esittelystä. Camilla Grebeltä on näköjään suomennettu useitakin teoksia, mutta minä en jostakin syystä ole lukenut yhtään. Taidanpa laittaa vaikka tämän kirjan lukulistalle. - Mukavaa viikonloppua!
VastaaPoistaSuosittelen.
PoistaMukavaa viikonloppua :)
En ole lukenut Grebeä, mutta pitäisi kyllä tutustua häneen. Vaikuttaa kiinnostavalta.
VastaaPoistaSuosittelen Greben trillereitä. Niissä kaikissa on psykologinen juoni. Juonta rakennetaan muutaman henkilöhahmon kautta. Myös poliiseista kerrotaan omat elämäkerrat.
PoistaPiditkö tästä? Minusta Varjokuvat, Horros ja Lemmikki oli parempi, mutta tämä oli hyvä ja paremppi kuin Kun jää pettää
VastaaPoistaPidin tästäkin trilleristä. Varjokuvat on kaikista paras. Samoin Horros. Olen antanut kaikille 4-5 tähteä. Nämä on laatukirjoja, joista pidän kovasti. Henkilöhahmot ovat myös olleet hyvin mielenkiintoisia. Tämän kirjan tähdeksi nousi Vincent.
PoistaCamilla Grebe on yksi suosikkidekaristejani! Minulla on tämä juuri menossa ja pidän kyllä.
VastaaPoistaSamiksia ollaan. Vincent oli ainoa kiva henkilö kirjassa, kaikilla muilla oli salattavaa sun muuta draamaa, mutta kiinnostavalla tavalla.
PoistaMinulla on odottamassa Greben yksi romaani pinossani, en tähän hätään nyt muista nimeä. Oletan tykkääväni hänen kirjoistaan. :)
VastaaPoistaUskon, että sinäkin koukutut Greben kirjoista.
PoistaLukuiloa :)