perjantai 8. lokakuuta 2021

Camilla Grebe: Veteen piirretty viiva

 

Eikö olekin kummallista, miten yksi tapahtuma, yksi sekunti, voi leikata elämän veitsenterävästi kahtia ja erottaa nykyisyyden menneisyydestä peruuttamattomasti?

Ruotsalaisen Camilla Greben rikoskirjat ovat joka kerta taitavasti rakennettuja, niin myös uusin psykologinen trilleri, joka oli nimeltään Veteen piirretty viiva. Sarjan kirjoissa on joka kerta ollut eri poliisi, joka on ollut enemmän esillä. Tällä kertaa keskusrikospoliisin tutkijana toimi Gunnar Wijk. Tapahtumat kerrottiin kahdessa eri aikatasossa, nykyajassa ja kaksikymmentä vuotta aikaisemmin.

Niin syntyi menneisyys ja nykyisyys. Jotta voisi ymmärtää, millainen tapahtuma jakoi elämämme kahtia, minun täytyy aloittaa kertomukseni menneestä. 

Kirjan ensimmäisenä kertojana toimi luokanopettaja Maria. Hän asui perimässään omakotitalossa ja eli uusperhe-elämää poikansa ja miehensä sekä tämän lukioikäisen tyttären kanssa. Ilmassa oli vielä  rakkauden huumaa, jota varsinkin tytär inhosi ja vastusti kaikin keinoin. Hän halusi takaisin Pariisiin, jossa asuivat kaikki kaverit.

Päivä, jolloin siskoni kuoli, alkoi samalla tavalla kuin muutkin päivät. Äiti herätti minut. Hän oli iloinen. Äiti oli melkein aina iloinen, paitsi jos olin ollut tuhma tai mykkä. Mykkä tarkoittaa, ettei sano mitään.

Kirjan toinen kertoja oli Marian poika Vincent. Vincentillä oli Downin syndrooma. Hän vaikutti kuitenkin varsin älykkäältä 10-vuotiaalta pojalta. Tapahtumat vaikuttivat häneen siten, että hän suri siskonsa kuolemaa ja lopetti lopulta kokonaan puhumisen.

Muistan vaaleat, hieman sotkuiset hiukset. Veriset kädet. Mutta ennen kaikkea hädän ja surun, joka huokui hänen katseestaan. Eikä muuten pelkästä katseesta, vaan koko olemuksesta, eleistä, äänestä.

Kirjan kolmantena kertojana toimi Gunnar Wijk. Gunnar toimi perheen tyttären katoamisen aikaan rikostutkijana ja hän jatkoi tutkimuksen parissa kaksikymmentä vuotta myöhemmin, kun vedestä löytyi nuoren naisen ruumis. 

Suljen silmäni. En uskalla katsoa mustaa vettä ja teräviä kiviä. Hyytävä tuuli tarttuu hiuksiini, ja poskelleni laskeutuu yksittäinen lumihiutale.

Kirjan neljäntenä kertojana  toimi perheen kadonnut tyttö. Kirjassa ei ollut montaa ihmistä heidän lisäkseen, joten aika nopeasti lukijalle selviää kirjan rikollinen. Minkälaisten tapahtumien jälkeen rikollinen lopulta jäi kiinni, se selviää kirjan tapahtumista. Camilla Grebe on luonut tarinan uusperheen arjesta, jonka arkipäiviin ujuttautui sairaalloinen mieli, joka ei arastellut väkivallan käyttöä. 

Camilla Greben Veteen piirretty viiva on psykologinen trilleri, jonka ihmissuhteisiin liittyy hiipivää kauhua.

 

Camilla Grebe, Veteen piirretty viiva ****

suom. Sari Kumpulainen

Gummerus 2021

s. 414

Alla ljuger 2021 

Psykologinen trilleri

 

Camilla Grebe: Kun jää pettää alta

Camilla Grebe: Lemmikki

Camilla Grebe: Horros

Camilla Grebe: Varjokuvat 

10 kommenttia:

 1. Kiitos kirjan esittelystä. Camilla Grebeltä on näköjään suomennettu useitakin teoksia, mutta minä en jostakin syystä ole lukenut yhtään. Taidanpa laittaa vaikka tämän kirjan lukulistalle. - Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. En ole lukenut Grebeä, mutta pitäisi kyllä tutustua häneen. Vaikuttaa kiinnostavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Greben trillereitä. Niissä kaikissa on psykologinen juoni. Juonta rakennetaan muutaman henkilöhahmon kautta. Myös poliiseista kerrotaan omat elämäkerrat.

   Poista
 3. Piditkö tästä? Minusta Varjokuvat, Horros ja Lemmikki oli parempi, mutta tämä oli hyvä ja paremppi kuin Kun jää pettää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidin tästäkin trilleristä. Varjokuvat on kaikista paras. Samoin Horros. Olen antanut kaikille 4-5 tähteä. Nämä on laatukirjoja, joista pidän kovasti. Henkilöhahmot ovat myös olleet hyvin mielenkiintoisia. Tämän kirjan tähdeksi nousi Vincent.

   Poista
 4. Camilla Grebe on yksi suosikkidekaristejani! Minulla on tämä juuri menossa ja pidän kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samiksia ollaan. Vincent oli ainoa kiva henkilö kirjassa, kaikilla muilla oli salattavaa sun muuta draamaa, mutta kiinnostavalla tavalla.

   Poista
 5. Minulla on odottamassa Greben yksi romaani pinossani, en tähän hätään nyt muista nimeä. Oletan tykkääväni hänen kirjoistaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että sinäkin koukutut Greben kirjoista.
   Lukuiloa :)

   Poista