Miten vähän ymmärsin Vilman kiinnostuksesta erilaisuuteen! Miten pitkään olin vain ajatellut että murrosikä tuo paineita nuorille, etten saanut olla ylireagoiva, että pitää luottaa nuoreen, aika hoitaa.
Pia Westerholmin esikoissarjakuvateos Poikani Vimma kertoi siitä, mitä transnuoret joutuvat kokemaan matkallaan omaksi itsekseen. Kirjan alussa Vilma oli vielä tyttö, mutta tiedosti jo halunsa muuttua Vimmaksi.
Kirjan alussa on kerrottu Suomen sateenkaarihistoriasta, esim. vuonna 1967 perustettiin ensimmäinen seksuaalivähemmistöjen yhdistys, ja vasta vuonna 1981 Lääkintöhallitus poisti virallisesta tautiluokituksesta kohdan, jossa homoseksuaalisuus luokitellaan sairaudeksi.
Vilmalla diagnosoitiin keskivaikea masennus ja taipumus itsensä vahingoittamiseen.
Muutos ei ollut helppo aloittaa ja Vilma sai mielenterveysongelmia, joihin hän sai lääkityksen. Transtutkimuksiin oli jonoa. Koko perhe voi huonosti.
Pia Westerholmin esikoissarjakuvateos kertoi hyvin henkilökohtaisen tarinan omasta lapsesta, joka kävi läpi transmuutoksen. Vaati paljon, ennen kuin nuori hyväksyttiin ensinnäkin muutoshoitoon. Kuulusteluissa piti sen lisäksi todistaa, että on transsukupuolinen. Päätöksen saaminen kesti vuosia.
Kiitos Pia, että kerroit transnuoresi kertomuksen. Uskon, että siitä on hyötyä monelle nuorelle, joilla on vastaavia ongelmia.
Kun erilaisuudesta tulee oikeus, ei kukaan ole vääränlainen.
Pia Westerholm, Poikani Vimma *****
Kuvitus: Pia Westerholm *****
Suuri kurpitsa 2024
s. 88
Sarjakuvateos
Mielenterveys
Transnuori
Queer
Tarpeellinen teos 💕
VastaaPoistaOuto juttu että Suomessa homous on ollut sairaus vuoteen 1981 asti. Oikein hieroin silmiäni tuossa kohdassa!
"Kukaan ei ole vääränlainen" - juuri niin. 🌹
Samaa mieltä. Suomen lainsäätäjät ovat olleet patavanhoillisia lakeja säätäessään.
PoistaKukaan ei ole vääränlainen!
Mää just toissapäivänä varasin tän! Vaikuttaa hyvältä teokselta.
VastaaPoistaTämä on todella tärkeä ja tarpeellinen teos.
Poista