maanantai 8. tammikuuta 2018

Camilla Mickwitz: JasonTällainen aarre löytyi, kun joulun aikaan etsin tavaroita vintiltä. Camilla Mickwitzin Jason oli lasteni lempikirjoja, ainakin luin sitä heille monet kerrat. Ehkä se oli minun lempikirjani. Kirja on kestänyt hyvin aikaa, sillä se on jo kolmekymmentä vuotta vanha. Kannessa oli jotakin likaa, mutta se lähti rapsuttamalla pois. Sisäsivulla oli yksi sivu teipattu ja yksi joka pitäisi teipata. Hyvin on kirjaa pidetty. Lasten klassikko kuvakirja, joka on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 1975.

Kirja kertoo pienestä Jason-nimisestä pojasta ja hänen äidistään Kaarinasta. He asuvat kahdestaan kerrostalossa. Päivät Jason viettää päivähoidossa, kun hänen äitinsä on tehtaassa töissä. Kaarinalla on aina kiire ja hänen pitää tehdä muutakin työtä, että rahat riittävät.

Kirja kertoo mainiolla tavalla lapsille siitä, millaista ihan tavallinen perhearki voi olla.  Jotkin perheet voivat olla pieniä, kuten Jasonin ja Kaarinan perhe on. Elämiseen tarvitaan rahaa ja siksi Kaarina käy töissä ja tekee lisätöitä, mutta Jasonia ajatellen Kaarina jaksaa tehdä pitkiäkin työpäiviä. Lisäksi kirjassa kerrotaan Jasonin leikkikavereista, päivähoitotädistä ja muista tärkeistä asioista, jotka kiinnostavat lapsia. Jason on kuvitettu hauskan hellyttävästi. Kirja on Jason-kirjasarjan ensimmäinen kirja. Kirjasarjassa on neljä kirjaa. Jason palkittiin vuonna 1976 valtion kirjallisuuspalkinnolla.

Mikä kirjasta teki  niin hellyttävän hyvän on se, että kirjan pikku poika on niin mainion näköinen, että hän voisi asua hyvin monessa  eri maassa. Hänellä ja hänen äidillään on mm. paksu musta kihara tukka. Kirjan kaikilla henkilöillä on erilaiset hiukset, jotka on piirretty hauskan pyöreästi. Jo kirjan kansikuva saa hyvälle tuulella, kun katselen sitä ja näen hymyilevän pojan ja nallen, joka myös hymyilee. Mielestäni kirja ja sen kuvitus sopivat erittäin hyvin yhteen.

Camilla Mickwitz (1937-1989) teki yli kaksikymmentä kuvakirjaa ja saman verran animaatioita. Mickwitzin Pikku Kakkoselle tehdyt värikkäät animaatiot, alkutunnus ja jäävaroitus, ovat varmasti tuttuja kaikille suomalaisille. Uskon, että Jasonin, Emilian ja Mimosan tähdittämät kirjat ovat hyvin luettuja nykyajan lapsillekin. Aivan huippulöytö omasta kirjavarastosta.

Camilla Mickwitz, Jason *****
Kuvitus Camilla Mickwitz *****
Weilin+Göös 1987
s. 28
ensimmäinen painos 1975
lastenkirja

2 kommenttia:

 1. Jumppahuti Mai, mikä viikonavaus kera muistojen Jasonin, kansikuva sai oitis mielen hykertelemään ja nosti hymyn huulille; suurkiitos!! Samoja lukupolkuja olemme tallanneet tältä osin ja muistan tuolloin 5- ja 3-vuotiaiden poikieni tykästyneen tähän pikkuveijariin, joka hiirenkorville luettiin. Mickwitz toi tuolloin jotain raikkaan uutta, poikkeavaa ja tervetullutta lastenkirjallisuuteen; uskonkin vakaasti, ettei aika ole näiden teosten ohi ajanut vaan pikemminkinn juuri teemojen vuoksi päinvastoin. Pirteää viikonalkua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pirteä Takkutukka :)

   Omia varastoja kannattaa sitten hieman kaivella enemmänkin, kun löytyy kirja-aarteita. Jasonin maaima on kuin luotu nykyajalle, jossa ihmisten tasa-arvo on noussut yhdeksi tärkeimmistä teemoista. Kirjassa puhutaan vain isoista ja pienistä ihmisistä, muuten se on sukupuoleton. Hattua saa nostaa Mickwitzille siinä, että hän on edellä aikaansa tekemällä tämän raikkaan kuvakirjan.

   Pirteää viikkoa myös sinulle :)

   Poista