perjantai 5. tammikuuta 2018

Daniel Cole: Räsynukke


Kun hänen katseensa lopulta laskeutui takaisin huppupäiseen enkeliin, hän tiesi joutuneensa mukaan enkelin laatimaan luetteloon. Hänet oli juuri tuomittu.

Räsynukke on Daniel Colen esikoisromaani, jota pidettiin yhtenä vuoden 2017 odotetuimpana ja kohutuimpana dekkarilanseerauksena. Tämän hyytävän dekkarin käännösoikeudet myytiin yli 30 maahan ennen teoksen julkaisua. Ja uskoisin, että kirjasta tehdään joko elokuva tai tv-sarja. Räsynuken jatkokirja samoilla päähenkilöillä, Wolf ja Baxter, ilmestyy tänä vuonna. Jännitys tiivistyy odotellessa. Saapa nähdä jatkuuko kirja sellaisena kuin itse ajattelin sen jatkuvan. Räsynukke päättyi sen verran koukuttavasti, että jatkokirja on pakko lukea heti kun se ilmestyy.

”Voi ei! Minä tiesin, että ne ovat aitoja”, Andrea sanoi järkyttyneenä. ”Joku lähetti minulle kuvia siitä nukkeotuksesta. Olen pantannut niitä tuntikausia.”

Eräänä päivänä Wolf huomaa uuden asuntonsa ikkunasta suuren määrän poliiseja pihalla ja saman tien hän saa puhelun töistä. Työmatka uudelle rikospaikalle ei siis ole pitkä vastapäiseen taloon. William, Wolf, Fawkes on töissä rikostutkijana Lontoon poliisissa. Se mitä hän kohtaa vastapäisen talon huoneistossa, aiheuttaa hänelle päänvaivaa kaksikymmentäneljä tuntia vuorokaudessa yhdessä hänen työparinsa Emily Baxterin kanssa. Kumpikin on varma siitä, että nyt on pahin mahdollinen sarjamurhaaja vastassa, sillä räsynukeksi ristitty uhri koostuu kuudesta uhrista ja lisää uhreja on tulossa tappajan lähettämän listan mukaan, jossa on nimet, päivämäärät ja kelloajat. Alkaa kilpajuoksu aikaa vastaan, mutta riittääkö se?

Sateen yltyessä hän veti pitkän mustan takkinsa hupun päänsä suojaksi ja suuntasi kohti tungoksen ulkoreunaa, tunsi vastaantulijoiden tyrkkivän, harppoi tiellään maleksivien tyhjäntoimittajien yli heidän murhaavista katseistaan piittaamatta, eikä kukaan arvannut, millainen hirviö heidän keskuudessaan kulki. Susi lampaan vaatteissa.

Päähenkilöistä sen verran, että Wolf on pitkä ja raamikas, jopa komea mies, joka on polttanut siltoja takanaan. Vaikea työelämä ja paineet ovat vieneet hänet jopa mielisairaalaan potilaaksi ja kirjassa hän kulkee terapeutin luona, joka on sellainen pakon sanelema juttu, jotta hän ylipäätään saa tehdä töitä. Emily Baxter on kompleksikkaampi persoona, jonka ongelmia Wolf on piilotellut useamman vuoden ajan. Jostakin syystä niitä ongelmia syntyy, kun Wolf lähestyy muita naisia. Tässä meillä Lontoon huippututkijapari. Saavatko he räsynukkemurhaajan kiinni? Suosittelen lukemaan sen tästä psykologisesta trilleristä. Suosittelen myös, että et luota yhteenkään kirjan henkilöistä.

Daniel Cole, Räsynukke *****
Suom. Jaakko Kankaanpää
Gummerus 2017
s. 440
Ragdoll 2017

8 kommenttia:

 1. Koska ongelmia näyttää syntyvän heti kun Wolf lähestyy naisia, tuli heti mieleeni Sebastian Bergman:)

  Ihanko viisi tähteä! Mitä minä olenkaan missannut...

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Leena :)

   Hyytävä tarina ja mielenkiintoinen parivaljakko. Jäi kuule niin jännittävään loppukoukkuihin, että mieli tekee lukea jatkokirja, mutta uskallanko?

   Poista
 2. Dekkaria en olekaan lukenut moniin aikoihin. Pistänpä tämän mieleen, kiitos kiintoisasta jutusta! Jotakin koukuttavaa olisi mukava lukea...

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuosi oli dekkareiden ja trillereiden osalta aivan huippuvuosi. Räsynukke sijoittuu ihan huippukastiin. Kiva että kiinnostuit.

   <3

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Uskon, että pidät kirjasta LauraKatarooma! On muuten jännä ja hyytävä yhtäaikaa.

   Poista
 4. Tämä kuulostaa todella hyytävältä! Olen huomannut katselevani pitkästä aikaa dekkareita sillä silmällä, että nyt kiinnostaisi ja kovasti. Dekkarikuume nousemassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dekkarikuumeet on kyllä pakko hoitaa lukemalla niitä ;)

   Poista