sunnuntai 2. syyskuuta 2018

Kamila Shamsie: Joka veljeään vihaaIsma myöhästyisi lennolta. Lippua ei korvattaisi, koska lentoyhtiö ei vastannut matkustajista, jotka saapuivat lentokentälle kolme tuntia ennen lähtöaikaa mutta joutuivat viranomaisten puhutteluun. Puhuttelun Isma oli osannut ennakoida, mutta ei odottamiseen kuluneita tunteja – eikä sitä, kuinka nöyryyttävältä tuntui, kun oman matkalaukun sisältöä pengottiin.

Pakistanilaissyntyisen Kamila Shamsien teokset puhuttelevat ja niissä jokaisessa on tärkeä viesti. Joka veljeään vihaa teos vei maailmaan, joka minulle on outo, mutta samalla erittäin tuttu, sillä aihetta käsitellään poliitikkojen puheissa, julkisuudessa ja aiheen puolesta järjestetään mielenosoituksia. Kirjassa käsitellään maahanmuuttajia, heidän oikeuksia Englannissa ja ääriryhmiä sekä heidän tekoja. Näiden teemojen sisälle kirjailija on punonut tarinan kolmesta sisaruksesta Ismasta, Aneekasta ja Parvaizista, joiden kohtalot kietoo yhteen unohtumaton rakkaustarina.

Kirja on taidokas sekoitus vastakkainasettelusta, moraalista ja hyveistä, sillä kirjan päähenkilöt tekevät valintoja ilman tarkempaa ajattelua ja pohdintaa seurauksista. Valinnoista on aina seurauksia ja kirjailija laittaa lukijan pohtimaan kysymyksiä hyvästä ja pahasta mm. voiko omaa veljeään rakastaa ja auttaa, vaikka se on lähtenyt Syyriaan taistelemaan ns. terroristijoukkoihin? Tai mitä tekee kuuluisa poliitikkoisä, kun hänen lapsensa ilmoittaa seurustelevansa muslimin kanssa, jonka isä on luokiteltu terroristiksi?

Koska kirjailija on kirjoittanut upean tarinan, hän on laittanut pohtimaan myös tekojen seurauksia ja seurauksien seurauksia, sillä nehän eivät lopu ihmiseltä, ennen kuin hän kuolee, ja joissakin tapauksissa, kuten kirja osoittaa, seuraukset liitetään läheisiin, jopa koko sukuun ja ihmisiin kaukana maassa, jossa ei ole edes koskaan käynyt.

Järjestyksen, kauneuden, elämän ja nuoruuden maa. Kalašnikov toisella olalla, veljen käsi toisella. Se oli toinen planeetta, ja siellä hän olisi aina maasta tullut poika, jonka keuhkot eivät osaisi hengittää sen ihmeellisessä, kauhistuttavassa ilmakehässä.

Kamila Shamsien Joka veljeään vihaa teos on vangitseva kuvaus uskonnon, politiikan ja rakkauden maailmasta. Näitä kolmea teemaa käytetään julmasti hyväksi poliittisilla taistelukentillä, kun sopimisen sijasta tuomitaan ja vääristellään asioita. Kun pitäisi elää sovussa, niin eletään peläten vihollista, joka voi tehdä mitä vain, ja joka tekee myös mitä vain. Viha on loppumaton kenttä. Molemmin puolin. Mutta kuinka käy rakkauden? Lue rakkaudesta vuoden unohtumattomimmasta kirjasta, joka sai Women´s Prize for Fiction-kirjapalkinnon tänä vuonna. Olen aivan sanaton luettuani tämän huippuunsa hiotun mestariteoksen, jonka loppu jättää jälkensä jokaisen lukijan muistoihin.

Tyttö painaa poskensa miehen poskea vasten, ja mies kumartuu suutelemaan häntä olkapäähän. Hetken he ovat kaksi rakastavaista puistossa ikivanhan puun alla, auringon läikittämiä ja kauniita, kaikessa rauhassa.

Kamila Shamsie, Joka veljeään vihaa *****
Suom. Kristiina Drews
Gummerus 2018
s. 300 

Kamila Shamsie: Jumala joka kivessä 
Kamila Shamsie: Kartanpiirtäjä

10 kommenttia:

 1. Sanomaltaan tärkeä kirja, joka toivottavasti saa lukijan ajattelemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä Margit. Kirja sisällys on monimerkityksellinen ja moraaliset vastakkainasettelut ovat taitavasti punottuja. Jokainen voi omalta kohdalta miettiä, että mitä jos...
   En ymmärrä näitä konflikteja ja jyrkkiä vastakkainasetteluja, radikalisoitumista enkä Syyrian sotaa ylipäätään sotahulluutta.

   Poista
 2. Shamsieta en ole vielä lukenut, mutta tuntuu että pitäisi, olisi hyvä! Tärkeitä teemoja, selvästi hyvin kirjoitettuna. Koetan etsiä kirjan käsiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen Katja lämpimästi Shamsien kirjoja. Ne pureutuvat nykyaikaan tiukalla otteella. Erittäin hyvin kirjoitettu ja loistava tarina, vaikka teemat ovat paikoin erittäin järkyttäviä.

   Poista
 3. En ole Shamsieta ennen lukenut mutta tämä on nyt varausjonossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Shamsien kaikki kirjat ovat itsenäisiä, joten ne voi lukea missä järjestyksessä haluaa. Uskon, että tämän kirjan jälkeen haluat lukea lisää.

   Poista
 4. Uusi kirjalijanimi minulle - kiitos vinkistä Mai.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä Riitta :)
   Luulenpa, että tulet viihtymään Shamsien kirjojen parissa :)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Ja jännityksen ystäville kirjan tarinasta löytyy myös todella hyytäviä kohtauksia.

   Poista