tiistai 25. maaliskuuta 2014

Sami Malila ja Tove Jansson: Muumilaakson puutarhakirja ja lastenkirjaviikko

Tämä viikko on lastenkirjaviikko ja blogeissa esitellään tällä viikolla lastenkirjoja. Olin jo katsellut kirjahyllyssäni olevaa Muumilaakson puutarhakirjaa, sillä se vaati tulemaan esittelyyn näin keväällä. Lisäksi sen kansikuva on niin iloisen aurinkoinen, että toivon sen tuovan jokaiselle lukijalle aurinkoista mieltä. En voi sanoa, että puutarhaharrastus on vienyt pikkusormeni, sillä se on vienyt koko naisen. No sanotaan, että pienikokoisen naisen, niin voin iloisella mielellä uppoutua myös Muumilaakson puutarhakirjan sivuille. Kirjan olen saanut omalta tytöltäni lahjaksi. Tietysti vakavahenkiset puutarhakirjat kirjahyllyssä vaativat muumimaista rentoa otetta puutarhaharrastukseen, ettei se pääse lipsahtamaan liian vakavaksi touhuksi.

Äiti oli tyyni ja onnellinen. Hän unelmoi porkkanoista, retiiseistä ja perunoista, miten ne pyöristyivät ja kasvoivat lämmössä. Hän näki vihreiden lehtien puhkeavan, niistä tuli meheviä ja voimakkaita, hän näki varsien huojuvan tuulessa sinistä merta vasten raskaina tomaattien, herneiden ja papujen painosta. Niistä perhe saisi syötävää. Kaikki tämä olisi tosin vasta ensi kesän onnea, mutta se ei merkinnyt mitään. Äidillä oli aina jotain mistä uneksia. Ja hänen kaikkein salaisin unelmansa oli omenapuu.(Muumipappa ja meri)

Muumilaakson puutarhakirjan tekstin on kirjoittanut Sami Malila ja värikylläiset piirrokset on tehnyt Elina Vanninen. Puutarhavinkkien ja ohjeiden seurana on Tove Janssonin piirroksia ja lyhyitä lainauksia eri muumikirjoista. Muumilaakson puutarhakirjasta on saatu erinomainen perusteos aloitteleville puutarhaharrastajille sekä tietysti lapsille ja lapsenmielisille. Muumilaakso on oikea puutarha- ja luontoihmisen paratiisi, sillä Tove Jansson piirsi sinne runsaasti puita, kukkia ja vihanneksia. Koska karulla kalliosaarella ei ollut mahdollisuutta perustaa puutarhaa, Muumimamma maalasi ruusuja, omenapuita, kukkia, salaatteja ja herneenvarsia majakkarakennuksen seinään. Samanlainen haaveilija olen minäkin ja tunnustan, että seiniltä löytyy itse piirrettyjä kukkatauluja.


Muumilaakson puutarhakirja sisältää 28 hienosti suunniteltua puutarhanhoitoon ja kasvien kasvatukseen liittyvää lukua. Lukujen otsakkeet antavat jo vinkkiä siitä, mitä kussakin luvussa kerrotaan ja tietysti harrastus aloitetaan suunnittelusta. Suunnittelun jälkeen käsitellään työkalut. Kasvit vaativat valoa, kastelua ja lannoittamista. Eikä kannata unohtaa istuttaa niitä siemeniä itämään. Tietysti puutarhanhoito vaatii harvennusta, kitkemistä ja kastelua. Rikkaruohoista voi löytyä myös huvia ja hyötyä, älä unohda sitä. Puutarhan voi perustaa myös parvekkeelle. Tietysti eläimet pitävät kasveista ja herkuttelevat niillä, mistä ne tietävät, että mikä on sallittua ja mikä ei. Kirjan sivuilta löytyy hauskaa tietoa myös kompostoinnista.


Niiskuneiti oli löytänyt ensimmäisen rohkean krookuksen nenännipukan. Se oli pistänyt esille lämpöisestä maasta eteläisen ikkunan alla eikä ollut vielä edes vihreä.
- Pannaan lasi sen päälle, Niiskuneiti sanoi. Sitten se selviää kylmästä yöstä.
- Älä pane, sanoi Muumipeikko. Anna sen selvitä miten parhaiten taitaa. Minä luulen, että se selviää paremmin, jos sillä on vähän vaikeuksia. (Taikatalvi)

Sami Malila ja Tove Jansson, Muumilaakson puutarhakirja
Kuvitus Tove Jansson ja Elina Vanninen
WSOY 2007
s. 57

12 kommenttia:

 1. Upea kirja, muumeista saa tehdä vaikka mitä:)
  Kiitos postauksesta, Mai, ja ihanaista viikkoa sinulle. ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa ja aurinkoista kevätviikkoa sinulle Aili Mummo :)
   Muumeista on kyllä kaikenlaista kivaa tehty ja tämä puutarhakirja on mainio opetuskirja lapsille, ettei se puutarhaharrastus ole liian vakavaa :)

   Poista
 2. Tällaisesta kirjasta en tiennytkään! Lapseni toivoo saavansa ensi kesänä oman kasvimaan, joten tämä voisi olla hänelle mieluisaa luettavaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä näin aivan ihastuttavan kasvimaan, joka oli tehty vanhoista autonrenkaista, jotka oli maalattu eri väreillä. Multaa vaan sisään ja siemenet ja sipulit itämään. Helppoa :)
   Ihana toive sinun lapsellasi ja tämän kirjan kanssa kehittyy ihan varmasti kasvimaan hoitajaksi :)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Hyvä on kaikinpuolin. Kuvat, teksti ja Tove Janssonin kuvat ja lainaukset ovat kivoja :)

   Poista
 4. Tämä on ihan minun suosikkikirjani;) Kun toin tämän blogiini, vein sen sitten sen jälkeen ryhmään Puutarhakirjat. Tottakai. Ihanat kuvat kirjassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on puutarhakirjatkin, enpäs ole hoksannut kurkistaa sinne :)

   Poista
 5. Kiitos, tosi hauska lasten ja aikuisten yhteinen tietokirja (menisikö lokerointi oikein mielestäsi?) ja minä kyllä tarvitsisin näitä vinkkejä. Olen kasvimaalla melkoinen tohelo ja sen kyllä pihastani näkee, voi voi. Ajatuksia aina on mutta toteutus jää tekemättä :)!
  Kiitos osallistumisestasi! Liitän koontiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan oikein lokeroit :)
   Kuulostat ihan muumimammalta, haaveiluja ja unelmia ihanasta puutarhastaon, mutta ehtiihän ne sitten vielä vuoden päästäkin :)
   Tämän kirjan avulla kyllä onnistuu kaikki puutarhahommat :)

   Poista
 6. Tämä oli oivallinen valinta - monen puutarhaihmisen sormet jo syyhyävät, arvelen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi voi kun tietäisit mitä upeita suunnitelmia ja unelmia minullakin on ensi kesän varalle. Nyt jo ulkona kurkkivat siniset scillat ja moni perenna on herännyt talviunilta :)

   Poista