lauantai 25. kesäkuuta 2022

Frida Skybäck: Lukupiiri maailman laidalta

 


Patricia hätkähtää. Onko hän saanut kirjeen Ruotsista? Nopeasti hän työntää veitsen kirjekuoren reunan alle ja repii kuoren auki. Sydän jyskyttää rinnassa, kun hän tuuppaa sormensa kuoreen, mutta suureksi yllätykseksi sisällä ei olekaan kirjettä. Kuori on tyhjä. Jotain siellä kuitenkin on, Patricia tuntee sen, ja kun hän kääntää kuoren ylösalaisin, se jokin putoaa ulos.

Viime vuonna ihastuin kovasti Frida Skybäckin teokseen  Kirjakauppa Thamesin varrella, joten Lukupiiri maailman laidalla oli heti lukulistallani, kun näin sen ilmestyvän tänä vuonna. Skybäckin tarinoissa on jotain vanhanaikaisen herttaista, vaikka kyllä niissä aina on myös jokin vakavampi teema. Molemmat kirjat kuuluvat feelgood-kirjallisuuteen ja molemmista kirjoista löytyy kissa sekä kansikuvasta että tarinasta. Kirjoja yhdistää myös sisaruus sekä 1980-luku.

"Pääsette Shakespeare-sviittiin, Mrs Sloane. Se on vähän pienempi kuin muut, mutta siitä on merinäköala."

Patricia matkusti Skåneen Ruotsiin, pieneen Ljuskärin rantakaupunkiin, etsimään vuonna 1987 kadonnutta pikkusiskoaan Madeleinea. Madeleine oli lähtenyt Yhdysvalloista nuorena tyttönä töihin Ljuskäriin, mutta kadonnut siellä jälkiä jättämättä. Patricia oli varma, että joku tiesi enemmän Madeleinen katoamisesta kuin mitä oli kertonut poliisille.

Kirjan jännitys kehittyi erään vapaakirkkoon kuuluvan lahkon ympärille. Kyseisen lahkon pastori vaimoineen vaikutti hyvin erikoisilta. Madeleine oli nuori ja kasvanut syrjäisellä maaseudulla, joten hän oli hyvin haavoittuvassa asemassa. Kirjan tarinat polveilivat vuoroin 1980-luvulla ja nykyisyydessä. Jännitys tiivistyi menneisyyden tapahtumien edetessä, mutta ripaus jännitystä löytyi myös nykyisyyden tapahtumista.

Mitä tapahtui nuorelle Madeleinelle? Löysikö Patricia vastaukset kysymyksiinsä? Suosittelen tätä kirjaa kesälomalle mukaan. Lue ja nautiskele tarinasta sekä viihdy idyllisen rantakaupungin rauhassa.

Frida Skybäckin Lukupiiri maailman laidalla on ihastuttava ja kesäinen mysteeritarina. 

 

Frida Skybäck, Lukupiiri maailman laidalla

suom. Annamari Typpö

Wsoy 2022

s. 387

Bokcirkeln vid världens ände 2019 

 

Frida Skybäck: Kirjakauppa Thamesin varrella

2 kommenttia: