Isänpäivään on aikaa vielä kymmenen päivää, joten vielä on aikaa miettiä, mitä antaa isälle lahjaksi isänpäivänä. Olen koonnut lahjakirjalistan kirjoista, jotka olen lukenut tänä vuonna. Kirjaa klikkaamalla pääset lukemaan kirja-arvion.
Yhdysvaltalaisen Anthony Doerrin Taivaanrannan taa kokosi yhteen joukon vanhaa antiikin tarinaa rakastavia lukijoita. Kirjan punaisena lankana kulki hauska tarina, joka kuljetti hölmöläistä maailmanympärimatkallaan. Tämä tarina tuli tutuksi tavalla tai toisella kirjan henkilöhahmoille 1400-luvulla, nykyajassa ja tulevaisuudessa.
Nobelisti Abdulrazak Gurnahin Loppuelämät syventyi Tansanian historiaan 1900-luvulla. Historia tuli näkyväksi yhden päähenkilön sotakokemusten mukana. Oudointa oli, että eurooppalaiset veivät sotansa Afrikkaan ja sotajoukkoina käytettiin afrikkalaisia sotilaita. Elämä jatkui sodista huolimatta ja hyvät hetket kannatti tunnistaa ja olla niistä kiitollinen.
Englantilaisen Nick Hornbyn teoksessa Olet tässä löydettiin kumppani, mutta kuinka siinä sitten kävikään. Hornbyn teksti on uskomattoman nokkelaa ja sitä lukee yhtä aikaa tunteella ja huumorilla.
Ville Hytösen teos Johannes-Andreas pureutui neuvosto-Viron viimeisiin vuosikymmeniin ja 1980-luvun sarjamurhaajan Johannes-Andreas Hannin esittelyyn. Kirjan kertojina toimivat itse Johannes-Andreas ja hänen vaimonsa Pille. Mikä teki babtistipapin pojasta rikollisen? Kirja on fiktiota, mutta se perustuu tositapahtumiin.
Brittiläisen Richard Osmanin toinen dekkari Mies joka kuoli kahdesti jatkaa hänen Torstain murhakerho-kirjasarjaansa samanlaisella huumoripitoisella linjalla kuin hänen ensimmäinen dekkarinsakin. Murhat ja eläkeläisten ystäväporukka plus huumori ovat selvästi hyvä dekkariyhdistelmä.
Asko Sahlbergin Marraskuun mies oli ovelan liikemiehen menestystarina historiallisten sotavuosien väliltä. Marraskuun miehen matkassa on lukijoille luvassa herkullisia henkilöhahmoja, mielenkiintoisia juonenkäänteitä ja tietysti enemmän tai vähemmän niitä moraalisia pohdintoja liikemaailman eri vaiheista, joista ihan kaikki eivät kestäneet päivänvaloa, eikä yönkään pimeyttä, kun pirtukaupoilla aloitettiin.
Saksalaisen Jan-Philipp Sendkerin Kapinallinen ja varas kertoi nykyaikaan sijoittuvan tarinan koronapandemia-ajasta köyhässä aasialaisessa maassa. Tämä kirja avasi silmäni koronapandemia-ajan köyhyydelle ja turvattomuudelle Aasian slummeissa.
Skotlantilaisen Douglas Stuartin Shuggie Bain voitti vuonna 2020 Booker-palkinnon. Kirjasta on tekeillä tv-sarja. Kirjan tarina riipaisee ja koskettaa tunteita. Pieni poika eli elämää alkoholisoituneen äitinsä kanssa ja siitä huolimatta rakasti äitiään valtavasti.
Ukko on hurmaava kirja koiraansa ja koiran elämään hurahtaneista Jari ja Kati Tervosta. Ihana muistelukirja, joka sisältää yllättävän paljon sekä surua että iloa.
Yhdysvaltalaisen Colson Whiteheadin Harlem Suffle
kertoi Manhattanilla sijaitsevan mustan väestön, eli Harlemin
kaupunginosan huonekalukauppiaasta Ray Carneysta. Ray oli rikollisesta
isästään huolimatta yrittänyt elää normaalin kansalaisen elämää ja pysyä
erossa suoranaisista rikoksista.
Aika kiva listaus, tykkään siitä ettei ole vain jotain sotakirjaa toisensa perään. :)
VastaaPoistaKiitos Anki :) En tykkää sotakirjoista. Mieheni kyllä lukee toisinaan sotakirjoja, joissa soditaan koko ajan. Hän seuraa joka päivä sotavideoita Ukrainasta. Itse en pysty niitä katsomaan. Olen harkinnut, että Ukrainan presidentistä kertova kirja olisi miehelleni sopiva lahjavinkki. Sen voisin itsekin lukea.
PoistaOlen aina tehnyt tämän listan, nyt en taida ehtiä. En tiedä vielä. Hytösen teos on erityinen. Miten hän kirjoittaa...jotenkin riisutusti, mutta silti pakahduttaa!
VastaaPoistaKiitos Leena, että suosittelit Hytösen teosta. Hytösen tekstissä on jotain maagisen koukuttavaa. Hieno teos.
PoistaAnki, kirjoitin vähän enemmän, johonkin katosi...No, Hytonen kirjoittaa maagisesti halusi sitä tai ei. Valtaisa vaikutus lukijaan.
VastaaPoistaOlen samaa mieltä Leena Hytösen tekstistä, se on maagisen koukuttavaa ja vaikuttavaa.
PoistaSamaa mieltä kuin Anki! Virkistävää, kun ei ole tarjolla vain sotakirjoja – tai dekkareita.
VastaaPoistaKiitos Jonna :) Kaupat tarjoavat miehille aika rajoittuneesti kohdennettuja teoksia: urheilu, elämäkerrat, sotakirjat jne. Hyvin miesmäisiä, hyvin äijämäisiä teoksia. Ja me naiset sitten ostamme niitä lahjoiksi. Kirjoja löytyy kuitenkin uskomattomat määrät, joista voi valita lahjat miehen oman mieltymyksen mukaan. Tietysti lahjakortti kirjakauppaan tai äänikirjapalveluun on aina hyvä vaihtoehto.
PoistaOlipas mielenkiintoinen lista! Luulen että Taivaanrannan taa olisi näistä mieluisin isänpäivälahja - ja kiinnostava minunkin mielestäni. :)
VastaaPoistaKiitos kommentistasi tänään. Pari viikkoa sitten postasin ostamastani Forsmanin Teejoulukalenterista. Olen enemmän (kiireinen) kahvinjuoja, mutta kalenterin auttamana koetan löytää joka päivä rauhallisen hetken teekupposelle.
Rauhaisaa viikonloppua!