tiistai 9. elokuuta 2016

Kansojen juurilla - lukuhaaste

Tänään 9.8.2016 on YK:n julistama alkuperäiskansojen päivä. Minulla on onnea, sillä lähisukuuni kuuluu saamelaisia ja saan osallistua saamelaisten juhliin. Pikkuhiljaa olen oppinut hiukan inarinsaamea, mutta haluaisin oppia lisää. Saamelaisten kielet ja kulttuurit pyrittiin tuhoamaan Suomesta, ja heidän oikeus omaan maahan on vielä Suomessa kielletty, eikä Suomi ole ratifioinut YK:n ILO169 sopimusta, joka takaisi Euroopan Unionin ainoan alkuperäiskansan oikeudet. 

Tällä hetkellä saamelaisille on kielipesiä varhaiskasvatuksessa, koulussa ja koulutuskeskuksessa, joiden avulla herätellään saamen kieliä uudelleen henkiin: inarinsaamea, kolttasaamea ja pohjoissaamea. Kolttasaamelainen Tiina Sanila-Aikio on saamelaiskäräjien puheenjohtaja. Inarista löytyy saamelaiskäräjille tehty rakennus Saajos ja hieno museo Siida.

Kuvassa saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio, jonka työ on kiireistä ja kuljettaa ympäri maailman puhumassa alkuperäiskansojen oikeuksista. Kuvassa puheenjohtaja on pukeutunut perinteiseen kolttasaamelaisen asuun ja rinnassa hänellä on puun juuresta punottu risku. Vanhaa perinteistä saamelaiskäsityötä, joka on tyttäreni tekemä.

Lukemani kirjat Eniten minua kiinnostaa tie-blogin Suketuksen Kansojen juurilla lukuhaasteeseen:

Aikio Ante: Aigi - Jänkäjärven syöverit 
Heikkinen Mikko-Pekka: Jääräpää 
Lark Sarah: Valkoisen pilven maa
Alasalmi Päivi: Joenjoen laulu
Alasalmi Päivi: Pajulinnun huuto

Muissa kirjoissa on saamelaisia, mutta Valkoisen pilven maassa on maoreja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti