maanantai 29. elokuuta 2022

Terhi Rannela: Yöuinti ja muita novelleja

 

 

Hän hätkähti, oli vähällä pudottaa kirjan ja paeta, mutta poika ei ollut moksiskaan. Johannes alkoi liikkua hänen sanojensa tahtiin. Maarika jatkoi. Ne olivat vain peräkkäisiä sanoja, sattumanvaraisesti aakkosista toisiinsa liimattuja, ei Maarika ollut niitä kirjoittanut. Kuin poika olisi ollut marionetti, jota hän lukemisellaan ohjasi.

Terhi Rannelan nuortenkirja Yöuinti ja muita novelleja sisältää 15 novellia nuorten maailmasta. Novellien henkilöt kulkevat novellista toiseen ja ne on helppo tunnistaa, että tästähän puhuttiin jo siinä ja siinä novellissa, aivan kuin puhuttaisiin jonkun yläasteluokan oppilaista. Kirja siis sopii hyvin yläaste/lukioikäisille lukijoille. 

Yllä oleva lainaus on kirjan toisesta novellista, joka on nimeltään Paljasjalkainen poika. Novelli kertoi siitä, miten ihastuminen voi vaikka tanssia omaan elämään hetkessä. Ihastuminen kuuluu yläasteikäisten elämään, ja se näkyy kirjan monessa novellissa.

Kirjan ensimmäisessä novellissa, joka oli nimeltään 1440 minuuttia, puhuttiin myös ihastumisesta, ja siitä, miltä tuntui, kun  seurustelu ei jatkunutkaan, vaan se lopahti alkuunsa. Kun se vastapuoli ei tuntenut samoin.

Ei Melinan koulun eetuilla tai mikaeleilla ollut toivoakaan viedä Melinaa viikonlopuksi kylpylän poreisiin tai dinnereille. Korkeintaan kitkerälle kahville jonnekin ABC:lle. Jos elämässä halusi päästä eteenpäin, tarvittiin tyyliä ja tasoa. Sen Melina oli oppinut seuraamiltaan sometähdiltä.

Novelli Bling Bling Baby kertoi Melinasta, joka oli aloittanut sokerideittailun sen vuoksi, että sai ostettua kalliita vaatteita, kenkiä ja tavaroita itselleen ja sometti niistä. Todella vaarallista puuhaa. Tämä tarina on hyvin opettavainen esimerkillään siitä, miten nuori ja kokematon lapsi joutui aikuisten miesten käsittelyyn. Sokerideittailu voi jopa olla vaarallista mielenterveydelle.

Terhi Rannelan nuortenkirja Yöuinti ja muita novelleja kertoi nuorten maailmaan kuuluvista teemoista, ihastumisesta, identiteetistä, ensimmäisestä kerrasta, fanittamisesta, seurustelusta, mutta myös niistä vaikeista asioista, joista on vaikea puhua ja joista mieluummin vaietaan. 

Terhi rannelan Yöuinti ja muita novelleja toi esille tämän päivän nuorten elämää iloineen ja suruineen.


Terhi Rannela, Yöuinti ja muita novelleja

Otava 2022

s. 111

Nuorten novellikirja

 

4 kommenttia:

 1. Tämän lukemista voisi harkita. Tykkään nuortenkirjoista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään nuortenkirjoista. Niitä on sitten helpompi suositella nuorisolle, kun on ensin itse lukenut. Kiva kun löytyy nuoria, jotka lukevat kirjoja. Ja kiva, että heille tehdään kirjoja Suomessa, sillä kuuntelin telkkarista, kun haastateltiin Suomessa opiskelevaa ukrainalaisnuorta, joka kertoi, että Suomessa parasta on nuortenkirjat, sillä Ukrainassa on vähän nuorisokirjallisuutta.

   Poista
 2. Olen aina ihmetellyt, mikä kalliissa vaatteissa, isoissa ja nopeissa autoissa, ja luxus-matkailussa viehättää? Mutta joku viehättää, ja tärkeästä asiasta novelli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jokke kommentista. Aihe on todella tärkeä, sokerideittailu. Tämä novelli nosti esille sokerideittailun vaarat, joista on mielestäni hyvä puhua nuorisolle. Raha ja kalliit tavarat houkuttelevat, mutta niistä joutuu myös maksamaan, ehkä enemmän kuin nuoret ymmärtävät.

   Poista