keskiviikko 24. elokuuta 2022

Emmi Pesonen: Taikurin tyttäret

 

 

Linda ei koskaan saanut tarpeekseen pikkusiskonsa naurusta. Pulleat jalat sätkivät, ja sormet sohivat ilmaa, kun Linda kutitti pehmeää vatsaa: ilo pulppuili, kupli ja poreili, eikä mikään murhe tai huoli yltänyt heihin, ei vaikka Linda olisi yöllä kuullut vanhempien riidan, äidin itkun tai kiinni paukahtavan oven ja pihalta pois ajavan auton. Uusi aamu pyyhki aina menneen yön tullessaan.

Emmi Pesosen Taikurin tyttäret sukelsi syvälle Lindan ja Magdan sisarussuhteeseen. He saivat elää 1970-1980-luvulla yhdessä, mutta sitten vanhemmat erosivat ja siskokset erotettiin toisistaan. Tilanne oli todella traumaattinen, sillä perheen äidillä ei ollut elämä oikein raiteillaan, ja nuorempi tytär Magda joutui äidin holtittoman elämän sijaiskärsijäksi, koska asui äidin kanssa. 

Kuului kalinaa, hampaat löivät loukkua, ja vasta silloin Magda huomasi olevansa alasti. Varovasti hän nousi ylös. Alta paljastui verisiä läikkiä. Suussa maistui metalli.

Nuoren Magdan elämä luisui alaspäin. Päihteet ja niiden tuoma rikollinen elämäntapa sekä väkivalta tulivat mukaan elämään alkuun salaisuuksina ja valheina, mutta myöhemmin myös vanhempien ja Lindan tietäminä. He eivät voineet mitään Magdan päihde-elämälle. Kun päihteet vievät mukanaan, ei siihen kukaan yleensä pysty vaikuttamaan, jos henkilö itse haluaa olla päihteiden vaikutuksen alainen.  

Joistakin kuvista erotin isoisän ja Lindan, toisista isoisän ja Katarinan, mutta jokaisessa kuvassa olin myös minä. Eri värisissä potkupuvuissa minua siirreltiin sylistä syliin. Näytin kaikissa kuvissa tyytyväiseltä kuin kaikki sylit olisivat olleet turvallisia ja minua varten.

Nykyajassa Inna oli joutunut siivoamaan edesmenneen isoisänsä tavaroita. Nuo tavarat johdattivat hänet tutkimaan enemmänkin omaa lapsuuttaan ja siihen liittyviä perhesalaisuuksia. Hän oli ymmällään siitä, miksi hänelle oli valehdeltu ja miksi hänen elämälleen oli sepitelty tarinoita, jotka eivät pitäneet paikkansa. Myös isoisä oli ollut mukana valheissa. Isoisä, joka paransi ihmisiä hypnotisoimalla heitä.

Muistoja on kahdenlaisia: ne, jotka muistat, ja ne, jotka sinulle on kerrottu.

Emmi Pesosen Taikurin tyttäret on kertomus vaietuista perhesalaisuuksista.

 

Emmi Pesonen, Taikurin tyttäret

Otava 2022

s. 267

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä, perhesalaisuudet kiinnostavat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kirja vei hypnoosin maailmaan, joka minulle on vierasta, mutta kiehtovaa. Itseäni ravisteli tuo sisarusten erottaminen toisistaan vanhempien erossa. Todella kammottavaa puuhaa.

      Poista