lauantai 8. maaliskuuta 2014

Muumikirjat ja minä haaste Opuscololta


 
 
Opuscolo haastoi minut miettimään suhdettani Muumeihin omaelämäkerrallisella pohdinnalla.  Vuosi on Tove Janssonin 100 vuotisjuhlavuosi, hänen syntymästään on kulunut 100 vuotta. Muumit eivät vielä ole niin vanhoja.
 

 
 
Oma matkani Muumien seurassa on alkanut silloin, kun menin kouluun 6-vuotiaana ja opettaja vei minut kirjastoon ja haimme minulle lukemista siksi aikaa, kun muut luokan oppilaat opettelivat lukemaan ja kirjoittamaan, sillä osasin itse jo nuo taidot. Kirjoihin kuuluivat mm. Muumi-kirjat. Alkuun opettaja oli mukana kirjastossa, mutta pian opin itse kulkemaan kirjastossa, josta tulikin lempipaikkani. Kirjasto oli pieni kirjasto koulun yhteydessä. Lempikirjani on aina ollut Kuka lohduttaisi Nyytiä. Ehkä Nyytissä on jokin samaistumisen kohde, ulkopuolisuuden tunne ja halu kuulua johonkin tai jollekin. Nyyti tuntee kirjassa olevansa yksin, häntä ei huomaa kukaan. Jostakin syystä minulla on tunne siitä, että Nyyti on Janssonin oma hahmo tai minä itse kuvittelen Toven Nyytinä. Tietysti haluan lohduttaa Nyytiä. Ei kukaan saisi tuntea itseään yksinäiseksi. Ainakin haluan, että joku lohduttaa minua, kun minulla on paha mieli.
 

 
 
Tove Jansson oli lahjakas kirjailija, kuvittaja ja taidemaalari. Tämä kuva on porilaisen lastentarhan seinältä. Tove maalasi useita seinämaaluksia eri kohteisiin ilahduttamaan lapsia ja aikuisia. Kuvasta näkyy ilo ja Muumimaailman runsaus. Taulua voi katsella vaikka kuinka kauan ja siihen ei silti kyllästy. Yksi Muumikirjojen viehätyksistä on se, että niihin ei kyllästy.
 

 
 
Tämän kevään urakkani on ollut muuttaa työpaikkamme yhden huoneen seinät Muumimaailman hahmojen avulla iloiseksi lapsimaailmaksi. Tällä hetkellä seinillä seikkailevat jo Haisuli, Muumiperhe, Nipsu, Pikku-Myy ja Nuuskamuikkunen. Muumitalosta on jo katto valmiina. Tämä projektini on kunnianosoitus Tove Janssonille. Hahmot ovat vahvaa kartonkia ja isokokoisia, joten ne kestävät toivottavasti ainakin pari vuotta (?). Hahmot ovat lapsille tuttuja ja niistä on syntynyt monta mukavaa jutunaihetta.


Lukuiloa Muumien parissa :)10 kommenttia:

 1. Kuka lohduttaisi Nyytiä on minullekin se kaikkein läheisin Janssonin kirjoista.

  Porilaisen lastentarhan seinällä? Pori on aina ollut kaiken kuvataiteen edelläkävijä. Siellä asuessani kävin kaikki taidenäyttelyt sekä myös teatteriesitykset. Mikään muu teatteri ei ole tehnyt minuun vastaavaa vaikutusta.

  Olet sitten käynyt jo kevään muumimukiostoksilla;)

  Nyyti voisi olla syrjästäkatsoja, mutta ehkä myös tuittu ja kun he sitten löytävät toisensa niin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Porin Taikurinhattu-nimisen lastentarhan seinämaalaus löytyy Kuvataiteilija Tove Jansson-kirjasta.
   Minä pidän oululaisesta teatterista ja ystäväpiiriltä kuulen aina uusimmat esitykset ja ihailut.
   Hiukan pelotti, että mukit loppuvat ennen kuin ehdin ostaa sellaisen, nimittäin meidän lähimarketista ne myytiin heti loppuun ;)

   Juuri se onkin ihaninta Kuka lohduttaisi Nyytiä, kun hän kohtasi Tuitun ja loppu on sitten historiaa...

   Poista
 2. Kiitos, teen tämän kunnolla eli pohdiskelen. Olen lukenut suurimman osan muumikirjoista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuoden plokkauksistasi moni kertoi Muumikirjoista. Sinulla on aika paljon tietoa näistä kirjoista.

   Poista
 3. Kiitos haasteesta! :)
  Mielenkiintoista lukea sinun matkastasi muumien pariin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maija :)
   Nyt jään odottelemaan sinun matkastasi Muumien parissa :)

   Poista
 4. Ihana haastevastaus, Mai! Arvasinkin tämän sopivan juuri sinulle :)

  Ihana ajatus nuo suuret pahvihahmot. Ja Kuka lohduttaisi Nyytiä on niin upea kirja, minun suosikkini myöskin. Luin juuri kirjaa suurelle lapsijoukolle, joka oli aivan haltioitunut. Kirjan lumousta lisää muuten lasten silmissä sekin, että teksti on koukeroista ja kuin taikakieltä. Ihana, ihana kirja, joka on klassikko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä kanssasi, että Kuka lohduttaisi Nyytiä on klassikko ja sisältää taikuutta sekä kuvissa että tarinassa.

   Yksi poika sanoi, että hän ei tykkää Muumeista, joten kysyin häneltä, että tykkäätkö Haisulista. Pojan silmät loistivat ja hän sanoi, että tykkää hän...taisi jopa hypähdellä Haisulimaisesti. Nyt hän saa sitten ihailla Haisulia :)

   Poista