lauantai 22. syyskuuta 2018

Melba Escobar: Kauneussalonki


Kaikki on hirvittävän sekavaa, nämä lapsinaiset saavat minut hämmentymään, ahdistumaan ja ajattelemaan kaikkea sitä, mikä on rikki ja vialla tässä maassa, jossa naisen arvo määritellään sen mukaan, minkä kokoinen takapuoli, miten pyöreät rinnat ja kapea vyötärö hänellä on.

Kolumbialaisen Melba Escobarin jännitysromaani Kauneussalonki on tullut tutuksi monen bloggaajan blogista. Kirja kiinnosti sen vuoksi, että sen aihepiiri tulee Kolumbiasta, joka on nimetty löytäjänsä Kristoffer Kolumbuksen mukaan, ja josta en ole aiemmin lukenut yhtään kirjaa. Kauneussalongin sivuilla liikutaan Kolumbian pääkaupungissa Bogotássa, jossa on yli 7 miljoonaa asukasta. Parikymppinen Karen muutti kotikaupungistaan Bogotáan pystyäkseen elättämään itsensä, äitinsä ja poikansa, mutta pieni palkka kauneussalongissa riitti vain omiin menoihin ja ajan kuluessa pieni poika unohtui haaveisiin.

Kirjan kertojina toimivat etupäässä Karen ja Claire, yli 50-kymppinen terapeutti, joka ihastui Kareniin heti ensi katseesta. Clairesta tulikin kauniin Karenin uskollisin asiakas. Claire huomasi pian, että Karenin asiat eivät olleet ihan parhaalla mahdollisella tolalla, mutta jostakin syystä hän ummisti silmänsä avuntarpeelta. Karenin eräs asiakas oli siis kuollut ja kuolemassa oli ollut epäselvyyksiä. Karen tiesi, että kenet hänen asiakkaansa oli määrä tavata sen jälkeen, kun hän kävi kauneussalongissa.

Sitä Karen ei tiennyt, että hänet tultaisiin kietomaan kurjaakin kurjempaan rikokseen mukaan, jota Claire ryhtyi lopulta ystävänsä kanssa selvittämään. Kolumbia on korruptoitunut maa, ja kirjan tarinassa kerrotaan parin rikkaan korruptoituneen liikemiehen toimista, jotta ikävä välikohtaus poistuisi päiväjärjestyksestä ja syy vieritettäisiin syyttömän ihmisen harteille. Raha ei ollut ongelma, koska sitä pystyi siirtelemään valtion varoista itselle, ja rahalla pystyi tekemään mitä vain.  Kaikki oli mahdollista, kun likaisen työn hoitivat asemiehet. Kenenkään henki ei merkinnyt mitään. Uhkailu, kiristys, valheet, mustamaalaaminen  ja syytökset oli helppo suunnata kohteeseen, jolla ei ollut pienintäkään mahdollisuutta puolustautua.

Mutta siinä missä inhoan mafiosojen maailmaa, joka on hallinnut yli kolmekymmentä vuotta maamme estetiikkaa ja sitä logiikkaa, joka ohjaa niin palkkamurhaajia, poliitikkoja kuin liikemiehiäkin, lähes kaikkea, mikä vähimmässäkään määrin liittyy valtaan, inhoan myös bogotalaisia naisia, jollainen itsekin olen mutta joista yritän parhaani mukaan erottua.

Melba Escobar on kirjoittanut trillerimäisesti etenevän jännitysromaaninsa kauneuden maailmasta. Kauneus voi muuttua hetkessä rumuudeksi, valitettavasti.

Melba Escobar, Kauneussalonki ***
Suom. Taina Helkamo
Aula & Co 2018
s. 260
La Casa de la Belleza 2015

8 kommenttia:

 1. Tämä oli hurja kurkistus Kolumbiaan ja Bogotaan. Yhteiskunnalliset jutut kiinnostivat, Karenin kohtalo mietitytti kovin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä tuli hyvin esille Kolumbian yhteiskunnalliset asiat, samoin naisen asema. Vallan huipulla on kaikki mahdollista.
   Karenin kohtalo jäi minuakin mietityttämään sen jälkeen, kun tarina loppui.

   Poista
 2. Tätä kattelin kirjakaupassa ja kiinnostaa kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolumbialainen jännitysromaani on viihteellinen, mutta samalla se sisältää myös vakavampia aiheita. Uskon, että tykkäät kirjasta. Minä tykkäsin.

   Poista
 3. Tämä kiinnostaa paljon. Aihepiiri, Kolumbia, kauneus ja rumuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minuakin kiinnosti ja onneksi se tuli näppärästi kirjastossa vastaan. Voi olla, että lukijat eivät miellä kirjaa jännitysromaaniksi, koska kansikuva ja nimi viittaavat johonkin muuhun genreen.
   Kolumbia on valitettavasti väkivaltainen ja korruptoitunut maa.

   Poista
 4. Tämä oli tosi järkyttävä, mutta taitavasti kirjoitettu ja vaikuttava kuvaus elämän pimeästä puolesta Kolumbiassa... Harmi että kirjan nimi ja kansi ovat johtaneet ihmisiä harhaan. Itse tiesin kyllä mitä odottaa, vaikka oli tarina sitten kyllä vielä järkyttävämpi kuin aavistinkaan!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeassa olet, kirjan tarina on järkyttävämpi kuin aavistin. Kirjan lukee ihan mielenkiinnosta, koska se kuvaa kolumbialaista elämänmenoa. Hattua saa nostaa rohkealle kirjailijalle. Tokkopa mafiosot ehtivät lukemaan kirjallisuutta???

   Poista