torstai 20. maaliskuuta 2014

Timo Sandberg: Kärpäsvaara
Öisin hän mietti elämäänsä, yritti muistella, milloin tämä oli alkanut, ja tuli siihen tulokseen, että kaiken takana oli suru. Elämä mureni nopeasti, eikä hän osannut kertoa murheistaan kenellekään. Suru pakkautui pään sisään. Vuosien mittaan surun kuorma kasvoi ja kärpänen korvassa voimistui, surisi yhä innokkaammin. Tuntui kuin se olisi muistuttanut koko ajan, pakottanut hänet liikkeelle.


Timo Sandbergin Kärpäsvaara on kahdeksas komisario Heittola – sarjan dekkari. Tällä kertaa Heittola oli sairaslomalla, sillä hän oli joutunut aiemmin ampujan maalitauluksi. Heittolan tehtäviä hoiti hänen naisystävänsä Taru. Tarun esimiesasema ei ollut kaikkien poliisiaseman miesten mieleen, joten hän sai kokea kaikenlaista suunsoittoa asemastaan. Tarulla oli vipinää myös toisen poliisin kanssa, joten dekkarin juonikuvioissa koetaan kaikenlaista tunteiden paloa mustasukkaisuudesta syyllisyydentunteisiin, sänkypuuhista flirttailuun ym. Taru oli kahden miehen koukussa ja sama juonikuvio jatkuu seuraavaan kirjaan.

Kärpäsvaarasta voisi tulla mieleen kärpäset, joita on todella paljon, miljoonia, jopa niin paljon, että ne olisivat ihan vaarallisia isosilmäisiä möllyköitä, jotka uhkaavat ihmisiä. Timo Sandbergin jännittävästä dekkarista Kärpäsvaara löytyy kaupunginosa, joka on Kärpäsvaara. Kärpäsvaarassa oleili nuorisojengi, joka kutsui jengiä Kärpäsklaaniksi. Jengiin kuului neljä poikaa ja kaksi tyttöä. Kärpäsklaanin jäsenillä oli kaikilla kärpästatuointi. Jokin oli kasvatuksessa tai sen puutteessa mennyt pieleen, sillä jengin jäsenet hakkasivat vanhuksia ja veivät heidän rahat.

Tässä dekkarissa poliisia työllisti kyseinen vanhuksia hakkaava nuorisojoukko sekä pari kuollutta miestä. Kärpäsvaarassa kulki siis tappaja, jota Heittola lähti etsimään sairasvuoteelta, sillä hän ei malttanut olla pois työkuvioista. Onneksi Heittola ei ollut juopotteleva poliisi, sillä niistä olen lukenut yllin kyllin dekkareissa. Viimeksi olen lukenut Sandbergin Mustamäen, joka kertoi kieltolain ajasta, ajasta, jolloin poliisia työllisti eniten pirtu ja sen myyjät. Pidin kuitenkin enemmän Sandbergin nykyaikaan sijoittuvasta viihdyttävästä dekkarista.

Timo Sandberg, Kärpäsvaara
Karisto 2014
s. 301

4 kommenttia:

 1. Mai, kaipaan nyt just hirveästi dekkareita...Ne rentouttavat.

  Minulla on sellainen(kin) suuri heikkous, että en kauheasti syty kotimaisista dekkareista. Mikä siinä oikein tökkii, en osaa sanoa. Aina ruotsalaiset, norjalaiset ja englantilaiset kiilaavat ohitse.

  Yhtenä päivänä ihmettelin Bessulle, että 'mikä ihmeen Vares?' Hän kun on lukenut sitä ja alkoi minulle kertoa...;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reijo Mäen Vares-sarja, Leena ;) Kymmeniä kirjoja ja elokuvia, Turusta ja Turun alamaailmasta. Reijo Mäkeä olen käynyt kuuntelemassa monet kerrat. Viimeksi hän kertoi, että alkuaikoina oli toisinaan sali tyhjä, kun hän tuli puhumaan ja kirjat poltettiin, kun niitä ei kukaan lukenut. Muutaman Vareksen olen lukenut, ehkä yli kymmenen, koska kaikki elokuvat ovat tuttuja.

   Viime vuonna ihastuin Marko Kilven dekkareihin. Jäätyneitä ruusuja, kadotetut, Elävien kirjoihin ja Kuolematon. Elävien kirjoihin on 8-pallo-elokuva. Suosittelen, myös kirjailija on hurmaava. Samoin kuin Reijo Mäki.

   Jyrki Heinon Kellari oli todella hieno historiallinen dekkari. Se saa jatkoa tänä vuonna :Kello on kirjan nimi.

   Karo Hämäläisen Ilta on julma teos oli kerrassaan loistava... aivan verrattavissa Herman Kochin teoksiin.

   Ruotsalaiset ja norjalaiset osaavat kyllä hienosti dekkarin kirjoittamisen. Nyt odottelen Kristina Ohlssonin Paratiisiuhria.

   Poista
  2. Bessu, paras ystäväni on niin Vares-hullu, että alta pois. Kirjamessuillakin hän juuttui sinne missä istui tämä Reijo Mäki ja minä sanoin, että 'etsi mut sitten, puhelin on auki.'

   Mai, onko mulla lukihäiriö? Onko sun viimeinen postaus 20, maaliskuuta? Onko nyt jotain, joka minulta on mennyt ohi?

   Poista
  3. Minun Google plus ei toimi eli Kirjasähkökäyrä ei lähetä Google plussaan viestejä. Olen kyllä laittanut heille palautetta. Sun pitää tulla Kirjasähkökäyrän sivuille niin löydät minut...ihan ahkerasti täällä plokkailen kirjoista.
   kirjanainen.blogspot.com

   Poista