perjantai 29. lokakuuta 2021

Inger ja Lasse Sandberg: Oppiiko lapanen kummittelemaan?

 

 

Yli sata vuotta sitten oli hyvin tavallista, että ihmiset olivat taikauskoisia.

Inger ja Lasse Sanbergin Oppiiko lapanen kummittelemaan? on suloinen klassikkosatukirja. Tänä päivänä eivät ihmiset ehkä ole niin taikauskoisia kuin ennen vanhaan, mutta leikkivät hyvin mielellään kaikenlaisia yliluonnollisia juttuja, kuten Halloweenia, jolloin lapsista aikuisiin pukeudutaan mm. noidiksi, taikureiksi, luurangoiksi ja jopa kummituksiksi.

Sinusta pikku Lapanen, tulee kyllä tosi kamala kummitus sitten kun kasvat isoksi.

Lapanen on pieni kummitus, joka asuu äitinsä ja isänsä kanssa Hyvänhuomenen linnan kellarissa. Lapanen oli hyvin auttavainen lapsi, sillä hän osallistui mielellään kotitöihin äidin kanssa. Isä oli huolissaan, sillä hän olisi halunnut, että Lapanen olisi harjoitellut enemmän kummitusjuttuja.

Vanhemmilla on usein valtavasti odotuksia omista lapsistaan. Lapasen isälläkin oli suuret odotukset, että pojasta kasvaa mahtava ja pelottava kummitus, mutta Lapanen ei halunnut sellaista elämää, sillä hän oli kiltti, eikä halunnut pelotella ketään.

Tämä lastenkirjaklassikko on ihastuttavasti kuvitettu kertomus kasvamisesta ja kummituksista. Kirjassa on tietysti onnellinen loppu, niin kuin satukirjoissa pitää ollakin, että sen uskaltaa lukea jopa iltasaduksi pienille lapsille. 

 

Inger ja Lasse Sandberg, Oppiiko Lapanen kummittelemaan?

suom. Ulla Ropponen

Lasten parhaat kirjat 1988

s. 23

Lilla spöket Laban 1965

Lastenkirja

2 kommenttia:

 1. Onpas siinä kovin söpö pieni kummitus! Tätä ei taidettu minulle lukea koskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapanen on kyllä kiva ja kummitus. Sarjassa oli muitakin lastenkirjoja. Tietysti myöhemmin on ilmestynyt uudempia kansiversioita ja kirjan kokokin on pienentynyt. Tykkään kuitenkin tästä kansiversiosta.
   Lapseni kuuluivat tähän Lasten Parhaat kirjat-kirjakerhoon, jossa ilmestyi välillä oikeita kirjahelmiä, niin kuin tämä Lapasesta kertova kummituskirja.

   Poista