Jostain syystä kokeilin uunin takaa kädellä ja siellä se oli, siperialaisveitsen viiltämä jälki. Säpsähdin ja istuin sängylle. Oli parempi antaa sinun olla kuolleena. Sinun pitäisi olla menneisyyttä, sinun pitäisi olla auringonlasku. Mitä minä teen kanssasi?
Ville Hytösen teos Johannes-Andreas pureutui neuvosto-Viron viimeisiin vuosikymmeniin ja 1980-luvun sarjamurhaajan Johannes-Andreas Hannin esittelyyn. Kirjan kertojina toimivat itse Johannes-Andreas ja hänen vaimonsa Pille. Mikä teki babtistipapin pojasta rikollisen? Syvästi uskovaiset vanhemmat pesivät kätensä poikansa rikosten tullessa esille. Heissä ei ollut mitään syytä, huolimatta väkivaltaisista kasvatusmenetelmistä. Kirja on fiktiota, mutta se perustuu tositapahtumiin.
Isäni oli varma syyllisestä: "Minusta kukaan tavallinen varas ei voi olla niin tyhmä", hän jylisi sukulaisille. "Asialla oli oltava Perkele, joka oli mennyt poikaan."
Pille tunsi vetoa Johannes-Andreasta kohtaan jo teini-ikäisestä lähtien. Komea ja sulavakäytöksinen poika. Myös Pillen perhe oli uskovainen ja kuului samaan babtistien seurakuntaan kuin Hannin perhe. Perheet olivat enemmän ja vähemmän tekemisissä keskenään. Nuoren Johannes-Andreaksen ollessa nuorisovankilassa, Pilleä pyydettiin käymään siellä vierailulla, kun hänen oma perhe ei halunnut käydä siellä. Pille oli tottunut tottelemaan ja oli hyvin avulias. Hän oli myös kirjeenvaihdossa Johannes-Andreaksen kanssa.
Pilleä oli aina helppo ohjata. Hän alkoi kerjätä suosiotani. Hetken aikaa tunsin itsekin, että maailma oli järjestyksessä. Vankila oli mennyttä aikaa. Nyt rakentaisimme täysin uuden maailman.
Johannes-Andreaksen ja Pillen yhteiselo muuttui pian, sillä Johannes-Andreas oli viehättynyt liikaa rikollisesta elämäntyylistä. Kenties hänellä oli myös mielenterveysongelmia. Pillen lisäksi hän tarvitsi myös muita naisia. Ehkä hän oli narsisti, jolla oli psykopaattisia piirteitä. Väkivaltainen lapsuus oli selkeä riskitekijä. Rikollispiirit. Aseet. Nuorisovankila ja aikuisten vankila. Runsas päihteiden käyttö.
Ville Hytönen tarkasteli Johannes-Andreaksen käytöstä ja tekoja koukuttavalla tavalla. Oli todella hyytävää lukea, miten hän piti vaimoaan tiukassa otteessaan ja kertoi tekemistään murhista. Oli myös lähellä, että vaimokin kuolee hänen väkivaltansa jäljiltä. Pillellä ei ollut mahdollisuuksia kertoa lääkärille eikä hoitajille totuutta, kun mies valehteli sulavasti vieressä. Johannes-Andreas oli myös mestarivalehtelija.
Ville Hytösen teos Johannes-Andreas kertoi hyytävän tarinan neuvosto-Viroon sijoittuvasta painajaismaisesta avioliitosta, johon punoutui mukaan väkivalta ja murhat. Kirja perustuu tositapahtumiin.
Ville Hytönen, Johannes-Andreas *****
Like 2022
s. 329
Rikosromaani
Kiitokset Leena Lumille kirjavinkistä!
Hurjaa, että perustuu tositapahtumiin! Jotain lehtijuttua noista murhista silmäilin, olisikohan ollut Hesarissa.
VastaaPoistaHesarissa oli ollut tästä henkilöstä juttua. Luin sen artikkelin netistä. Netistä löytyi aika paljon materiaalia kyseisestä rikollisesta. Tämä kirja on todella hyvä.
PoistaOle hyvä, Mai♥ Sinä olitkin tämän jo lukenut! Minua hyyti ja innosti Villen tapa kirjoittaa tästä. En edes löydä sille sanoja, mutta se liittyy kauhun etäännyttämiseen ja lyyrisiin kappaleiden loppuihin, joita ei osaa tällaisessa edes odottaa. Huippua♥
VastaaPoistaTämä oli uskomattoman hyvin ja tosiaankin lyyrisesti kirjoitettu. En minäkään osannut odottaa näin upeaa tekstiä rikoskirjalta. Huippua minustakin ♥
Poista