torstai 11. elokuuta 2016

Lene Kaaberbøl ja Agnete Friis: Huomaavainen murhaaja


Nina oli kuullut sanat aikaisemminkin. Hän ei muistanut missä eikä tiennyt mitä ne tarkoittivat, mutta jostakin hänen aivojensa tihenevästä pimeydestä pulpahteli pieniä muistikuplia, jotka poksahtivat rikki, menneiden aistielämysten pikkuruisia räjähdyksiä. Lämpö. Kärpästen surina. Ruumiiden lemu. Etäinen, lohduton itku.

Tanskalaisen kirjailijakaksikon Lene Kaaberbølin ja Agnete Friisin dekkarisarjan neljäs ja samalla viimeinen osa on nimeltään Huomaavainen murhaaja. Kirjan kansikuvaa katsellessa huomaa, että siinä on aasialaisen näköinen henkilö. Kyllä. Kirjan sivuilla käydään Filippiineillä. Kirjan päähenkilö sairaanhoitaja Nina Borg oli muutama vuosi aiemmin lomailemassa perheensä kanssa Filippiineillä, kun siellä tapahtui traaginen onnettomuus, jossa kuoli satoja ihmisiä. Nina lupautui heti vapaaehtoiseksi auttajaksi onnettomuuspaikalle. Nina on Punaisen Ristin rekisterissä ja hän on kulkenut ympäri maailman auttamassa katastrofialueilla loukkaantuneita henkilöitä. Kulkiessaan maailmalla oma perhe on jäänyt toiselle sijalle ja mies on halunnut eron. Nyt on kuitenkin koulun lomaviikko menossa ja Nina on lupautunut ottamaan lapset hoitoonsa samalla kun hän on vakavasti sairastuneen äitinsä seurana. Lähistöllä kulkee eräs aasialainen henkilö, ja lasten tullessa mummolaan, Nina herää sairaalassa.

My life is in dancer - and so is yours.

Kirjassa liikutaan sekä Filippiineillä että Tanskassa vuoronperään. Filippiinien tarinassa on kolme opiskelukaverusta. Missä ystävyys meni vikaan vai menikö. Yhden kanssa Nina teki avustustyötä Filippiineillä muutaman päivän ajan. Hän tapasi myös muut miehet, mutta ei tiennyt sitä. Jostakin syystä Nina oli muuttunut henkilöksi, joka oli vaarallinen kyseisille miehille. Nina oli jälleen keskellä katastrofia, mutta tällä kertaa hänen tukenaan oli Søren, joka tuli Kööpenhaminasta hänen luokseen. Parisuhteen laatu oli vielä hieman epämääräinen, mutta eiköhän se siitä selviä ajan kanssa. He olivat molemmat henkilöitä, joille sattui ja tapahtui, myös tässä dekkarissa, jossa tarkoitus oli tappaa Nina. Ota itse selvää miten tarinassa kävi. Ninalla on ollut tässä sarjassa monta läheltä piti tapausta hengenlähdön kanssa, mutta nyt vaikuttaa todella pahalta.

Samassa pelko palasi. Se ei ollut edes pakene-tai-taistele-pelkoa vaan jotakin pahempaa. Se oli saaliseläimen toivotonta passiivista ahdistusta, kun se ei voi enää tehdä muuta kuin odottaa kuolemaa.

Sarjan ensimmäinen kirja Poika matkalaukussa koukutti minut heti Nina Borgin lumoihin. Kirjassa paneuduttiin ihmissalakuljetukseen ja inhottavaan lasten sieppaukseen ja myyntiin. Kun on kysyntää, niin rikolliset huomaavat helposti markkinaraot.
Sarjan toisessa osassa Hiljainen huomaamaton murha Nina auttaa maanalaisella toiminnalla romaneja, jotka piileksivät poliiseja ja maahanmuuttoviranomaisia.  Kirja pureutuu tiukalla otteella henkilöihin, jotka järjestävät maahanmuuttoja ja henkilöihin, jotka järjestävät epäinhimillisiä olosuhteita romanien asunnoiksi ja työpaikoiksi. Romanit olivat orjien asemassa ilman minkäänlaisia ihmisoikeuksia.
Kolmannessa osassa Satakielen kuolema Nina auttaa Natasaa, joka on paennut Tanskaan sen jälkeen, kun hänen toimittajamiehensä tapettiin Ukrainassa. Tarinaan liittyy myös historiaa aina 1934-35-luvun Neuvostoliittoon asti.

Lene Kaaberbøl ja Agnete Friis ovat luoneet Nina Borg-sarjasta vahvan kansainvälisen dekkarisarjan, jonka loppuhuipennuksen sain lukea tässä viimeisessä dekkarissa Huomaavainen murhaaja. Kirjan päähenkilö Nina Borg on erilainen päähenkilö verrattuna yleisimpiin dekkareiden päähenkilöihin. Nina on maailmanparantaja, sisukas ja periksiantamaton. Hän ei epäile auttaa henkilöitä hädässä. Tässä dekkarissa Ninasta nähdään myös toinen puoli ja mikä se on, lue se tästä hyytävän jääkylmästä dekkarista.

Lene Kaaberbøl ja Agnete Friis, Huomaavainen murhaaja ****
suom. Aino Ahonen
Siltala 2016
s. 297
Den betænksomme morder 2013

Kaaberbøl Lene ja Agnete Friis: Poika matkalaukussa
Kaaberbøl Lene ja Agnete Friis: Hiljainen, huomaamaton murha
Kaaberbøl Lene ja Agnete Friis: Satakielen kuolema

7 kommenttia:

 1. Tervetuloa Riitta K Kirjasähkökäyrän lukijaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mai! Vihdoinkin löysin google-seuraajat gadgetin. Olen etsinyt monta kertaa, mutta en ole havainnut. En juuri seuraa blogeja google plussan kautta. Parempi myöhään kuin ei ollenkaan :)

   Tämä kirjailijakaksikko on minulle tyystin tuntematon. Pistänpä mieleen talven varalle.

   Poista
  2. Blogini on myös ihan täällä tavallisessa bloggerissakin kirjasahkokayra.blogspot.com, mutta myös siellä Google plussassa ja nyt myös Goodreadsissa. Piiri pieni laajenee koko ajan.
   Tämä dekkarisarja on kyllä hyvä. Pohjoismaista löytyy todella laadukkaita dekkareita. Suomalaisista suosittelen Milla Ollikaisen ja Kati Hiekkapellon dekkarisarjoja.

   Poista
 2. Tää vaikuttaa kiinnostavalta sarjalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on erikoinen sarja päähenkilön ja yhteiskunnallisten epäkohtien vuoksi. Kirjat pureutuvat erittäin ajankohtaisiin asioihin. Myös Huomaavaisen murhaajan takaa löytyy ajankohtainen ja samalla vanha asia, josta olemme kärsineet myös Suomessa. Enkä usko, että siihen asiaan tulee koskaan parannusta, koska sen avulla pystyy rikastumaan.

   Poista
 3. Taas yksi sellainen dekkarisarja, josta minä en ole kuullutkaan! Pistänpä nimen mieleen ja tutustun asiaan seuraavan kerran kirjastossa pistäytyessäni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä sarja on kyllä lukemisen arvoinen. Ainakin itse tykkäsin ja myynti taitaa olla jo useampi miljoona kirjaa. Joten on näistä tykätty. Ninan persoona on se näiden kirjojen vahvuus ja samalla nuo nykyajan ongelmat ja kriisit.

   Poista