torstai 4. elokuuta 2016

Ante Aikio: Aigi - Jänkäjärven syöverit

Aigin tarina alkaa kaukaa pohjoisesta, Anar-järven rantamailta, josta kohtalo heitti hänet pois jo syli-ikäisenä. Hän oli perimältään, kuten muutkin perheenjäsenensä, suurten lentonoitien sukua, joskaan suvussa ei ollut enää pitkään aikaan ollut mahtavia lentonoitia sen jälkeen, kun Aigin isoisoisä Vuolab oli kadonnut.

Poromies, kirjailija ja joikaaja Ante Aikio on kirjoittanut Aigi-sarjaansa jo kaksi kirjaa. Jänkäjärven syöverit (2013) oli ensimmäinen ja Lovi (2015) toinen kirja. Sarja kertoo nuoresta Aigista, joka on lentonoitien sukua ja hänestä on tuleva myös lentonoita. Tämä vahvasti saamelaista mytologiaa kertova fantasiakirja tuo esille eri maailmojen vahvoja henkiä ja noitia sekä valtijoita mm. eri kalojen skaimmadakset, jotka antavat luvat toimia vesillä. Pahin on Jänkäjärven haukiskammaidas, joka on kuvattu hurjana kirjan kansikuvassa. Lukija voi päätellä, että Aigi joutuu tekemisiin tämän  suuren pedon kanssa. Skammaidaksilla oli suuret sarvet päässä, joista ne erotti muutenkin, mutta heillä oli mahtavat väkivahvat voimat hallussaan.

He kiisivät läpi ajan välillä menneisyydessä, välillä nykyisyydessä ja tulevaisuudessa. Vauhti oli niin kova, ettei yksikään näky ehtinyt jäädä mieleen. He lensivät läpi tuikkivien tähtien ja sukelsivat läpi pilvien. Vesipisarat jäätyivät heidän kasvoilleen, mutta ne sulivat auringonvalossa pois nopeammin kuin olisivat jäätyneet ja haihtuivat höyryinä ikuisuuksiin.

Aigi asusti Eläväisten maassa ja oli saanut vieraakseen gufihtareiden mahtimiehen Huuvan. Aigi oli asunut heidän parissa vauvasta asti, mutta paennut Eläväisten maailmaan tietystä syystä. Huuva pyysi Aigia pelastamaan tytön, joka oli Huuvan jälkeläinen. Huuva tiesi Aigin tunteet tyttöä kohtaan. Oman heimon miehistä ei ollut pelastamaan tyttöä. Pelastaakseen tytön, Aigin oli päästävä Saivomaailmaan Sarri-tietäjän puheille. Hän tarvitsi apua Sarrilta.

Pelastusoperaatio oli vaikea ja matkalla Aigi koki monta seikkailua. Värikkään tarinan matkassa Aigi kohtasi sekä pahoja että hyviä fantasiahahmoja ja oli hengenvaarassa useamman kerran.  Kirjassa liikutaan luonnon ja myyttisten hahmojen ehdoilla. Luin ja lumouduin.

... turhaan me suremme tulevaa, kun emme kuitenkaan tiedä siitä mitään...

Ante Aikio, Aigi - Jänkäjärven syöverit ****
Goranus 2013
s. 211 + 5s. kirjailijan tarinointia + 3s. sanasto (sanasto voisi olla laajempi)

Evarian bloggaus
Kaisa V bloggaus
Morren bloggaus
Hannan bloggaus
Suketuksen bloggaus
Alien bloggaus

Osallistun kirjalla Suketuksen Kansojen juurilla - kirjahaasteeseen.6 kommenttia:

 1. Oi! Tää vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta kirjasarjalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostin kummankin kirjan Turun kirjamessuilta ja jostakin syystä ne jäivät lukupinoon. Nyt oli sitten aika tarttua skammaidasta sarvista kiinni ;)

   Poista
 2. Tämä sopi hienosti Kansojen juurilla -haasteeseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa Kaisa ;)
   Haaste loppuu 9.8. ja hiukan harmittaa, kun en ehdi lukea Lovia siihen.

   Poista
 3. Olen lukenut tästä sarjasta sen toisen osan, ja saamelaisten uskomusmaailma vaikutti sen perusteella kiehtovalta. Hyvältä kuulostaa tämä ensimmäinenkin osa.

  Blogissani on sinulle haaste. Kiva, jos ehdit jossain vaiheessa vastailemaan. :) http://oksanhyllylta.blogspot.com/2016/08/liebster-award-tunnustus.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika haasteesta, niitä on joka kerta yhtä kiva saada :)

   Lovin luku nyt jää vähäksi aikaa, vaikka mieli teki jatkaa kirja heti perään.

   Poista