maanantai 19. kesäkuuta 2023

Mia Myllymäki: Huomistarhuri

 

Tänään Egalecossa juhlitaan elämän jatkumista, mutta asiaan kuuluu myös muistella katastrofeissa kuolleita. Niitä, jotka jäivät tai jätettiin jälkeen hautautumaan menneisyyden tuskaisiin kerroksiin. Rintaa puristaa yhdellä jos toisella, ja niin saakin.

Minä olen tällainen kaikkina päivinä. Jos kieltäisin sen, en olisi rehellinen.

Mia Myllymäen  lähitulevaisuuteen sijoittuva romaani Huomistarhuri kertoi siitä, millainen maailma voisi olla ympäristökatastrofien jälkeen. Mitä jäisi jäljelle, kun osa maapallosta peittyisi jään alle, osa veden alle ja jäljellä olisi vain murto-osa ihmisistä? Tämä huikean hyvä tulevaisuuskirja kertoi kahdesta vastakkain kehittyneestä yhteiskunnasta katastrofien jälkeen. Toinen oli kuin paratiisi ja toinen kuin sen vastakohta.

Maailma päätti jättää minut henkiin, joten minun on oltava sen arvoinen. Elämällä pitää olla jokin tarkoitus, etten ole pelkkä hautakutsua odotteleva kulkija.

Päähenkilö Stille Triple oli paennut Suomesta ja asui paratiisimaisessa Egalecossa. Hän oli masentunut, eikä kokenut iloa mistään. Sitten Egalecoon saapui lentokone Uusvalloista. Delegaatio tuli oppimaan uutta Egalecosta ja toivoi saavansa mukaansa egalecolaisia, jotka auttaisivat parantamaan vaikeita olosuhteita.

Satatuhatta jäljellä kokonaisen mantereen yli miljardista ihmisestä?

Stille Triple lähti delegaation mukana Haven of Foxiin, joka oli vanhaan sairaalaan perustettu suojapaikka. Siellä asui noin tuhat asukasta erittäin ahtaasti. Kaupunki oli raunioina ja se oli rojua ja jätettä täynnä. Asukkaat siivosivat ja lajittelivat käyttökelpoista jätettä. Olosuhteet haluttiin sellaisiksi, että asujille riittäisi ruoka, vesi ja suoja.

OK hymyilee ja hänen äänessään on omituinen vivahde. Olen näkevinäni hänen katseessaan valheellista ystävällisyyttä ja alan epäillä, ettemme ole hänelle kovinkaan toivottuja vieraita.

Mia Myllymäen Huomistarha vei tulevaisuuden asuinpaikoille, jotka kehittyivät ympäristökatastrofien keskelle.


Mia Myllymäki, Huomistarhuri

Gummerus 2023

s. 536

Spekulatiivinen fiktio

Lähitulevaisuus

Ympäristökatastrofit

Dystopia



 

2 kommenttia:

  1. Tää on mulla lukulistalla. Dystopiat ruennu kiinnostaan mua enämpiki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dystopiat kiehtovat minuakin. Niiden kirjoittajille nostan hattua mielikuvituksesta.

      Poista