tiistai 21. kesäkuuta 2022

Suvi Ermilä: Vastaanottokeskus

 

 

Suvi Ermilän sarjakuva-albumi Vastaanottokeskus voitti vuoden 2021 Sarjakuva-Finlandian. Voittajan valitsi kirjailija Virpi Hämeen-Anttila. Aihepiiri on erittäin ajankohtainen, sillä Venäjän hyökättyä Ukrainaan viisi miljoonaa ihmistä on lähtenyt pakosalle muihin maihin. Suomeen on tullut aika vähän Ukrainan pakolaisia, ja heille on järjestynyt nopeasti asunnot ja tukipalvelut. He eivät ole joutuneet viettämään vastaanottokeskuksissa vuosikausia, kuten osa Ermilän kirjan pakolaisista.

Suomeen tuli vuosina 2015-16 noin 23 000 turvapaikanhakijaa mm. Syyriasta, Afganistanista ja Irakista. Ermilän teos kuvasi tuota pakolaiskriisiaikaa vastaanottokeskuksessa, kun viranomaisten päätöksiä sai odottaa pitkään ja arki oli uuvuttavan tylsää. Ermilä kuvasi suomalaiset tavalla, jota ei tiedä itkisikö vai nauraisiko, mutta sellaisia me olemme; hiljaisia, apaattisia, uupuneita ja kaavoihin kangistuneita. Kohtaus, jossa vastaanottokeskuksen työntekijä kohtasi turvapaikanhakijan, joka istui käytävän lattialla, eikä puhunut mitään, oli kuin suoraan Mika Kaurismäen elokuvasta. Lopulta työntekijä sai kontaktin kyseiseen henkilöön tarjoamalla tupakan.

Vastaanottokeskus sisältää yli kaksikymmentä lyhyttä novellimaista lukua. Kirjan alussa vastaanottokeskukseen tuli uusi työntekijä, joka ei vielä osannut tehdä mitään. Kirjan lopussa työntekijä oli hyvin perehtynyt, mutta työt loppuivat kuin seinään.

Suvi Ermilän Vastaanottokeskus on mustaa huumoria tihkuva  sarjakuvateos turvapaikanhakijoiden maailmasta, jossa auttaja ja autettava eivät välttämättä kohtaa millään tasolla. Suvi Ermilä on sosionomi ja hänellä on vuosien työkokemus eri vastaanottokeskuksista.

 

Suvi Ermilä, Vastaanottokeskus

Suuri Kurpitsa 2021

s. 136

Sarjakuvakirja

Sarjakuva-Finlandia 2021

6 kommenttia:

 1. Kommentoinkin yhteen toiseen blogiin, että miksi ihmeessä vuoden 2015 turvapaikanhakijoita ei selvästikään autettu työllistymisessä? Vai eikö turvapaikanhakija saa tehdä töitä?? Ukrainalaisia on kautta linjan kohdeltu aivan eri tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Migran toiminta on ollut aika outoa kautta linjan, mutta luulisin, että perustuslailla ja muilla lailla on jotakin tekemistä asian kanssa.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Suosittelen Laura tätä sinulle. Tosi kiinnostava sarjakuva.

   Poista
 3. Vakavaa asiaa hyvin vähin sanoin ja paljonpuhuvin kuvin. Koin nämä tarinat niin, että kaikki tekevät parhaansa, mutta vaikeaa on niin auttajilla kuin autettavillakin. Joulu-novelli paljasti tilannekuvauksessaan auttajasta melkoisia asenteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjatta kommentista :) Tämä sarjakuva oli kyllä paljonpuhuva ja sisälsi myös mustaa huumoria kaiken ankeuden ja ahdistavuuden keskellä.

   Poista