perjantai 2. kesäkuuta 2023

Cilla & Rolf Börjlind: Laupias samarialainen

 


Hän juoksi! Sade piiskasi häntä kasvoihin, kun hän säntäsi tiheän metsän läpi. Terävät pikkukivet viilsivät jalat verille, jäykät oksat raapivat käsivarret naarmuille ja pitkät märät hiukset liimautuivat tiukasti suuta vasten. Mutta pahinta oli pimeys.

Ruotsalaisen käsikirjoittaja- ja kirjailijapariskunnan Cilla ja Rolf Börjlindin Laupias samarialainen on jo seitsemäs osa huikean hyvää Tom Stilton ja Olivia Rönning-dekkarisarjaa. Jälleen päästiin vauhtiin ja vaarallisiin tilanteisiin heti kirjan alusta lähtien, kun Olivia juoksi henkensä edestä pakoon erästä henkilöä, joka oli siepannut hänet. Kirjasta voit lukea, miten kävi pakomatkassa.

Testit antoivat kaksi eri tulosta. Toinen oli positiivinen ja toinen negatiivinen. Positiivinen oli Stiltonin. Mikä oli ollut odotettavissa. "Sinulla on korona", Luna sanoi rauhallisesti.

"Siltä näyttää."

Kirjan kuviot tapahtuivat juuri, kun maailmanlaajuinen pandemia oli iskenyt voimakkaasti joka puolelle maapalloa, eikä rokotteita vielä ollut saatavilla. Päähenkilö Stilton siis sairastui koronaan. Koska hän oli riski-iässä, mies ja elänyt vuosikausia alkoholistielämää, oireet olivat todella voimakkaat. Tulevista rokotteista ei siis ollut hänelle mitään hyötyä. Sen verran voin valaista kirjan rikollisten puuhastelua, että niissä oli mukana salaliittoteorioita, mutta myös niitä dekkareille tyypillisiä murhatapauksiakin ilmeni. Valitettavasti päärikollinen oli ihastunut tulipaloihin, joista myös kansikuva on saanut mallia.

Savusukeltajat työskentelivät nopeasti ja järjestelmällisesti, niin nopeasti kuin olosuhteet ja kuumuus mahdollistivat. Yksi heistä kiskoi palaneen hirren syrjään ja jähmettyi sitten paikoilleen.

Palomiehet tekevät kyllä hurjia pelastusoperaatioita tulipaloissa. Työ on todella rankkaa siinä hurjassa kuumuudessa. Kirjan kuvioissa tuli selväksi myös, miten rankkaa hoitajien ja lääkäreiden työ oli korona-aikana. Kaikki suojavarusteet päällä piti olla koko ajan ja yrittää pelastaa tukehtuvia potilaita. Sama ongelma joka puolella maapalloa. Niinpä suosittelen edelleen kaikkia pesemään käsiä, käyttämään käsidesiä ja yskimään hihaan. Näin kesäaikaan yskiminen on vaikeampaa, kun kaikilla on lyhyet hihat, mutta ei yskitä päin kanssaihmisiä missään nimessä. Jotain pitää oppia tuommoisesta kamalasta pandemiasta, edes kohtelias yskimistapa.

"Te tuhositte Samarialaisen elämäntyön."

Cilla & Rolf Börjlindin Laupias samarialainen kietoi dekkariainekset pandemia-ajan kauhuihin.

 

Cilla & Rolf Börjlind, Laupias samarialainen *****

suom. Ulla Lempinen ja Pekka Tuomisto

S & S 2023

s. 370 

Den barmhärtige samariten 2021

Dekkari

Tom Stilton ja Olivia Rönning-sarjan 7. osa


Börjlind Cilla ja Rolf: Nousuvesi
Börjlind Cilla ja Rolf: Kolmas ääni 
Börjlind Cilla ja Rolf: Musta aamunkoitto
Börjlind Cilla ja Rolf: Uinu, paju pienoinen 
Börjlind Cilla ja Rolf: Polttopiste 

Börjlind Cilla ja Rolf: Jäätynyt kulta
Börjlind Cilla ja Rolf: Laupias samarialainen

 

4 kommenttia:

 1. Minkin pirin tästä kirjasta, hyvä sarja tämä!

  VastaaPoista
 2. Stilton & Rönning ovat mainio pari! Tämä kaksikko osaa asiansa ja kaiken muun hyvän lisäksi kirjailijat tässä punovat teeman kuten usein aiemminkin ajankohtaisuuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajankohtaisuus on kirjailijaparin vahvuus, samoin hyvin rakennettu tarina. Tykkäsin tosi paljon tästäkin kirjasta.

   Poista