tiistai 2. elokuuta 2022

Nick Hornby: Olet tässä

 


Paul oli tuhlannut heidän rahansa. Paul oli pilannut liian monta syntymäpäivää. Paul oli ämmitellyt ja akoitellut häntä liian monta kertaa. Paul oli törmännyt ruoanjakeluautoon ja tuonut kokaiinia ja huumekauppiaita taloon, jossa hänen lapsensa elivät. Lucy tuntisi Paulin lopun ikänsä ja voi kuvitella, että vielä jonakin päivänä, kunhan menneisyyden ja tulevaisuuden välissä olisi riittävästi vuosia, hänen raivonsa laantuisi. Mutta raivon laantuminen ei ollut sama asia kuin rakkaus.

Englantilaisen Nick Hornbyn teos Olet tässä kertoi 42-vuotiaasta Lucysta, joka asui asumuserossa miehestään Paulista. Lucyn mies oli päihteiden väärinkäyttäjä, joten voin hyvin kuvitella, miten vaikeaksi yhteiselämä kävi epäluotettavan ihmisen kanssa. Nyt oli tullut aika aloittaa tutustuminen uusiin ihmisiin. Kenties hän tapaisi ihmisen, johon pystyisi luottamaan ja jonka kanssa voisi keskustella. 

Miten koko juttu oli edes alkanut? Joseph oli huomannut naisen ensi kerran, kun tämä oli tullut puotiin sen äänekkään blondin kanssa, joten ehkä hän oli tullut silloin pohtineeksi, kumman hän valitsisi pyssynpiippu ohimolla.

Kirjan toinen päähenkilö oli parikymppinen Joseph. Eipä aikaakaan, kun Joseph ja Lucy huomasivat viihtyvänsä yhdessä, alkuun lakanoiden välissä, mutta sitten muutenkin. Kirja on siis rakkauskertomus, mutta kirja on paljon muutakin. Kirja kertoi mm. rasismista.

Lucyn ja Josephin ikäero mietitytti ainakin Lucya. Moni mies seurustelee itseään huomattavasti nuoremman naisen kanssa, eikä siinä mitään, kunhan ollaan täysi-ikäisiä. Hornbyn teoksessa ikäero onkin toisinpäin kuin tavallisesti. Tarinasta voit lukea, miten eri ihmiset suhtautuivat heidän seurusteluunsa tai miten Lucy ja Joseph suhtautuivat ikäeroonsa. Eivätkä erot jäneet pelkästään ikään, vaan myös ihonväriin, koulutukseen ja luokkaeroon ym. Vastakkaisuuksia löytyi yllin kyllin.

Jotta tarina ei käynyt liian tylsäksi rakkaustarinaksi, Hornby oli sekoittanut keitokseensa eri makuisia draama-aineksia. Oli pettämistä, eroa, muiden kanssa seurustelua ja juonia, joita en aio enempää paljastaa.

Nick Hornbyn teoksessa Olet tässä löydettiin kumppani, mutta kuinka siinä sitten kävikään. Hornbyn teksti on uskomattoman nokkelaa ja sitä lukee yhtä aikaa tunteella ja huumorilla.

 

Nick Hornby, Olet tässä

suom. Irmeli Ruuska

Wsoy 2022

s. 328

Parisuhdekirja

 

 

 

2 kommenttia:

  1. Hornbya on kehuttu. Ehkä pitäisi lukaista joku hänen kirjansa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen. Mukana on brittihuumoria, josta pidän kovasti. :)

      Poista