sunnuntai 23. kesäkuuta 2024

Anu Patrakka: Arvoton

 


Kun nyt jälkikäteen ajattelen tekojani, on vaikea uskoa, että olen niihin syypää.

Anu Patrakan dekkari Arvoton vei Portugaliin, Portoon. Hiekkarannalta oli löytynyt ihmisen pää pussiin pakattuna. Siitä alkoi Nelson Monteiron ensimmäinen tutkimus Porton poliisin rikostutkijana. Anu Patrakka on poiminut dekkariinsa ideat todellisen elämän rikoksista. Arvottomassa kuljetaan ihmiskaupan jalanjäljissä.

En keksinyt ruutia. Otin sen vain omaan käyttööni.

Portugalissa viljellään ja tuotetaan ruokaa ja hedelmiä ihmisille ympäri maapallon. Ihmiset eivät ole valmiita maksamaan ruoasta kovin paljoa, joten työntekijöiden palkkojen on oltava matalat. Ketkä suostuvat tekemään työtä alle minimipalkkojen? Ihmiskauppiaat käyttävät hyväksi köyhistä oloista tulevien ihmisten rahantarvetta. Myös Suomessa on tavattu vastaavia ihmiskauppiaiden tekemiä rikoksia ihmisyyttä ja ihmisarvoa vastaan. Työntekijät ovat monesti jopa velkaantuneet tuhansia euroja ihmiskauppiaille, jotka teettävät heillä töitä ympäri vuorokauden.

Kun on lapsesta saakka kokenut väkivaltaa, siihen tottuu, sitä pitää normaalina. Se kulkee mukana läpi elämän, vaikuttaa omiin tekoihin.

Suomalainen Emilia oli muuttanut töihin Portoon, samoin kuin kämppäkaverinsa Tiina. Asiakaspalvelutöitä suomalaiselle firmalle. Palkka oli pienempi kuin Suomessa, mutta pienemmät elinkustannukset korvasivat erotuksen. Nelikymppinen Emilia halusi elämäänsä muutoksen, ennen kuin oli liian myöhäistä. Portugalissa hän omaksi onnettomuudekseen kohtasi ikävän rikollisen. 

Viihdyin kovasti Anu Patrakan Arvoton dekkarin sivuilla Portugalin hedelmällisellä maaseudulla. Arvoton pisti miettimään omia kulutustottumuksia ja sitä, että toivottavasti syömäni hedelmät, kasvikset ja muu ruoka ei ole tuotettu ihmisarvoja polkemalla.

 

Anu Patrakka, Arvoton

Otava 2023

s. 308

Dekkari

Nelson Monteiro-kirjasarjan 1. osa 

2 kommenttia:

  1. Liian raaka aloitus minulle, mutta Patrakkaa voin kyllä kehua. Luin hänen ensimmäisen romaaninsa ja ihastuin suuresti. ♥ Portugali-aspekti on kiva. Lukisin lisää mutta kammoksun väkivaltaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin miljöö oli valittu hyvin, sillä Portugalin maisemat tulivat hyvin esille tarinan matkassa. Väkivalta on aina ikävä juttu, niin elävässä elämässä kuin kirjan tarinoissakin. Onneksi kaikille riittää kirjavalikoimaa ja luettavaa ja kuunneltavaa.

      Poista